Provence 2004
  

van 29-08-2004 t/m 11-09-2004

Onze route...

Zondag 29 augustus

Om tien over half acht vertrokken met alles erop en aan. Via de route du soleil richting Dijon / Lijon / Marseille. In eerste instantie zouden we stoppen na 8 uur rijden in de buurt van Langres, maar het reed lekker en we zijn voorbij Dijon, in de buurt van Beanne gestopt. Hier hebben we een camping in Nuits St Georges (pagina 550 van het boek). We waren hier om zes uur, hebben lekker wat gedronken, gegeten en heel veel foto's gemaakt.

Maandag 30 augustus

Al onze spulletjes stonden buiten onder een zeiltje en we sliepen lekker binnen. 's Nachts kregen we al regen en moesten we er uit om alles na te lopen of alles wel goed afgedekt was. "Dit doen we zo nooit meer!" Dus volgende keer slapen wij buiten in het kleine tentje en de spullen blijven gewoon in de auto. Maar goed, stokbrood gehaald (die Teddy gelijk jatte en half op at) en bij de eerste de beste benzinepomp op de Péage koffie gehaald.

En toen werden we wakker.

Lekker met zijn tweeen doorgereden, terwijl het weer steeds beter werd. Om vier uur kwamen we aan op de camping in Apt, waar we lekker onder een boom zijn gaan staan.

Dinsdag 31 augustus

Lekker uitgeslapen, stokbrood gehaald, ontbeten en een wandeling gaan maken in het centrum. Het centrum van Apt is behoorlijk groot. Met de auto zijn we boodschappen gaan doen, op de fiets durfden we het nog niet aan. We wisten niet meer precies hoever het was. Hierna lekker in het zonnetje gaan zitten om uitgebreid te luieren.

Woensdag 1 september

Redelijk vroeg opgestaan, stokbrood gehaald, ontbeten en toen vertrokken naar de markt in Rustrell. Deze hebben we nooit gevonden, maar we zijn doorgerede naar "Colorado". Hier hebben we genoten van een waanzinnig mooi en bizar landschap. Wat gefilmd en wat foto's (hummm) genomen. Op de terugweg gesjopt bij Ed, naar de camping gereden en lekker gegeten onder het genot van een wijntje. Eindelijk wat getekend....

Donderdag 2 september

Gewinkeld in de stad, uiteraard na dat verschrikkelijke ritueel van opstaan, stokbrood en croissant halen, ontbijten, enz. Daarna lekker helemaal niets.

Vrijdag 3 september

Na het ritueel om half tien vertrokken naar al die leuke antiek zaakjes die we op de heenweg gezien hadden tussen Avignon en Apt. Maar het leek John wel leuk om met een kleine omweg te gaan via Roussillon en Gordes. In Roussillon hoefden we toch niet te stoppen, want dat leek waarschijnlijk op Rustrell. Maar dat was niet helemaal waar! We gaan daar echt nog eens naar toe en dan stoppen we wel! Gordes was echt mooi, Ook hier stoppen we de volgende keer. Bijvoorbeeld als er een markt is. Vervolgens via Murs, Col de Murs en door Forêt de Venasque. Dit was echt geweldig. Weer zoiets dat we nog nooit gezien hadden. Daarna wat boodschappen gehaald in St Didier, Pernes naar Fontaine de Vaucluse. Hier hebben we wat gewandeld en gegeten. En toen zijn we eindelijk de N100 gaan opzoeken voor die leuke winkeltjes. Maar die waren weer dicht, want het was twee uur en gingen pas om drie uur open. Dus zijn we weer gaan toerenen in L'Isle sur la Sorgue hebben we de eerste winkeltjes aangedaan. In de ene wat gekeken, in een andere een leuk medicijn kastje voor in de badkamer gekocht. In Apt, Budweisser en eten gehaald en daarvan genoten.

ps: Buckler bestaat nog!

Zaterdag 4 september

Een stukje gefietst, maar het was om tien uur al te warm. Dus zijn we gaan zitten. Helaas hoorden we 's middags pas dat er een antiek/brocante markt was in L'Isle sur la Sorgue. Dus waren we te laat en zijn we maar weer gaan zitten.

Maandag 6 september

Na het ontbijt naar de markt van Forcalquier gegaan. Door Mane gereden en heir een brocante opgezocht. Dit was in een ongelooflijke verzameling van "kamers" of schuurtjes en daarin veel leuke dingetjes. Hier een klein tafeltje en een gipsen rozet gekocht.

