Provence 2007
  

van 31-08-2007 t/m 23-09-2007

Onze route...

Vrijdag 31 augustus

Om 03:45 weggereden zonder problemen.

Voor de statistieken:

· Om 08:00 reden we Frankrijk binnen.
· Om 09:00 langs het winkelcentrum van Nancy.
· Om 12:00 langs Dijon.
· Om 14:45 ietwat ruzie met TomTom bij Lijon, hij houdt van tunnels.
· Om 17:30 langs Orange.
· Om 17:45 langs Avignon.

En om 18:30 op de camping! Een uurtje daarna stonden we compleet na 14:45 en 1100 km rijden. Ook dit keer weer een gemiddelde van 75 km/uur. Aan de alcohol geroken (meer hadden we niet nodig) en in slaap gevallen.

Zaterdag 1 september

Heel ruig uitgeslapen tot half acht! Heel rustig ontbeten en over de markt van Apt gelopen. Leuke stoffen gezien voor het scherm, maar niet de het bijbehorende band en ook niets voor de slaapkamer gordijnen. Wel ruzie gemaakt over welke van de twee plastieken tafelkleden we zouden moetne nemen. We hebben nog 3 weken om dit uit te vechten... Wel een leuke broek en blousje gekocht voor Jolanda. En groente... En fruit... Omdat het nog vroeg was, even langs de E.Leclerc gepiept voor de restjes. Daarna nog even wat rommelen en hangen!

Het weer? Onbewolkt, beetje wind, 12:00 27°C

Zondag 2 september

Lekker uitgeslapen en een wandeling gemaakt om een panorama foto te maken. Dit van voor een prachtige kapel dat over de gehele stad uitkijkt. Wij dachten dat deze in verval was. Maar boven aangekomen kwamen wij een mevrouw tegen die de sleutel had en vroeg of wij eens binnen wilden kijken. De kapel heet de Notre Dame de la Garde en was echt enorm mooi en goed bijgehouden. Wat wij uit de verhalen konden halen was dat het iets met militairen te maken had die in WW2 gevochten hadden. Ook dat iemand (beschermheilige ofzo) op 2 december 1894 langskwam en iets gedaan heeft toen de kinderen gedecimeerd werden door de pest. Dit moeten wij nog opzoeken. Ook dat er een man, vrouw en kind in de tombe ligt. We werden gelijk uitgenodigd om de mis bij te wonen, maandag avond om 18:30. Dat gaan wij zeker doen.

Verder nog even door het dorp gewandeld, stokbrood gehaald en luieren op de camping. Eigenlijk was het al veel te warm om te wandelen.

Het was om 13:00 onbewolkt met een licht briesje en 30°C.

Maandag 3 september

Weer lekker uitgeslapen om boodschappen te gaan doen. Eerst naar de Brico waar we onze verf hebben gekocht voor het kamerscherm en nog 2 schildersdoeken en een ezel. Bij de E.Leclerc wat gehaald en onderweg naar Ed nog langs de Depot Vente. Die was dicht, maar wel open tussen 09:30 - 12:00 en tussen 15:00 - 19:00, behalve op zon- en maandag. Nog van onze buren een tip gekregen over een camping in de buurt van Carpentras, iets voor volgend jaar? Tussen de middag lekker genoten van de bbq (het vlees bij Ed is echt geweldig). Afwassen en vervolgens het dorp in. Kleine hint: 95% van de winkels zijn dicht op maandag. Dus het is beter om op maandag van de natuur te genieten.

Verder hebben we hier weer echte live anination. Een duitser die een tent opzet. Wat heeft deze brave, maar ietwat gefrustreerde duitser daarvoor nodig? Uiteraard een tent. Haringen, scheerlijnen, een hamer en wat water omdat in de grond hier heel wat stenen zitten. Maar omdat deze duitser, ietwat gefrustreerd is en bang is voor de Mistral, duurt hem dit te lang. Dus moeten de gaten voorgeboord worden. Met een oplaadbaar klopboormachine! En omdat er in deze duitser toch nog wat bunkerbouwerbloed zit, zijn het geen 10 haringen, geen 20 haringen, maar wel 50 haringen! Mocht de tent met minder haringen vastzitten, dan zijn de reserve gaten in ieder geval geboord.

