Ardeche en Provence 2008
  

van 29-08-2008 t/m 22-09-2008

Onze route...

Vrijdag 29 augustus

Om 03:45 vertrokken. Lekker doorgereden en om 06:50 reden we Luxemburg en om 07:30 Frankrijk binnen. Het weer is hier vele malen beter dan thuis. Hier hebben we zon!

Om 12:10 kwamen we op de eerste camping aan, Du Moulin de Prissey in Premeaux-Prissey. Hier hebben wij precies 4 jaar geleden in 2004 met onze Peugeot en stokbrood stelende teckel ook gestaan. Uiteraard was er niemand, want de receptie is gesloten van 11:00 tot 14:30. Dus hebben we maar zelf een plaatsje uitgezocht, in de hoop dat dat in orde is. Dat was ook zo en we hebben na het afrekenen nog een rondje gelopen. Toch nog foto's gemaakt die we toen vergeten waren en ditmaal ook gefilmd want dat kan zonder piepende teckel. "Gepraat" met een van oorsprong Italiaanse vrouw. Die vertelde dat de diensten in het kerkje in het Romeins werd gegeven. Dat kwam door dat er veel Italiaanse katholieken zijn/waren hier/daar. Wij zijn wat roestig met ons Italiaans/Frans :)

Zaterdag 30 augustus

Heerlijk geslapen!

Om 8 uur weggereden naar St-Laurent-du-Pape. Lekker binnen door, want dan zie je het meeste. Dat is ook zo, maar je doet er veel langer over dan de geplande 5 uur. Kortom het duurde ruim 6 uur en dat was echt te lang. Zeker toen wij er achter kwamen dat TomTom ons door die zwart geblakerde tunnel van Lion wilde sturen. Volgende keer doen we alleen de laatste 100 km of uur binnendoor. Eindelijk Domaine de l'Admiral in Saint Laurent de Pape gevonden. We moesten tegenover parkeren, maar ze hadden niet verteld dat het in een hele diepe kuil was. We zijn toch naar beneden gedoken met auto en caravan, onder het motto "moet kunnen". En er bleek niemand te zijn! Dus wij bellen... Gelukkig deed hun telefoon het, dat konden we horen. Er stonden een aantal grappige brocante spullen, maar verder was het een ongeorganiseerd zooitje.

De camping? Die was in de volgende, nog diepere, kuil. Geen schaduw, dus bloedverziekend heet. Geen sanitair gebouw te vinden en de plaatsjes waren stukjes gemaaid gras waar net een caravan en auto konden staan. Later lazen wij op internet dat er wel een sanitair gebouw was, schoon en eenvoudig. Het electra was een zooitje verlengsnoeren met decoratieve vuilniszakken. De scheiding tussen de plekken was dus het ongemaaide gras van een meter hoog. Kortom: het was geweldig!

Maar het mooiste gedeelte was om met caravan en al weer boven te komen. Poging 1 was tot halverwege en ook op de handrem gleed alles naar beneden! Poging 2 was met veel geweld en wel succesvol. Jammer dat al het grind nu beneden ligt (voor hun dan). We zijn wel meteen doorgereden. Camperen willen we wel, maar niet op een nul sterren camping. Enig niveau is gewenst.

Eerst boodschappen gedaan in Valence, want het was al tegen 15:00, en tanken bij een Géant, waar we goed vast kwamen te zitten bij het tanken. Maar dat kon er nog wel bij. Vervolgens naar een andere camping gereden die aantrekkelijker klonk. Niet naar Apt, want dat was 3 uur rijden en we konden ziendat de Péage helemaal vast stond.

Om 5 uur kwamen we aan op camping Les Arches in St-Jean-le-Centenier. We kregen een hartelijk welkom (met biertje) en zijn op een mooi plekje gaan staan tussen de bomen. Ze hebben hun eigen druiven en in een cave verderop kun je hun wijn gaan proeven. Ook is er een museum spoorlijn die vanaf het station vertrekt. Gaan we doen!

