Provence 2006
  

van 26-08-2006 t/m 17-09-2006

Onze route...

Zaterag 26 augustus

Om 3:30 vertrokken richting Apt, of eigenlijk de eerste tussenstop. Het rijden ging prima, maar we zijn toch vaak gestopt. Een keertje niet geluisterd naar TomTom. Toen we gingen twijfelen maar wel. Dat heeft ons kilometers en tijd gekost! Toch maar even gestopt om op de kaart te kijken. Dus waar stoppen we? Voor de dépôt vente in Doiceau! Helaas om 5 uur in de ochtend gesloten. Verder zagen wij bijna de hele tijd regen.

We kregen trouwens nog een hint van een Duitse campeerder: de camping in St Remy de Provence moet geweldig zijn.

Om 15:00 moesten we nog maar 270 km rijden (we waren al voorbij Lyon), maar het zag er niet naar uit dat we het droog zouden houden bij de tussenstop. Dus na even rekenen, besloten om toch door te rijden. Of in Apt stoppen, of rijden tot we niet meer konden.

Om 18:30 op de camping aangekomen! Snel alles opzetten (half uurtje) en met een glaasje wijn getoost op onze vakantie. Toen pas merkten we hoe moe we waren. Douchen, eten en om half tien waren we weer vertrokken.

De auto reed trouwens heerlijk, we reden gemiddeld 90 km/uur. Dus met pauzes komt dat op 75 km/uur. Niet slecht!

Zondag 27 augustus

Heerlijk uitgeslapen en vervolgens ontbeten. Een rondje door Apt gaan doen voor wat kleine boodschappen en omdat er een vide grenier zou zijn. Uiteraard konden we die niet vinden. Wel even opgezocht wat Stade betekent. Dat is dus het Stadion. Jolanda kon zich dat gelukkig nog herinneren van de vorige keer, dus zijn we daar ook nog even heengereden. En jawel! Een grappige, drukke rommelmarkt bij het stadion/zwembad. Weer wat geleerd. Geen schatten, maar wel leuk. Daarna lekker gaan hangen...

Oh ja, het is om 12:00 al 30°C in de schaduw met een stevige mistral windje. Moest dat even kwijt.

Maandag 28 augustus

Uitgeslapen, ontbeten en pad gegaan naar L'isle sur la Sorgue. Niet uit te spreken, maar beter in de oren klinkend als het antiekstadje. Nou waren we hier al eerder geweest, maar er waren veel, veel meer winkeltjes dan we eerder gezien hadden. Helaas waren het eigenijk echte antiekwinkeltjes. Achter het station (gare) zou volgens de Seasons een 20 tal hele leuke winkeltjes zitten. En jawel, ontzettend leuk om te zien. In dit plaatsje zitten echt meer dan 100 antiekzaakjes en redelijk gegroepeerd. Maar goed, we gingen voor Jolanda, maar komen wederom met iets voor John terug, een lamp.

Ik beloof dan ook om te stoppen met lampen,... om weer met klokken verder te gaan...

Teruggereden en boodschappen gedaan bij Ed. Helaas is de bediening dermate beroerd, dat we besloten hebben nooit meer hier naar toe gaan, behalve voor het vlees.

Salade van Jamie met heerlijke stokjes op de bbq.

Het weer? 29°C , maar bewolkt. Hmmm...

Dinsdag 29 augustus

Lekker vroeg opgestaan, ontbeten, teckels in de caravan gedaan en met de auto naar de Brico's gereden. Leuke originele dingen gezien, die ze bij ons weer niet hebben. Tuin besproeingspullen? Hier hebben ze werkelijk alles. De jardenerie was grappig, maar eerder door het kleine formaat. Uiteraard de E.Leclerc bezocht. Die hebben werkelijk alles. Vervolgens de auto teruggebracht en Apt ingelopen om te fotograferen en snuffelen. Jolanda heeft een mooi boek gekocht en we kijken voor andere dingen bij de zaterdagmarkt.

Later in de middag nog naar het schilderswinkeltje geweest. Een leuke poster voor Laura gekocht, een mooie mal en een leuk jurkje voor Jolanda.

Het weer: eerst zonnig en 28°C (in de schaduw), maar later bewolkt en een heftig windje. Wel bleef het warm.