Het weer is als gisteren: onbewolkt, briesje, 13:30 30°C.

Dinsdag 4 september

Na het ontbijt, lunch klaargemaakt om naar de markt van Aix-en-Provence te gaan. Onderweg een soort stuwmeertje tegen gekomen waar de temperatuur maar 17°C was met een windje van windkracht 8 tot 9. Goed voor het kapsel dus.

Aix-en-Provence is enorm. In grootte, maar ook in drukte. Normaal rijd je naar het centrum en kom je de markt tegen. Het was echter zo groot dat we het pas vonden toen we TomTom vroegen om ons eruit te halen. We gaan nog eens naar die markt, maar beter voorbereid, zoals met een plattegrond en daarop parkeerplaatsen enzo... Verder hadden wij een lange route naar Draguignan en terug naar Apt gemaakt. Carcès is een leuke plaats met heel veel muurschilderingen. Op de terugweg nog mooie restanten van een brug tegengekomen, de Pont-de-Mirabeau.

Later nog de cursus "caravan ramen helemaal open doen, anders stoot je je hoofd" gevolgt. Gelukkig regent het niet, anders zou John's hoofd vollopen.

Woensdag 5 september

Uitgeslapen, weer de lunch voorbereidt en naar de Gorges du Verdon vertrokken. Omdat we toch dwars door Riez moesten en er een weekmarkt was, toch maar gestopt. Het kerkje, de Notre Dame de Beauvoir in Moustiers-Sainte-Marie, dat wij al zo vaak gefotografeert hadden hoog tegen de bergwand, hebben we eindelijk bezocht! Toegegeven, het was hoog, maar het viel eigenlijk reuze mee. Het kerkje zelf was heel eenvoudig, wat veel meer aanspreekt, en daardoor enorm mooi is.

Veel foto's gemaakt en weer door naar de Gorges. Daar een waterfiets gehuurd (even heel Hollands: €20 voor 2 uur). De waterdichte zak die we gekocht hebben is heel praktisch en we hebben al onze spullen erin gedaan. Maar goed, de Gorges du Verdon fotograferend en filmend in en anderhalf uur later er weer uit. Waanzinnig! Een aanrader!

Een lange reis terug, lekker eten en lekker slapen. Nou ja,... Tussen het eten en slapen door hadden ditmaal geen Duitse animation, maar Zwitserse animation! En dat in de vorm van een Alt-hoorn. Na applaus en "stoppen!" hield onze Zwitserse vriend er spoedig mee op en ging binnen in zijn camper gitaar spelen. Wij hebben dan ook niet meer geapplaudiseerd...

Mensen uit Zwitserland:

Geen smaak voor muziek.

Donderdag 6 september

Uitgeslapen, boodschappen gedaan (weer een schildersezel gekocht) en koken maar! En na het koken komt... Eten! En dat gevolgt door... Hangen! Eventjes gevolgt door het iets minder leuke... Afwassen! Gevolgt door... Verder hangen! Het lijkt wel vakantie...

Vrijdag 7 september

Wat een ritueel. Elke dag: opstaan, stokbrood halen, ontbijten en bedenken wat we moeten gaan doen. We hadden nog een stempel nodig, dus naar de markt van Bonnieux. Daar dus de letter 'L' voor Laura gekocht en nog maar een mooie pauw. Eindelijk over de worsten fobie heen gestapt en we hebben er zelfs twee gekocht. Een van eend en een van varken met provenciaalse kruiden. Later hebben we nog een stokbrood gekocht en de worsten aangesneden. Heerlijk! Daarna naar Lacoste. De plaats waar de markies de Sade gewoond heeft. Helaas was er van zijn stulpje weinig tot niets over, maar daar wordt aan gewerkt. Er wonen wel heel veel artistieke mensen en dat is overal goed terug te zien.

Daarna nog een route gereden door het foret du Luberon, Cheval-Blanc, Cavaillon en weer terug. Boodschappen gedaan en zitten! Het is tenslotte weer 30 °C in de schaduw.