Tot 's avonds laat heerlijk buiten gezeten en naar de sterren zitten kijken.

Zondag 31 augustus

Heerlijk uitgeslapen en wezen wandelen langs het riviertje (door middel van een damwand omgebouwd tot zwembad) en de watervallen. Heel leuk!

Verder lekker gehangen en niets uitgevoerd. Wel de WiFi uitgeprobeerd, die is 1 uur gratis. De temperatuur? 29 °C in de schaduw. Om 21:00 was het pas 25 °C.

Maandag 1 september

Vandaag boodschappen gehaald in Montelimar. Verder lekker gehangen en geluierd. Wel ingeschreven voor het proeven in de Caveau de Montfleury ofzo iets op woensdag.

Dinsdag 2 september

Na het ontbijt met een croissant XXL boterhammen klaargemaakt voor de lunch. Eerst vertrokken naar de markt in Largentière. Leuke kleine markt, waar wij een gemarineerde kip met aardappelen hebben gescoord. Vervolgens doorgereden naar Rosières en Joyeuse, waar brocante en depot ventes moesten zitten. Daar niets gevonden, maar iets verderop naar Vallon-Pont-d'Arc, 2 naast elkaar! Een belichtingsmeter, zilveren soeplepel, lijst, een onderjurkje en een set om het vlees mee te snijden gekocht. Met een omweg via Vallon-Pont-d'Arc waar we volgende week nog maar eens naar terug gaan, naar Balazuc gereden. Een leuke plaats met een oud Romeins kerkje en een mooie brug. Vervolgens nog even door Mirabel gereden, wat een beetje artistiek moet zijn, en door St-Jean-le-Centenier, waar we de winkel hebben ontdekt (en uiteraard dicht was) en toen de kip maar thuis gebracht.

De kip met bijbehorende aardappeltjes verslonden en bedacht dat we dit vaker moeten doen.

Woensdag 3 september

Afgelopen nacht redelijk wakker gehouden door een baby. Jawel, onze teckels zijn weer heilig verklaard, een baby is nog erger. Toch vroeg opgestaan om naar Caveau de Montfleury te gaan voor een rondleiding en om wijn te proeven. Een beetje vreemd mischien om 10:30 's ochtends, maar wel lekker. Twee wit, 2 rose, 4 rood en een witte viognier later stonden we met een doosje rood en een viognier weer buiten. Thuis nog lekker gelunched met een rood wijntje en aan de avondmaaltijd begonnen. Het weer? Een echte wijnproefdag, bewolkt, 25°C en af en toe een heel erg natte bui.

Dat werd later anders...

Enorme hoosbuien/wolkbreuken met onweer. De paden werden beken en het riviertje werd een wildwater baan. De dam stond op breken en bij ons vlogen de zekeringen er uit. Later bleek dat onze koelkast de volle laag had gekregen en electrisch geen zin meer had. De hoosbuien met lichteffecten duurden maar liefst 3 uur. Wat we konden zien was dat de rivier overstroomde en dat onze auto verzakte. Rond 10 uur kregen we onze spanning terug, maar slapen wilde niet echt lukken.

Donderdag 4 september

Redelijk geradbraakt opgestaan. Eén nacht wakker gehouden door een huilbaby, de tweede nacht door een wolkbreukje van 3 uur. En vandaag zou het iets beter worden. En we hebben besloten dat het nog veel erger kon...

Dus wij zijn boodschappen gaan doen in Aubenas. Bij 2 brico's een bordje en spullen voor de wijn gehaald (3 cans van 10 liter voor de wijn naar huis). Bij een Hyper E.Leclerc onze boodschappen gedaan. Vervolgens terug gereden naar de camping, alles geprobeerd droog te krijgen en vooral moddervrij. Het feit dat echt alles nat en smerig is doet geen goed aan het humeur. "We gaan naar Apt" en "We gaan naar huis" waren een paar terugkerende kreten. Dan maar weer naar de caveau om wat wijn te proeven en 10 liter rosé en 20 liter Merlot mee naar huis te nemen. Terug gekomen hebben we toch nog buiten in de zon kunnen zitten. Goede temperatuur, 25 °C en geen watervallen!