Woensdag 30 augustus

Vroeg opgestaan om naar de markt te gaan in St. Remy de Provence te gaan. Het brood op de camping kon pas om 08:30 opgehaald worden, dus dat werd meteen gebombardeerd tot picknic brood. Dus om 08:45 vertrokken, een tweetal gesloten dépôt ventes gezien, een parkeerplek gezocht en toen over een hele grote en gezellige markt gelopen. De buit? Een kaasmandje! Daarna een leuke route teruggereden. Toch werd het landschap pas weer mooi voorbij Cadenet in de richting van Apt. Lourmqrin is een mooi plaatsje en de weg naar Apt (D943) is waanzinnig.

Thuis direkt weer lekker buiten gaan zitten/liggen.

Het weer: zonnig, een windje en maar 25°C in de schaduw.

Donderdag 31 augustus

Beetje uitgeslapen, ontbeten en toen het antiekzaakje en het zaakje met "sloophout" opgezocht dat we gezien hadden op de N100. Het zat veel verder weg dan wij dachten, het antiekzaakje was gesloten, maar die zaak met dat hout was een restaurateur van deuren en luiken enzo Portes Antiques & Rééditions (www.portesantiques.com). Schoongemaakte luiken waren ongeveer 400 Euro, anders ongeveer 300 Euro. Vervolgens naar de dépôt vente in Apt gegaan en daar zijn wij heel goed geslaagd! Geen klok, maar een hangoor tafel en een groot kamerscherm.

   

Ook uitleg gehad over het principe van de dépôt vente. Iemand geeft het te verkopen artikel daar af, spreekt een verkoopprijs af (contract). Na een bijvoorbeeld een maand, mag er 10% van de prijs af, een maand daarna nog een keer 10% en na een afgesproken tijd is de prijs vrij. De eigenaar van de dépôt vente krijgt een provisie. De originele eigenaar kan en mag altijd komen kijken naar hun artikelen.

Dolgelukkig, boodschappen gedaan en daarna weer lekker hangen.

Wie is er inmiddels ook de camping opgekomen? Justa en Nico! Nog even mee staan babbelen, hondjes uitgelaten en een recept van Jamie Oliver uitgeprobeerd.

Het weer: zonnig en 31°C. (later in de middag 33°C!)

Vrijdag 1 september

Vandaag was het de laatste dag dat we croissants en baguettes konden bestellen. Jammer, ander ontbijt dan. Vervolgens naar Avignon gereden. Dit is een mooie middeleeuwse stad met een nog bestaande stadsmuur. Wel een 'dure' stad met veel Gucci, Hugo Bos, enzo. Wel een aantal hele mooie pleinen en gebouwen. Vervolgens naar Arles gereden. Dit is een stad met een heerlijke sfeer en mooie oude gebouwen. Heel veel foto's gemaakt.

Het weer: zonnig en 31°C.

Zaterdag 2 september

Naar de markt!

Veel gezien, hij leek trouwens veel groter dan 2 jaar geleden. Mooie stof gevonden voor het tafelkleed onder de veranda. Jolanda heeft een leuk jurkje gekocht en ik heb eindelijk een hoed! Voor volgende week kijken we nog voor een hoed voor Jolanda, nog een jurk en een olijfboompje. Toch nog even bij het bureau tourisme even gevraagd of er een internet café was. Die was op 50m afstand. Niet echt een café, maar een soort winkeltje. Voor 1 Euro alle mail gelezen en verzonden.

Omdat we morgen waarschijnlijk toch gaan touren, de auto nog even volgegooit om vervolgens weer te gaan luieren.

Het weer is niets nieuws, maar dan warmer (33°C).

Zondag 3 september

Toch heeft deze camping gratis entertainment tijdens het ontbijt. Ms Bouquet (aka Ms Bucket) ging een stukje fietsen. Compleet in tenue, inclusief handschoentjes besteeg zij haar high-tec ijzeren strijdros. Bij gebrek aan een trapje, moest de fiets plat tegen de grond gedwongen worden, om vervolgens tussen haar lenige boomstammetjes weer te herrijzen. Wij moesten net niet gereanimeerd worden...

Na het ontbijt stokbrood gehaald voor onderweg en via het Forêt de Venasque naar Carpentras en Mont Ventou gereden. In Carpentras was een grote kofferbak verkoop, maar geen enkele mogelijkheid tot parkeren. Het is wel een hele mooie stad met brede lanen met linde bomen. Heel bijzonder om daar doorheen te rijden. Vervolgens via Bédoin naar de top van de Mont Ventue (1912m). Adembenemend! Ondanks de voorspellingen was er een licht windje en 20°C.