Zaterdag 8 september

Wederom markt! En eindelijk de stof gehaald voor het scherm, de twee vorig jaar beloofde jurken voor Jolanda gehaald, een tas en gordijnstof voor de slaapkamer. Bij thuiskomst bleken onze vriendelijke Duitse buren, inclusief continu huilende baby van een paar weken te zijn vertrokken! Dat is nou jammer. Dus wij asap vragen bij de receptie of die plaats nog vrij was. We mochten overal heen verhuizen. Dus zijn we vertrokken naar dezelfde plek als vorig jaar. Veel schaduw en 3 bomen! Wel voor de eerste keer de caravan eens met de dissel op het oosten, om te proberen. Dan hebben we de gehele dag schaduw en dat heeft John als echte blanke wel nodig.

Onze eerste poging om een hangmat op te hangen met zo'n driepoot was mislukt. Om de bijgeleverde pen in de grond te slaan hadden we een heimachine nodig. De pennen die we normaal gebruiken trok je er weer zo uit en de haak voor de stormband is professioneel omgebouwd tot verwrongen staal. Op onze nieuwe plek met de 3 bomen, past er 1 hangmat precies tussen 2 van deze bomen. Eindelijk...

Tussen de middag lekker warm gegeten en 's avonds een omeletje.

Mensen uit Duitsland:

Zo met zichzelf bezig dat anderen er niet toe doen en dus geheel over het hoofd gezien worden. Heeft wat weg van arogantie. Er zijn gelukkig uitzonderingen!

Zondag 9 september

Een vide-grenier op het parkeerterein, waar normaal markt is. Niet al te groot, maar wel met leuke spulletjes. De buit? Een taarten etagière (volgens onze expert), een metalen onderzetter en een lamp op een driepoot. Dus de driepoot hebben we dan al, nu de bijbehorende boten-spot-lamp nog. Nu hebben we weer een doel...

Verder tussen de middag lekker warm eten en lekker genieten van het mooie weer. 's Avonds nog wat foto's gemaakt van de weg naar Rustrel en het stadje.

Het weer is nog steeds geweldig en zo'n 30 °C. We zagen op tv de voorspellingen en dat zag er voor donderdag t/m vrijdag niet zo best uit... Paniek: 'waar moeten we dan gaan hangen?'.

Maandag 10 september

Een beetje bewolking en iets frisser.

Naar het lavendel museum geweest, wat heel mooi en interessant was. Uiteraard nog wat spullen gekocht in de bijbehorende shop. In 3 minuten tijd door Ed heen en vervolgens warm eten. Dit bevalt ons zodanig dat wij dit zo vaak mogelijk doen. En natuurlijk lekker luieren. 's Avonds nog een kleine warme maaltijd (chevre in ham gewikkeld) en genieten van het leven hier.

Mensen uit Engeland:

Franse grap: wat ziet er uit als een dode grijze rat en een dag later als een dode rode kreeft? ...Anglais en vacance...

En jawel, wij hebben ook twee dode kreeftjes, in een voortent, samen met de nog te drogen wasgoed gezien op de camping. Voordeel van deze specifieke kreeftjes, ze bewegen amper. Anderen doen of Frankrijk een kolonie is van Engeland. Ze bewegen iets meer, maar niemand ziet ze.

Dinsdag 11 september

Boodschappen gedaan en door de straatjes van Apt geslenterd. Een grappig theepotje en een vergietje gekocht en we zijn allebei geslaagd voor goede zonnebrillen. Voor Jolanda helaas geen Gucci, maar een Armani. Ik heb het maar eenvoudig gehouden en een Ray-Ben. Om dit te vieren hebben we een gereserveerd bij le Platane voor donderdag.

Hoe moeten wij duidelijk maken aan die Fransen dat als wij een vraag stellen, zij niet met een vraag terug moeten komen? Dat werkt voor ons alleen maar verwarrend.

Het winkeltje van het theepotje had nog een hee mooie carousel om foto's (vroeger waarschijnlijk ansichtkaarten) in te zetten. Helaas vroegen ze hier €250,- voor. Dat was 2.5 keer wat wij in gedachten hadden. Dus stiekem een paar foto's gemaakt zodat we een variant hierop zelf gaan bouwen! Weer iets om uit te werken.

Dan maar weer een warme maaltijd maken om ons verdriet te vergeten.