Vrijdag 5 september

Uiteraard heeft het vanacht geregend. En vreemd genoeg waren ook de dingen nat die hoog en droog stonden... Niets drooggemaakt, maar na het ontbijt een route gaan doen die we van een buurman uit een boekje hadden overgenomen. De route begon in Largentière, via de D5 en D24 naar Valgorde en naar Col de Meyrand, via de D403 en D4 naar Peyre en via de D207 door St. Jean-de-Pourcharesse, Payzac, Lablachère en Joyeuse. Als laatste via Rosière, de D212, Laurac-en-Vivarais naar Largentière en naar de camping.

Echt mooi weer was het niet, nattig en bewolkt, maar het gaf een sprookjesachtige sfeer en een landschap die ons aan Schotland deed denken. Largentière is de moeite waard om nog eens naar terug te gaan. Deze heeft een mooi centrum met een mooie kerk. Vervolgens reden wij steeds hoger en hoger en kwamen al dicht bij de wolken terecht. De kerk van Loubaresse was heel flauw bezig door "now you see me, now you don't" te spelen. We moesten heel snel zijn met fotograferen. Onderweg naar Col de Meyrand reden we de bewolking in en hadden nog maar 10 meter zicht. We hebben de Col bereikt (1370m), maar helaas geen foto's kunnen maken. Doorgereden naar Peyre waarbij we nogmaals door de wolken reden (1132m). Na Peyre was het landschap veranderd in een prachtige heide. Hier hebben we ook nog arenden of zoiets gezien. Weinig foto's kunnen maken omdat het heel smal was en alleen stopplaatsen op punten waar je niet wilde stoppen.

Op de camping nog de mail gechecked en helaas geen wijn van hunzelf kunnen proeven. Ze zijn zo bezig met de herstelwerkzaamheden dat de bar even niet open ging (of veel later).

De weersverwachtingen zijn niet echt best. Zaterdag (morgen dus) weer regen met onweer en dan weer goed tot en met dinsdag. Woensdag weer geen weer. Dus besloten om dinsdag te vertrekken naar Apt.

Zaterdag 6 september

Het zou slecht weer worden, dus hebben we maar weer een route gedaan. De temperatuur is overigens wel goed, 25°C.

De route ging via de N102 en D103 naar Largentière, D5, D104, D104a, door de Gorges du Chassezac en Bois de Païolive, door Banne, niet de D251 want die was wel erg smal, door naar Les Vans, terug met de D104a, D104, D294, door Baluzac, D579, D103 en N102.

Largentière waren we al eerder geweest, maar we wilden het oude centrum nog eens zien en de eglise. Leuk, met smalle steegjes en de eglise was erg eenvoudig. Uiteraard nog een kaarsje gebrand. We hebben niet alles bekeken, want de temperatuur was hoog en het was ook vreselijk vochtig. Wel nog een zwaluw aangeschaft. Die moet de echte gaan lokken. De Gorges waren prachtig. Het Bois de Païolive was een sprookjesachtig steeneikenbos met gigantische witte rotsblokken. Het plaatsje Banne was leuk met een opvallende kerk en een fort. Wel vreselijk smalle wegen. Er kon maar 1 auto van of naar het dorpsplein. Beetje omgereden naar Les Vans. Een leuke plaats met een gezellige binnenstad vol winkeltjes en restaurants. Terug gereden nog een keertje door Balazuc. Waanzinnig mooi met een lange brug over de Ardèche. De temperatuur was beter dan afgelopen dinsdag. Verder terug gereden naar de camping. Later nog even zitten internetten en met de buren zitten babbelen onder het genot van een glaasje rode wijn uit eigen tuin. Marleen van de camping had nog even op internet gekeken voor de brocante markt in Ruoms. Maar 'belle brocante' betekent 'dure leuke dingen', dus eigenlijk niet wat wij zoeken. Wel was er een vide-gernier in Aubenas.