We zijn helemaal rondgereden en via Bédoin, Mormoiron, Malemort-du-Comtat weer teruggereden. Een rit van maar 160 km, maar vreselijk vermoeiend door al die bochtjes.

's Avonds zijn Justa en Nico op visite geweest. Beregezellig en laat...

Het weer is niets nieuws, maar dan weer iets warmer (37°C).

Maandag 4 september

Vandaag niet naar de Gorges gegaan omdat wij gisteren al zo veel gereden hadden. Kort tochtje via Goult naar Lioux en weer terug. Boodschappen gedaan en daarna gaan hangen. Het is een uur en nu al 37°C. Wij doen in ieder geval zo min mogelijk... Moet lukken...

Het weer is niets nieuws, maar dan weer iets warmer (39°C).

Dinsdag 5 september

Vroeg op om zonder de teckels een rondje te gaan doen in Apt. Na een fotoreportage gemaakt te hebben van Hyacinth en het bestijgen van haar strijdros, naar Apt gegaan. Mooie foto's gemaakt van de kerk, maar we moeten later terug voor de crypte doordat er een rondleiding was, gevolgd door een begrafenisdienst. Internet café bezocht en krantjes gehaald. Het is inmiddels 31°C geworden, dus zijn we maar weer gaan hangen.

Miscien iets voor de volgende keer: het stoomspoorlijntje "Le Mastrou" bij Tournon (www.ardeche-train.com) of het lavendel museum in de buurt dat mischien de moeite waard is om op te zoeken (www.lechateaudubois.com).

Woensdag 6 september

Met de hondjes naar de Gorges du Verdon gegaan. Werkelijk adembenemend mooi en ruw. Eindelijk de route gereden die we vorige keer niet gedaan hebben. Helaas vond Jolanda het niet zo prettig rijden en in de afgrond kijken, dus zijn we niet helemaal de Gorges rond gereden. Wel arenden gezien en zo dichtbij hebben we ze nog nooit gezien. Helaas zijn veel foto's een beetje overbelicht. Het licht is hier echt heel anders.

Eten gehaald om vervolgens werkelijk voor pampus te gaan liggen. Het is te warm geworden. De rit naar Cannes hebben we ook maar laten varen. 7,5 uur in een auto (zonder stops) is niet grappig met dit weer. Verder zijn de hondjes niet te doen (het is voor hun ook niet leuk), dus laten we die volgende keer thuis in goede handen.

Echt slecht nieuws is dat we Hyacinth niet hebben zien vertrekken.

Donderdag 7 september

Alleen boodschappen gaan halen, een beetje opruimen en maar weer gaan hangen. Helaas is het een beetje bewolkt, 31°C.

Vrijdag 8 september

Bijtijds ontbeten en een wandeling gemaakt door Apt. Het was bewolkt, dus dat was lekker. Eerst naar dat kleine leuke kerkje bovenaan... Een stevige klim, bleek achteraf. Mooie foto's gemaakt van beide kerkjes (eerder kapelletjes). Beneden aangekomen een heleboel foto's gemaakt van huizen, reclame's en luifeltjes (inspiratie voor de luifel die we bij de keuken willen hebben). Daarna, jawel, hangen! Waarom? Omdat het zonnetje doorbrak en het snel zo'n 37°C in de schaduw werd. Ondertussen bleef de camping volstromen. Wat er dit weekend is, weten we niet, maar om 18:00 zat hij vol! Toch iets om rekening mee te houden als we besluiten om in één keer hierheen te rijden op een vrijdag.

Zaterdag 9 september

Vroeg op om naar de markt te gaan. Is en blijft vreselijk gezellig. Mooie stof voor de gordijnen gehaald, helaas geen leuke jurk voor Jolanda, maar wel een leuke hoed en olijfboompje. Nog even E-mail gecontroleerd en weer teruggegaan voor de hondjes. We kregen ook nog een folder van het conservatoire des cres (www.okhra.com) en dus gaan we toch nog een keertje terug naar Roussillon. Voor de rest? Hangen en wachten tot het over is bij een temperatuurtje van wederom 31°C.

Zondag 10 september

Vide grenier in Apt! Een soort jasje voor onze pop en voor 2 Euro een trouwjurk! De verkoopster was blij en moest aan iedereen in de buurt kwijt dat ze eindelijk van het ding af was.