Hangen, eten, drinken, het vaste ritueel...

Mensen uit Nederland:

Varierend van spontaan, vriendelijk en vrolijk, via klef en opdringerig naar zelfinnemend, intelectueel met dikke pil onder de armen en zo vaak mogelijk in lezend, maar wel bij het plebs op de municipal om je zo belangrijk mogelijk te doen overkomen.

Woensdag 12 september

Vroeg op, we willen naar de markt in St. Remy de Provence. Voor Laura een ketting, voor Jolanda nougat en oorbellen en voor mezelf honing en champions. Bespuurt U hier een verschil? De nougat was verrukkelijk en de verkoper hield duidelijk van zijn produkt. Naast hem stond een italiaan met verse pasta. Hij was zeer populair en we nemen volgende keer zeker wat van hem mee. Op de terugweg lekker ontbeten en zomaar een beetje door gaan rijden. Eerst het plan d'eau opgezocht om eens te kijken wat dat eigenlijk is. Het blijkt een mooi (kunstmatig?) meer te zijn wat heel dicht bij de camping ligt. Daar gaan wij eens een lekkere picknic houden. Bootjes konden schijnbaar ook gehuurd worden en er zat een drukbezocht restaurant naast. Die hier gaan we volgende week eens lekker eten. Vervolgens naar Saint Saturnin les Apt om te zien of we hier al eens eerder waren geweest. Nee! Het zag er leuk uit met een ruine en een kapel boven op de top. Helaas was het een beetje te warm en hebben we besloten om hier een andere keer in de ochtend terug te komen. En weer door naar een ander bord dat we gezien hadden met zo'n bruin vierkant symbool: Oppède la vieux. Het was veel verder dan dat we gedacht hadden, maar het was een pitoresk dorpje met een kapel dat gerestaureerd werd, maar nog het nodige werk had en een kasteel dat niet meer te redden was. Een behoorlijke klim maar een enorm mooi uitzicht. Gelukkig was er nog een dame bezig om een lijstje te restaureren, maar helaas, in haar tempo maken onze klein-kinderen het einde van dit project nog niet mee. Vervolgens asap terug naar de caravan, want het was al aardig warm geworden. In de caravan was het maar 40 °C. Buiten 29 °C.

Pastis, bier, wijn en biefstuk met champignons... Zucht...

Donderdag 13 september

Oh jee, ietwat kattig wakker geworden, maar wij gaan lekker eten bij le Platane om 12:15. Nog even een kaarsje aangestoken in de kathedraal van Apt voor die jongen die 'zomaar' met een bijl in Roosendaal is vermoord. Vandaag werd hij gecremeerd en Laura gaat daar naar toe.

Uiteraard konden we bij le Platane weer kiezen en we hebben het veilig bij vlees en chocolade gehouden.


Vooraf hadden we 'courgette farçies à la paysanne' ofwel 'gevulde boeren courgette'. Uit onze analyse lijkt dit gestoomde courgette te zijn, die vervolgens is uitgehold en gevuld met grove boeren paté. Wij denken dat het overdekt werd met ei met nog wat en vervolgens eventjes onder de grill is gezet. Verder een pittige saus. Wij gokken op gepureerde paprika met olie en eventueel wat tomaat.

Als hoofdgerecht hadden we 'fricassée de caille aux girolles' ofwel 'ragout met kwartels en cantharelles. Uit onze analyse is gebleken dat de basis peen-en-uien stamp was (jawel bij 27 °C!), kwartel in rode wijn gemarineerd en vervolgens krokant gebakken en met dezelfde rode wijn afgeblust. Verder nog heerlijke gebakken cantharelles. Alles op het bord, jus erover en daaromheen weer olijfolie. En daar komt het stokbrood goed van pas. Voor het schoonmaken van het bord.

Als desert hadden we 'terrine de chocolat fondant' wat zich vertaald naar het weinig zeggende 'gerecht van gesmolten chocolade'.

Eigenlijk was het een taartpunt. De bodem (en zijkant) was een dunne gezouten deeglaag. Daarop schijfjes peer en allemaal gesmolten chocolade. Als afwerking nog peren stroop of siroop over het bord met wat cacao.