Zondag 7 september

Om 10:00 naar Aubenas gereden voor de vide-grenier. Deze was op de parking van de InterMarche. Niet zo groot, maar onze buit was des te groter. Een prachtige 10 en 20 liter mandfles in mand, een koffertje en heel veel oude kleren en hoedjes voor onze poppen en een parfumverstuiver.

Vervolgens weer terug gereden om alles uit te stallen en van het lekkere weer te genieten. Het zonnetje is eindelijk gaan schijnen.

Maandag 8 september

Boodschappen gedaan en uiteraard nog 6 flessen van Domaine du Pradel. Een heerlijke wijn zonder bijwerkingen.

Een paar voorbereidingen gedaan voor ons vertrek om vervolgens weer te gaan hangen in de zon.

En tot onze verbazing kwam om 15:10 het treintje voorbij! Uiteraard redelijk te laat om te fotograferen. Maar 5 minuten later werd dit al weer goedgemaakt. Dus nu zijn wij de enigste die hem hebben zien rijden volgens het Franse rooster (bijna 24 uur te laat en dus helemaal leeg).

Later, onder het genot van een glas heerlijke rode wijn, op internet naar het weer gekeken. En uiteraard onze planning aangepast. Wij vertrekken donderdag pas, want vrijdag geven ze 65% kans op regen.

Dinsdag 9 september

Eerst naar de markt in Les Vans. Daar kwamen wij 3 dagen te laat voor, of 4 dagen te vroeg, zoals je wilt. Dus zaterdag pas... Volgend jaar dan maar. Verder een leuke binnenstad, maar wat heel erg opviel waren het groot aantal auto's en dus het gebrek aan parkeerplaatsen. Wat leuke foto's genomen en toen maar weer door naar de Gorges de l'Ardeche. Naar Vallon-Pont-d'Arc kwamen we weer langs die twee Depot-Ventes. Die zitten dus langs de D111 voor Grospierres. Helaas hadden ze niet de weegschaal die we zochten.

De Gorges beginnen bij Vallon-Pont-d'Arc en het werd vreselijk toeristisch. Om de 50 meter een restaurant, camping of kano verhuur of een combinatie daarvan. De Gorges zelf allemaal heel erg mooi.

Onderweg nog Ninette tegengekomen. De slettebak liep met wel 20 mannen over de weg te slingeren en mensen lastig te vallen. Het geven van brood resulteerde in een oorlog.

Aan het eind door St. Martin d'Ardeche gereden. Aan de overzijde was een heel mooi kasteel. Iets om vokgende keer tw bezichtigen (in combinatie met de markt op woensdag?).

Daarna een snelle route naar de camping genomen. Onderweg nog door Viviers gereden en langs St. Thomé. Beide ook leuke plaatsen om nog eens naar terug te gaan.

Woensdag 10 september

Vandaag zouden wij eigenlijk naar de markt in Villeneuve-de-Berg en naar de brocante winkel Aux-4-Sous ofzo gaan.

Maar ten eerste waren wij afgelopen nacht wakker gemaakt, dat er inbrekers op het terrein waren. Ze hadden een gat in de voortent gemaakt en waren bezig met het slot van de caravan toen de bewoner wakker werd en begon te schreeuwen. We hoorden later nog dat ze bij anderen wel 3 keer waren binnen geweest en ook in de auto aan het snuffelen waren geweest, maar de sleutels op het dak terug hadden gelegd. Alleen hierdoor al hadden 3 andere stellen besloten om te vertrekken. Voor ons ook een hele goede reden om te vertrekken.

Ten tweede hadden wij natuurlijk onze Tuur. Het waanzinnig jengelende kleine mormel van de buren. Die was de avond daarvoor al lekker bezig en om 07:00 ging tie weer lekker verder.

En dan ten derde de regen. Het was niet veel en het stopte al snel, maar dit was voor ons de druppel.

Wel zijn we eerst nog langs de caveau gereden om nog 10 liter vin rouge assemblage te halen en nog 6 flessen Domaine du Pradel. Dat moest gewoon even.