Verder nog een rozenkrans. De hele vide grenier grap heeft ons dus totaal 6 Euro gekost. Schandalig! Maar omdat we om half elf al terug waren en weinig zin hadden om weer een dag te luieren, toch maar een tochtje gaan maken. De Gorges de la Nesque! Daar hadden we van gehoord, maar waren daar nog nooit geweest. Omdat we het toch kort wilden houden, de snelste route naar Sault (volgende keer eens in het dorp gaan kijken, net als Monieux). Via de D1 naar Villes san Auson en via de Gorges (D942) terug naar Sault. Ontzettend mooi, maar absoluut niet te vergelijken met de Gorges du Verdon. Oh ja, er staat een verlengde Citroen Berlingo Duo met hefdak naast ons. Iets voor Ludo en Marcia?

Tsja, verder maar weer hangen, niet? Wat moet je anders bij 38°C in de schaduw?

Maandag 11 september

Vandaag vroeg op om naar de flamingo's en wilde paarden te gaan. Het was een lange rit, maar we hebben ze allemaal gezien! We hebben zelfs nog een strandwandeling aan de Middellandse zee gemaakt. Heel bijzonder allemaal! Toegegeven, het is niet ons gebied, maar wel mooi, vooral het stadje Saintes Maries de la Mer is de moeite om nog een keer een boottocht te gaan maken. Iets voor volgend jaar?

Lotje is echt wagenziek, dus die gaat volgend jaar met broer en bij de familie de Kunder of bijvoorbeeld Laura past op.

Dinsdag 12 september

Vroeg op om te sjoppen zonder teckels. Eerst de Brico 0m te kijken voor riet voor ons afdakje. Gevonden! Vanilleverf (soort kalkverf, www.liberon.com) voor onzs hangorentafeltje (3x woordbonus). De Aldi is vrijwel hetzelfde als bij ons. Weer gesjopt bij de E.Leclerc waar we een reliëfkaart hebben gekocht van de streek rondom Apt. Gehaast om bij het volle internet café te komen. Dan maar later in de middag. Even rondwandeld op zoek naar een restaurantje voor de lunch. In een zijstraatje een eenvoudig, maar fantastisch restaurant gevonden "Le Platane". Buiten eten onder een plataan op de eerste verdieping. Heerlijk gegeten (een uurtje of twee) en we gaan hier vrijdag nog eens lunchen.

Teruggelopen naar de camping om de teckels te halen en weer terug naar het internet café. Die was 'exceptionelle' gesloten. Dus daar moeten we volgend jaar toch echt anders... Nog even langs het peinture winkeltje om te kijken voor een mal van een Franse Lelie. Die konden we niet vinden maar we hebben wel twee maskers gevonden om te beschilderen en te beplakken á la Cirque du Soleil. Toen hadden we bedacht dat we naar de miellerie (h0ning) moesten gaan voor lavendel h0ning. Typisch Frankrijk? Aan de ene kant van de weg is het 200m tot de miellerie, aan de andere kant 50m. Helaas zagen we daartussen geen miellerie. Dus toen maar naar Chez Sylla. Daar hadden ze heel veel produkten uit de omgeving, zoals lavendel honing en enorm veel wijn. Die kun je eerst proeven, om vervolgens een litertje of 10 mee te nemen. Je kon ook je jerrycan of flessen bij laten vullen met de pkaatselijke wijnen. En wat kopen wij? Een wijnglazen rack.

Vervolgens hangen!

Woensdag 13 september

Als eerste naar het internet café gegaan. Daarna doorgereden naar Roussillon naar het Conservatoire des Ocres et Pigments appliqués. Hier hebben wij een rondleiding gehad van een Franse gids, dus hebben we maar een klein gedeelte kunnen volgen. Wel hebben we advies gekregen van een jonge dame die enorm haar best deed om Engels te praten. Het boek dat we gekocht hebben is Frans-talig, maar er staat vanalles in. Weer boodschappen en hangen. Het weer? 29°C en er is af en toe een stevig windje. De voorspellingen zijn trouwens niet zo best voor donderdag en vrijdag. Toen het tegen de avond ging regenen zijn we maar met de hondjes in de caravan gaan zitten. Gelukkig duurde het niet zo lang, dus konden we in principe weer naar buiten. En toen ging het nog harder waaien...