Dit alles vergezeld met een paar glazen witte wijn en afgemaakt met heerlijke koffie.

Bij de caravan aangekomen, waren we helemaal op en moesten we luieren. Dat mag ook wel bij 33 °C en geen wind. Maar dat duurt maar eventjes, want we moesten bijna weer met het eten beginnen...

De voorspellingen lijken ietwat uit te komen. Er hangen een paar vreemde wolkjes.

Vrijdag 14 september

Het heeft afgelopen nacht geregend! En wel 5 minuten! Dat hebben we zelf gohoord, dus zijn wij hoorgetuigen. Verder was het duidelijk zichtbaar op de auto. Die vertoonde een hoop schone rondjes in het stof.

Weer naar Bonnieux voor dat foto album wat we vorige week gezien hadden van ene fotografe Sophie Gunther (zwart/wit). Na nog een keer goed te kijken, bleken we wel veel, maar lang niet alles mooi te vinden en hebben we 5 kaarten gekocht die mooi in de fotolijsten kunnen komen, die John mag gaan maken.

Wel heerlijke olijfolie gekocht en omdat deze man heel veel stokbroodjes met de allerheerlijkste pesto's in onze mondjes stond te duwen, hebben we Pistou Rouge en Noix & Champions gekocht. Vreselijk, maar vakantie was sowieso afzien.

Daarna maar een foto gemaakt bij Pont du Juliene wat weer geschiedkundig een verbinding heeft met Oppède. Bij thuiskomst lekker warm gegeten en weer luieren. Het is inmiddels 31 °C in de schaduw.

Zaterdag 15 september

En wederom markt! Ditmaal ging Jolanda alleen... Heel zielig, maar... wat moet, dat moet.

Verder eten, drinken en hangen.

Het is weer 31 °C in de schaduw.

Zondag 16 september

Vroeg op om 2 vide greniers te bezoeken. De eerste was in Coustelette. De buit bestaat uit een onderzetter, een vergiet en een decoratieroller. De tweede was bij het ziekenhuis in Apt. Mindere kwaliteit, maar toch een handige pan gescoord.

Lekker gegeten en eerst naar die camping gaan kijken die in de KCK stond, rustig was en een zwembad had. Alleen de laatste bocht zou een probleempje kunnen zijn voor caravans langer dan 5,5m. Er werd geen woord gerept over de voorgaande haarspeldbochtjes en een weg die maar 1,25 maal de breedte van een caravan was en behoorlijk stijl. Kortom, niets voor ons en een waarschuwing voor volgende fantastische campings met een vage routebeschrijving.

Vervolgens wilden we een route via Gordes en Fontaine de Vaucluse gaan maken. Maar er gebeurde iets verschrikkelijks (muziek zwelt aan)... Er was NOG een vide grenier op het parkeerterein, waar het normaal markt is. Dus, beste lezer, wat gebeurde er? Niet naar Gordes dus, maar naar de vide-grenier. Score: een heel mooi jurkje voor Charlotte en als zij het afgedragen heeft, krijgt een van de beren ze aan.

Omdat er gereden moest worden, ook al was het niet naar Gordes, reden we naar Saint Saturnin les Apt. Even naar de restanten van het chateau en het kapel op het hoogste punt. De naam is onbekend. Het was echt zwaar en we hebben dit keer serieus lopen te zweten, maar het was de moeite waard.

Weer terug, douchen en hangen. Oh ja, en nog wat eten natuurlijk.

Het was weer eens 29 °C in de schaduw, maar we hebben ook temperaturen gezien van 38 °C en 42 °C in de zon.

Maandag 17 september

Een route! Een route van zo'n 200 km door onder andere de Gorges d'Oppedette.

De Gorges d'Oppedette zijn aanzienlijk kleiner dan de Gorges du Verdon, maar niettemin indrukwekkend en heel mooi.