Dus om 11:00 uur vertrokken. Wel kregen we nog een witte Sauvignon Blanc ui de Ardeche mee. Om 14:00 kwamen we aan in Apt waar we verwelkomt werden door Lucie. Die was er nog en de camping stond echt helemaal vol.

Een enorm temperatuur verschil, we vertrokken met 24°C en kwamen aan met 33°C in de schaduw. Alles geinstalleerd en gaan zitten. Hier is de temperatuur nu te hoog om nog iets te doen. Da's erg...

Donderdag 11 september

Heerlijk uitgeslapen zonder regen, inbrekers, tornado's, damdoorbraken, zondvloeden, Tuur of andere 'animation'. Even boodschappen gedaan en uiteraard had de depot vente weer eens andere openingstijden gekregen. Nu was hij gesloten op zondag en maandag en open tussen 15:00 en 18:30. Uiteraard was iemand vreselijk teleurgesteld. Dan maar weer buiten hangen en een boek lezen. Het was maar 30°C met een lichte bewolking. Later toch nog even langs die Depot Vente. Die Britse was er weer maar had de prijzen ook minstens verdubbeld. Wel een aantal weegschalen gezien, maar die waren zwaar en roestig.

Een gasfles is ondertussen leeg en die proberen we morgen nog te laten vullen. Helaas hebben wij Primagas en dat is niet de Europese standaard. In het slechtste geval moeten wij er nog een andere fles bij kopen.

's Avonds nog lekker met onze Belgische buurtjes gebabbeld. Een zoon met zijn moeder uit Olmen. Niet ver van ons af en ze hebben een mooie zoo.

Wel begon het een beetje te donderen en wat te druppen. Dus nu zitten wij te sms'en en naar de Franse tv van de buurtjes te luisteren. Ook een gezellig stel Belgen.

's Nachts viel de spanning nog eens uit, maar dat werd 's ochtends al weer verholpen.

Vrijdag 12 september

Een rondje door het dorp gelopen. Er stroomt zelfs water in de rivier! Het is helemaal niet helder, maar dit moeten we goedkeuren. Verder is er een nieuw internet café, dat we nog eens gaan uitproberen. Tijdschriften gekocht en lekkere verse quiches gegeten.

Later uit verveling en het sombere weer naar Sisteron gereden. Mooie route, weer door de wolkjes naar de zon. Simiane is een mooi plaatsje om nog eens nader te bekijken, net als Banon. Mooie plaatsen hoog op een berg. Sisteron zelf viel wat tegen. Het is een moderne stad met groot ziekenhuis en scholen. Wat wel de moeite was, was de kerk en de citadel. Voor die laatste zouden we nog eens terug moeten.

In Apt nog eens langs Chez Sylla geweest en een overheerlijke VDP du Vaucluse blanc, Meridiennes meegenomen. Nog heel lang met onze buurtjes staan babbelen, biefstuk opgewarmd en vervolgens weggegooid (bieftek bleek dus paardenbiefstuk te zijn). Verder binnen zitten lezen, want het koelt al snel af.

Zaterdag 13 september

Uiteraard naar de markt. Alleen maar eetbare dingen gekocht, zoals een kip, aardappels, pesto's en andere 'sauzen'. Ook maar een gasfles met reduceer om de BBQ op te laten werken gekocht. 's Middags nog naar het nieuwe internet café 'Centre Multimedia D'Apt'. Ziet er heel netjes uit en is bijna altijd open. Nog een rondje door de binnenstad gemaakt, een braadpan gekocht, een 'Chasseur' met 50% korting! Om dat te vieren hebben we ook maar gereserveerd bij Le Platane voor dinsdag om 12:15. Verder is het redelijk gaan waaien en koelt het erg rap af.

Zondag 14 september

Met onze Belgische buurtjes (Arlette en Christ) naar de markt in Coustellet. Heerlijke rommel gezien. De buit was een wijnkaraf, onderzetter, ronde kussentjes en een ovale rieten wijnfles. Nog even doorgereden naar Roussillon want daar moest ook iets zijn, maar dat bleek niet veel te zijn. Inmiddels is het al weer 26°C en zitten we buiten te luieren.