Donderdag 14 september

Wegens het twijfelachtige weer, maar gaan rijden naar Lourmarin om nog eens te kijken. Via de D943 hier naar toe gereden en we waren stomverbaasd over dit mooie gebied. Sommige stukken leken zoveel op de Gorges du Verdon, maar dan op nog geen 5 km afstand van Apt. Lourmarin is een prachtig dorpje. Alles is hier zo mooi opgeknapt. Hier zie je moderne stijlen verwerkt in de oude gebouwen. Ook nog even door het chateau gelopen. Piep klein in vergelijking tot anderen, maar wel leuk. Nog een kopje koffie gedronken op een terras, in de hoop Gerard Depardieu te zien. Zwaar teleurgesteld terug gereden naar Buoux. Bij de afslag op de D943 (eerste vanaf Lourmarin) zagen wij een mooi tafereel en een kerk. Die bleek ergens anders bij te horen, maar waar? Iets voor de volgende keer.

De kerk moest iets bijzonders zijn, maar was helaas gesloten. Toen door naar Saignon. Vaak hebben wij ons vanaf de camping afgevraagd wat dat rotsje in de verte was. Nou daar tegenaan ligt dus Saignon. Enorm leuk dorpje en ja, we zijn helemaal boven op die top geklommen. Stevig windje, maar een prachtig uitzicht. Oh ja, het huisje dat er zo goed als tegenaan staat, is te huur... Je auto kun je dan 100m verder op parkeren, maar wel 25m lager. Ondertussen is de bewolking verdwenen en de zon doorgebroken. De boodschappen gedaan voor de laatste paar dagen hier, maar voornamelijk voor thuis.

Uiteraard hangen onder het genot van een lekker glaasje wijn en naar de foto's kijken. Het is toch nog 29°C geworden, maar later kwam er al weer bewolking.

Nog veel later hadden wij licht gebruinde, maar verdronken kalkoen van de bbq gehaald om binnen te drogen en verder te bruinen. Binnen alles opgegeten en toen weer naar buiten. Maar helaas niet lang. Het komt hier heel plotseling. Anders dan bij ons dus. Verder binnen genoten van de regen. Het is nu wel nat, maar gelukkig geen wind en dat is al stukken beter.

Vrijdag 15 september

Wakker geworden van de regen. Toen het even droog was maar meteen begonnen met schoonmaken en opruimen. Na een tijdje twijfelen toch besloten om te blijven. De zon begon zelfs te schijnen en dus zijn we alsnog naar de markt van Bonnieux gegaan. Piepklein, maar leuke en mooie spullen. Een tweetal stempels gekocht met onze initialen en een pauw! Grappige buit.

Bonnieux zelf is een mooi dorpje met een tweetal grote kerken, waarvan er één bovenaan staat met een paar bijzondere bomen, die je van veraf duidelijk kunt zien. Verder hier nog een overheerlijKe pizza gegeten.

Vervolgens naar een dorpje gereden met een (daar leek het op) enorme ruine bovenop. We zagen dit al vaak liggen vqnaf de N100, maar wisten niet wat hoe het heette. Het dorpje heet Lacoste en de ruine is niet helemaal een ruine, maar het chateau van de markies de Sade. Door het dorpje gelopen, maar helaas ging het weer regenen. We moeten hier zeker nog een keer terug. Elke hoek van de straat was de moeite van het fotograferen.

Terug op de camping de laatste beetjes opgeruimd en binnen maar wat gaan lezen. En wie stond er weer? Jawel! Justa en Nico om zaterdag twee okers te kopen. Hoe krijg je het verzonnen...

Zaterdag 16 september

Weer wakker geworden door regen. Dus geen jurk halen voor Jolanda. Wat neerkont op een sjagerijnige vrouw die volgend jaar twee jurkjes gaat halen. Dus inpakken en wegwezen en dat was om half tien, uitgezwaaid door onze Belgischc en Franse buren (typisch). Lekker doorgereden en toch maar weer overnachten op die nette maar saaie camping in Bulgnéville, waar we om 18:00 aankwamen.

Zondag 17 september

Om 7 uur opgestaan en om 8 uur weggereden in de mist en miezer. Een leuk eind Van de vakantie…

Maar goed, het reed lekker door en we waren al weer om half twee thuis!!! Lekker genieten van onze vakantie buit en een beetje opruimen.