Vervolgens langs Saint Etienne waar waarschijnlijk heel wat geld zit, aan de huizen te zien en door wat waarschijnlijk het forêt de St. Etienne heet gereden. Ontzettend mooi om doorheen te rijden en enorm stil. Dit gebied is duidelijk veel minder toeristisch. We dachten dat we de mont Ventou zagen, maar het bleek de Montagne de Lure (1826 meter) te zijn. Ook een ski gebied en enorm mooi qua kleuren. De hoogte is uiteraard ook zeer imposant. Door naar beneden door de Pas de la Graille en hier hebben we toch wel erg indrukwekkende gebergtes gezien. Hierdoor hebben we gelijk het idee gevat om volgend jaar eens in de omgeving van Sisteron te gaan staan, onderaan de Franse Alpen. Onze tocht werd versperd door een man met een gele jas en voldoende versperringsmateriaal om iets duidelijk te maken: de weg naar Montbrun les Bains was versperd. Dus maar een omweg gemaakt door Sederon en nog meer Gorges die tussen Montagne de l'Ubac en Montagne du Buc geklemd zitten. Klein, maar zeker indrukwekkend. Vervolgens via Sault en een binnenroute teruggereden.

Het was trouwens een erg warme dag. 's Avonds 20 druppels regen gehad, maar dit is mischien overdreven. Het waren er eerder 10.

Oops, correctie: een uurtje later ging het onweren zoals in het spookslot van de Efteling. De bliksem sloeg minstens om de 10 seconden ergens in en begon in het zuiden en ging helemaal rond om in het oosten te verdwijnen. Nog nooit zoiets meegemaakt... We hebben het gefilmd en hopen dat het net zo indrukwekkend was als in het echt.

Dinsdag 18 september

Omdat het gisteravond half twaalf was geworden, ietwat kattig opgestaan en besloten om via de Brico, nogmaals Gordes eens te gaan bezoeken. Het was markt en daar reden we natuurlijk dwars overheen. Altijd weer leuk om een paar Britten te zien wegspringen. Nog even rondgewandeld en geklauterd en vervolgens doorgereden naar Fontaine de Vaucluse. De ruïne in 2004 zijn nu 21 mooie appartementen. Daar nog het papier-maken-met-een-watermolen-museum bezocht. De source van de rivier hebben we niet opgezocht, net als het chateau, want we hadden niet zo'n zin in klimmen. Dus nog even langs het fort van Buoux. Eerst de foto van de kapel gemaakt die ik vorig jaar niet had gemaakt en toen lekker klimmend naar het fort (met de auto). De laatste 100 meter naar 554 meter hoogte hebben we moeten lopen. Dat hadden ze eventjes niet verteld. Het was ook eerder klauteren dan wandelen. Het was echt bizar. Een compleet ommuurd dorp met bovenaan een fort en op de top een uitkijktoren van de Romeinen. Wij vroegen ons serieus af wat je vanaf daar wilde zien en waarom de moeite nemen om een fort te bouwen met drie grachten en drie muren. Je was al bekaf als je bij de poort aankwam. Maar het was wel heel bijzonder om door zo'n dorp te kunnen lopen. Het geeft heel goed en duidelijk aan dat het toen moeilijk overleven was.

Bekaf thuisgekomen, lekker gegeten en vroeg naar bed.

Het is inmiddels al aardig afgekoeld door de wind.

Woensdag 19 september

Een boottocht! We gingen een boottocht gemaakt door de calanques tussen la Ciotat en Marseille. De calanques blijken dus baaien te zijn aan de kust van de Middellandse zee. We vertrokken vanuit la Ciotat op de Citharista, een catamaran en zaten lekker vooraan op het bovenste dek. Wij zijn alle baaien ingeweest en het was echt prachtig. Op het eind in Sormiou nog onder uit de boot in het water gekeken door de transparante bodem. Erg helder water. Op de terugreis nog getracteerd op een grand spectacle van de vrouwelijke kapitein. Haar stoel brak af en toen lag zij dus languit. Het was wel zo ernstig dat de 'tweede' het over moest nemen. Hij moest wennen, maar we zijn heelhuids aangekomen. Vervolgens terug naar de camping, waar we weer overgingen tot luieren met een glaasje wijn. Uiteraard met worst en later gegrilde gamba's.

Oh ja, die luifels we steeds naar kijken: geen idee waar je die kunt aanschaffen, maar vlak voor Aix en Provence (vanuit het noorden) zitten heel veel brocante, antiek, maar ook winkels met 'ijzerwaren'. Daar staan ze wel, dus...