Van onze lieve buurtjes nog een heerlijke fles bubbels gekregen van Suzienne gekregen. Wel vroeg naar binnen, want het koelt heel snel af.

Maandag 15 september

Onze vriendelijke buurtjes zijn vertrokken en we hebben ze klappertandend uitgezwaaid. Het is maar 13°C, maar dat werd snel weer beter. Boodschappen gedaan bij Ed (wat heeft die lekker vlees) en nog wat bij de E.Leclerc.

Toen wij terug kwamen waren ook de Volvo buurtjes van vorig jaar aangekomen. Die hadden bij de vorige camping een bijna verdrinkingservaring en waren maar vlug vertrokken. Later werd het weer beter en hebben we lekker lang buiten kunnen zitten. Voor de volgende keer moeten we de dissel naar het westen zetten. We staan nu naar het noorden, maar hebben 's ochtends geen schaduw en 's avonds geen zon.

Onze Duitse buurman kwam afgepeigerd aan fietsen en werd door zijn vrouw met een glaasje wijn opgewacht. Met hem nog geproost op Europa en zijn opa ??? Hij vertelde ook dat hij veel kenissen had die fietsten, maar weinig vrienden die dat deden en dat dat er niet veel meer werden.

Dinsdag 16 september

Buiten is het heel erg afgekoeld (8°C), maar met het zonnetje erbij werd het snel warmer. Een beetje voorbereid op de heerlijke maaltijd bij Le Platane en Jolanda is lekker alleen gaan winkelen in Apt.

Het voorgerecht was "Salade de chèvre chaud à la Marjolaine", hetgeen een geroosterde boterham was met daarop stukken gesmolten chèvre en groene pesto. Dit lag op een bed met een gemengde salade met worteltjes, tomaat en een heerlijke dressing.

Ik had de "Pavé de saumon au vin rouge". Dat was stuk gebakken zalm op zwarte tagliatella met heerlijke rode wijn saus. Daarbij een klein glaasje aardappelpuree (een beetje groen) met een cherry tomaatje. En dit was even gegratineerd in de oven.

Jolanda had "Cuisse de lapin rôti au thym et à l'ail". Dit was een konijnenbout in tijm en knoflook (apart op een prikker) met gebakken aardappeltjes (eerst gekookt) en witlof. Deze was waarschijnlijk eerst gekookt en toen gestoofd in de oven (in de jus van het konijn). Deze was absoluut niet bitter!

Als toetje hadden wij "Mini feuillette aux pommes glace vanille". En dit was een soort appelflap van 2 kleine stukje bladerdeeg met echte appelcompote en een bolletje echte vanille ijs.

Dit alles onder het genot van een flesje witte wijn.

Een fooi hoefde ze niet, het werd zelfs afgerond naar beneden! Dus dan gaan we vrijdag maar terug.

Woensdag 17 september

Vandaag doen we een groot gedeelte van de Route Napoleon. Volgens TomTom was het 434 km en zouden we er 6 uur over doen.

We vertrokken om 08:30 en een van de eerste plaatsen die we tegenkwamen was Forcalquir. Hier waren wij echt al eerder geweest voor de markt die erg leuk was, maar wat wij zagen gaf ons de indruk dat wij hier nooit eerder geweest waren. Er was een eglise, citadel ofzo en dan het dorp zelf. Hier moeten we zeker nog een keer terug komen! Via de Route-Napoleon naar Digne-les-Bains. Dit was heel groot en modern. Niet iets om nog een keertje te zien. Daarna naar Castellane. Leuk stadje met leuke straatjes. Opvallend is de chapel Notre Dame du Roc bovenop de berg ernaast (703 m). We zagen een voetpad naar boven, maar dat hoogteverschil was wel enorm. Eerst maar eens opzoeken hoe we daar het beste kunnen komen.