Daarna wel naar de markt van Forcalquier gegaan. Deze is ook door het gehele centrum heen, net als in Apt, maar is net iets anders met zijn spullen. Heel leuk. Daarna via Poteau de Tell, een uitkijkpunt waar je het "top of the world" gevoel krijgt, via Moustiers-St-Marie (heel apart, voornamelijk die kerk!) naar de Gorges du Verdon (ofwel de Grand Canyon du Verdon) gereden. Na een tijdje op die geweldige wegen gereden te hebben, waar de railing richting het ravijn twee stenen hoog is, maar meestal één en uiteraard op kritieke momenten (zoals in een bocht) weg is, zijn we overwonnen door hoogtevrees en op 1200 meter fijn gekeerd naar het meer (Lac de St Croix). Hier gaan wij volgende keer (volgend jaar?) een waterfiets huren en de Grand Canyon in fietsen. Moet heel mooi zijn en is niet zo hoog. Daarna via Riez, Gréoux en Manosque terug gereden.

Dinsdag 7 september

Om ongeveer tien uur uur naar Roussillon gereden. Daar geparkeerd en een stukje gewandeld, ook in de Chaussee des Géants, hetgeen mooi is en iets meer dan een fotorolletje van 36 gekost heeft. Mooi is dus een beetje een understatement. Bij een zeer leuk winkeltje nog wat pigmenten aangeschaft voor de collectie.

La Vie en Couleurs, www.lavieencouleurs.fr

Daarna doorgereden naar Gordes. De markt was nèt voorbij (één uur). Gordes is een mooie stad van een afstand op een massief en daar binnen heel apart. In eerste instantie weer doorgereden om nog een keer door Forêt de Venasque te rijden, maar ditmaal met de camera in de aanslag om dit prachtige bos te filmen. Maar wij hadden al "ping" gehoord en waren dus gaar. Dus zijn wij maar via Murs naar Apt gereden. Zien wij iets waanzinnigs! Roches de Lioux, met daaronder het dorpje Lioux. Een soort mexicaans spokstadje uit een western onder een "plaat", compleet met school, gemeentehuis en stads hotel. Adembenemend.

Woensdag 8 september

Boodschappen gedaan, twee maal langs een brocante winkeltje geweest, waarbij deze de tweede keer wel open wasen Jolanda was geslaagd. 's Middags een krekel op de auto geschilderd (er is hier een zeer mooie schilders/crea winkel, tegenover het VVV, wat helemaal niets is). De buurvrouw ging op de kip van Teddy (aka Bertus) staan, maar had wel een zéér leuke folder over de markten in de Provence.

www.marchesenprovence.com

Samenvatting:
Apt zaterdag
Forcalquier maandag
Gargas woensdag
Gordes dinsdag
Goult maandag
Bonnieux vrijdag
Fontaine du Vaucluse dinsdag
St Remy de Provence woensdag
Aix de Provence dinsdag en donderdag
Avignon altijd behalve maandag en zaterdag
L'Isle sur la Sorgue donderdag
Orange donderdag

Donderdag 9 september

Op de fiets gestapt op zoek naar een plastic kleed met bijbehorende krekel klemmen. Na het falen van onze missie (volgende keer op de zaterdag markt in Apt aanschaffen), hebben wij onszelf getracteerd op een frietje met cola bij, jawel, Mac Donald! Verder veel gelezen, de camping betaald en een kleine start gemaakt met opruimen.

Vrijdag 10 september

Vroeg opgestaan, alles ingepakt (zo tactisch mogelijk) en we waren op weg. Lekker even diesel getankt, dus rook ik niet naar 4711, maar dankzij een zeepje dat we ooit gekocht hadden (altijd gemakkelijk), was de lucht binnen een half opgetrokken. Het is ook goed tegen vlooien zeggen ze. In plaats van de ring van Lijon (ofwel Periferique) leek het mij korter en sneller om door Lijon (A7) te gaan. In het eerste had ik gelijk, het tweede niet. Mooie Franse files enzo. En één tunnel. Enorm lang, somber, zwart van de uitlaatgasen en de bijbehorende lucht. Zeer indrukwekkend, maar niet voor herhaling vatbaar. Lekker doorgereden en om ongeveer half zes een camping opgezocht. Dit werd Porte des Vosges in Bulgnéville. Een hele nette, maar echt alleen geschikt als passantencamping. Teddy was enorm blij met het gras. Hij bloeide helemaal op.

Zaterdag 11 september

Vroeg vertrokken en snel koffie gaan zoeken. Verder rustig doorgereden. We zijn vaak gestopt, niet veel gezien, want onze gedachten waren nog in de Provance. Om kwart voor drie waren we thuis.