Donderdag 20 september

Een enorme drukke dag... Boodschappen gehaald, afspraak gemaakt voor morgen bij le Platane, afgewassen, gegeten, afgewassen, gehangen, gegeten, gedronken en geslapen.

Vrijdag 21 september

Naar de laatste markt van dit vakantiejaar, Lourmarin. Veel produkten en mooier uitgestald. Net als in Bonnieux veel Britten en Amerikanen en als gevolg hiervan spreken de Fransen ook een aardig woordje Engels. Weer overheerlijke worsten gekocht en een lappie stof voor het tafeltje in ons theehuis.

Om 13:00 gaan eten bij le Platane.


Ditmaal hebben wij beide verschillende gerechten genomen. Jolanda had vooraf 'salade de chèvre frai du Luberon' ofwel 'salade met verse chèvre uit de Luberon'. Dit bestond uit sla, gesneden kool en worteltjes, met daaroverheen een heerlijke vinegraite, chèvre met daaroverheen een dunne pesto. Ik had de 'salade a l'italienne' ofwel 'italiaanse salade'. Hier zat in: sla, blokjes wortelen, feta, rouwe ham, blokjes smac(?), zongedroogde tomaten, veel grote kappertjes en olijfolie. Als hoofdgerecht had Jolanda 'farcis de légumes provençale au coulis de tomate' ofwel 'gevulde provinciaalse groente in tomatensap'. Dit bestond uit een stuk gestoomde en later uitgeholde aubergine en courgette en een uitgeholde tomaat. Allen gevuld met gebraden gehakt vermengd met het overschot van de aubergine en courgette. Over elke weer wat geklopt en gekruid ei en eventjes bruin laten worden in de oven. Dit geserveerd op eeen bedje van witte rijst met daaromheen een eenvoudige tomatensaus en daar weer omheen in olie/water verdunde groene pesto. Ik had de 'marinière de filet de lieu et fruit de mer safrané' ofwel 'plaatselijke visfilet in wijnsaus, fruit de mer met safraan'. Het was plaatselijke witte vis (graatloos!), fruit de mer, bloemkool, selderij in wijnsaus met safraan. Als toetje had Jolanda 'chaud/frois de pomme caramelisees, glace vanille' ofwel 'een warm en koud gerecht van gecarameliseerde appel en (echte) vanille ijs'. Dit vereist geen analyse, want het was precies dat en was heerlijk! Ik had de 'crême catalane'. Deze had vaag iets weg van rijstepap. Heerlijk!

Terug op de camping even afgerekend en vervolgens uitbuiken in het zonnetje.

Later op ons dooie akkertje opgeruimd. En? Eten natuurlijk. Met? Wijn natuurlijk. 's Avonds nog met onze buren aan het babbelen geweest. Volgens hun is er een soort ziekenhuis museum in Beaunne dat zeer de moeite waard is en is Beaunne zelf heel mooi. Verder hebben wij allemaal gehoord dat de municipal in St-Remy-de-Provence goed is, een zwembad heeft en dicht bij het centrum. Cucuron schijnt bijzonder te zijn. De camping 'le Luberon' in Apt heeft een reglementen boek, wat de lol eraf haalt. Wel een zwembad, maar daar past wat ons betreft dat boek mooi in.

Zaterdag 22 september

Om 08:15 de leuke Nederlandse-vakantie-Volvo-buurtjes gedag gezegd en vertrokken. Lekker doorgereden en besloten om toch maar op die niet zo gezellige passantencamping in Bulgnéville te gaan staan. Wij kwamen daar om 16:00 aan en een klein half uur later stonden we.

Nog een overheerlijke Pinot gris gekocht bij de eigenaar. De eigenaren van de cave, Clément & Serge Tempé, zijn familie van hem. De Pinot gris was heerlijk als apperatief, de Riesling bij het eten. Volgend jaar nemen we een doos mee... Heerlijk!

Zondag 23 september

Om 07:00 de wekker af laten gaan en we waren ook in rustig tempo 3 kwartier later weg. Nog steeds lekker weer en lekker doorgereden. Om 14:15 waren we al weer thuis. De noodzakelijke spullen uit de caravan en auto gehaald en rustig in de tuin nababbelen.

Helaas, volgend jaar weer....