Via een enorm mooie en vooral bochtige naar Grasse. Een in onze ogen gigantische stad met een niet te vinden centrum. Hiervoor hebben hebben wij echt een plattegrond nodig. Wel enorm mooi met al die palmbomen en er zijn hier een drietal parfum makers die je kon bezichtigen. Helaas kreeg John het op zijn stuipen in al die drukte en zo zijn wij doorgereden naar Cannes. Enorm druk met alle bobo's bij elkaar.

Achter een antraciet grijze Ferrari gereden. Denk je dat ze op het terras naar een Volvo C30 keken? Nee dus. Ach ja, zo is het leven. Er is trouwens een parkeergarage vlak bij de haven, mischien iets voor de volgende keer. Daarna via de N98 Blvd du Midi gereden. Hier nog even gestopt en uitgekeken op de Middellandse zee. Heerlijk!

Toen toch maar via de snelste route (Péage) terug gereden.

Eerst nog even langs Chez Sylla voor een 10 liter BIB VDP de Vaucluse Premium rouge 13.5% en om 17:30 kwamen we bij de caravan aan. Dus een ritje van 6 uur volgens TomTom duurt in werkelijkheid 9 uur. Wel met lunch en mooie foto series.

Donderdag 18 september

Aangesproken door de Volvo buurtjes en die heten Jan en Rie! Na zoveel tijd hebben wij ons aan elkaar voorgesteld.

Toen naar de markt in Roussillon. In eerste instantie leek die er niet te zijn (niet druk), maar het was een leuke kleine markt. Hier hebben wij 2 heerlijke worsten gekocht in rode wijn van, schrik niet, 26 Euro per kilo... Maar zo lekker!... De bouwmaterialen winkel was gesloten, maar iets verderop zit een smederij die mischien voor ons zo'n luifel zou kunnen maken, als wij een bouwtekening zouden maken.

Vervolgens naar de E.Leclerc. En wie komen we daar tegen? Justa en Nico! Die gingen eerst boodschappen doen en daarna naar de camping. Wij hebben eerst de boodschappen terug gebracht en met onze lege cans naar Chez Sylla. We konden hier proeven en liepen de deur uit met 10 liter VDP de Vaucluse Premium rouge 13, 10 liter AOC Cotes du Luberon rouge en 10 liter AOC Côtes du Ventoux rouge. Alle drie heerlijke wijnen.

Teruggekomen op de camping bleek dat wij er een aantal vervelende buren bij hadden in de vorm van Justa en Nico. Nog lekker zitten bijkletsen over van alles en nog wat. De camping le Domain bij Bormes-les-Mimosa schijnt heel bijzonder te zijn. Vlak aan de kust! (en staat in het grote groene boek).

Verder kregen we als hint voor de materialen voor het wijnmaken, Brouwmarkt in Almelo door. Hier verkopen ze ook een kruidendroger, waarmee je binnen 8 uur je eigen gedroogde kruiden hebt.

Het weer? 25°C, maar wel bewolkt, zonder een zuchtje wind. Heerlijk, maar er is duidelijk regen op komst.

En dat begon met een uurtje onweer, 2 uurtjes flinke buien en 3 uurtjes miezer.

Vrijdag 19 september

Opgestaan en de schade van vanacht opgeruimt.

Eerst nog even naar het internet café voor de post en toen naar Le Platane.

Helaas gaat hier de vertaling hier mank omdat 90% van wat zij op het bord had geschreven niet in een woordenboek staat, als we het al konden lezen.

Vooraf hadden wij allebei "Salade de Margret de canard et jambon cru aux pleurottes reduction Balsamique", hetgeen een heerlijke salade was met licht gebakken champignons met een dressing van met verdunde balsamique.

Jolanda had vervolgens "Lasagna au four, coulis de champignons de Paris". Dit was een voortreffelijke lasagna met een saus van champignons met een notensmaak. John had gekozen voor de inktvis. Op het bord was het volgende (soort vrije vertaling) te lezen: "Lawette d'encorret a l'armoricaine". Het was in ieder geval stukken inktvis met blokjes wortelen en aardappelen in een heerlijke saus.

Achteraf hadden wij "Terrine de chocolat fondant". Dit lekkers heeft geen vertaling nodig. Als wijntje erbij hadden wij een witte Chardonay 2006 afkomstig van Sylla.

Die gaan wij morgen ook halen...

Daarna lekker in de zon liggen luieren. Het zonnetje was er weer bij een hemels blauwe lucht.

s' Avonds lekkere kaasfondue gegeten en Nico en Justa uitgenodigd voor een wijntje. Hun ook de worsten laten proeven en die zijn ook door hun goedgekeurd. Het is wel laat geworden, maar heel erg gezellig.

Zaterdag 20 september

Wij zijn een keertje los van elkaar over de markt gegaan. John kon dan lekker foto's maken en Jolanda kon dan lekker shoppen.

Weer vanalles gescoord, waaronder zo'n harmonica onderzetter.

Vervolgens nog gezocht naar zo'n Renault die wij gezien hadden in Premeaux-Prissey. Maar daar stond er geen. Naast de Renault dealer was echter een brocante zaak! Dit was in wat ooit de discotheek was van Apt. Helaas niets van onze gusting gevonden.

Door naar de E.Leclerc. En toen naar Chez Sylla voor die Chardonay blanc 2006. Nou, die was op, maar ze hadden wel die van 2007... of we wilden proeven... Die viel een beetje tegen. Maar de Mourre Nègre van 2007 was wel heel lekker. Een andere wijn, moest meer ademen en liefst nog 3 jaar liggen. "Kansloos" dus. Wel lekker, maar de Mourre Nègre is het geworden. Weer een wijn samengesteld uit 3 soorten druiven. Dus ook hier een tweetal doosjes en een fles voor de lunch.

Ook zijn wij een soort van lid geworden bij Chez Sylla en krijgen wij punten bij elke aankoop. Van die punten kun je dan weer een fles wijn uitzoeken! Dus nu staan we geregistreerd als John Pauw, Pays Bas, 33234.

Op de camping de caravan op- en ingeruimd en de auto afgeladen met alle wijn, afgerekend en in de schaduw gaan hangen, waar het al 27°C is.

's Avonds nog bijgeborreld met Nico en Justa. Uiteraard veel te laat geworden... Ondertussen was de laatste gasfles ook leeg, dus daar ging onze koelkast...

Zondag 21 september

Toch nog bijtijds opgestaan en alles opgeruimd. Om 9 uur reden we dan ook weg.

En na een vermoeiende tocht (oude mensen en te weinig slaap) kwamen we om 5 uur op de gebruikelijke camping in Bulgnéville aan. Deze was vandaag voor het laatst open. Helaas voor deze camping was die lekkere Pino Gris op, was het bewolkt, *BEEP* koud en was het lekker sfeervol zo zonder al die bomen enzo. Kortom: dit is de laatste keer. Het is heel netjes en schoon, maar heeft de uitstraling van een begraafplaats.

Ondertussen is het slotje van de koelkast ook kapot gegaan, wil de koelkast in de auto niet koelen en hebben wij geen gas voor de kachel en geen elektrische bij ons. Kortom een vakantie met veel kleine probleempjes, maar wel erg leerzaam voor de volgende keer.

Wel een hele mooie zonsondergang, maar dat kon niet alles goedmaken.

Lekker vroeg gaan liggen om morgen op tijd te vertrekken.

Maandag 22 september

Vroeg opgestaan en om half 9 reden we, met pijn in ons hart (niet) weg. Het was heel vochtig, koud en veel te somber. Lekker doorgereden en we waren al om half 3 thuis. Beetje uitladen en toen beseften we dat het voorbij was...

Volgend jaar gaan we terug naar St Jean-de-Centenier en blijven net zo lang tot het slecht weer wordt. Er is hier nog genoeg te ontdekken. Verder de camping le Domain bij Bormes-les-Mimosa en dan het laatste weekend Apt?