Futuroscope en Chinon 2008
  

van 30-04-2008 t/m 12-05-2008

Onze route...

Woensdag 30 april

Om 10:30 vertrokken naar onze eerste tussenbestemming. Camping Le Bois des Pêcheurs in Poix-de-Picardie. Die was maar 310 km verderop en we zouden eigenlijk veel later vertrekken, vandaar deze keuze. Om 15:30 werden wij erg hartelijk ontvangen op deze camping. Het ligt in een mooie omgeving waar veel gewandeld kan worden. Dus hebben wij maar gelijk besloten dat wij ons komende trouwdag hier doorbrengen in plaats van in Limburg.

Omdat morgen alles is gesloten, hebben we gelijk maar alles gehaald bij de Champion op loopafstand. Daarna lekker gehangen. Het weer? Gewoon... Miezer.

Donderdag 1 mei

Heerlijk uitgeslapen, de reservering gemaakt voor deze camping in juli. En dus om 08:30 vertrokken naar Poitiers. Een behoorlijk saaie weg tot aan Tours ook al was het landschap wel mooi. In Rouen nog flitsen gezien van een formule 1 waterraceboot (of hoe je het ook noemt). Helaas te druk om ff met sleurhut te stoppen.

Opm.: opzoeken wat er hier nog meer te doen is, het zag er fantastisch uit.

Om 16:30 bij de camping aangekomen na ongeveer 530 km. Vanaf de snelweg langs heel heel veel indrukwekkende hotels gereden en het Futuroscoop. Nette plaatsen, net sanitair, mooi uitzicht, maar niet gezellig genoeg om langer dan 2 nachten te blijven. Maar wel gelijk tickets gekocht bij de receptie voor het Futuroscoop.

Vrijdag 2 mei

Het Futuroscoop! We hadden eigenlijk geen flauw idee wat we konden verwachten, maar we kwamen daar om 10:00 aan vol goede moed. De eerste attractie was 'Danse avec les robots'. De jonge dame vooraan vroeg of wij bekend waren met de attractie, zo niet konden wij eerst even kijken om vervolgens wel of niet mee te doen. Wij kijken... Zien we dat elke robot, 2 mensen tot zijn beschikking kreeg om lekker mee te gooien op opzwepende, oliedruk verhogende muziek. Wij waren heel blij met de waarschuwing van de jonge dame. Bloemen leek ons iets te ver gaan...

De volgende was 'Le defi d'Atlantis'. Een fantastische rit met een simulator. Het was een soort race en een gevecht met een slecht beest, die wij natuurlijk wonnen. Hierdoor hebben we wel effe Atlantis gered, weet je.

Vervolgens een 3D IMAX film, 'Sous les mers du monde'. Helaas zaten wij ietwat schuin in de nek-loge en bleek de afstelling voor het linker- en rechteroog een misselijk makend effect te hebben.

Daarna de IMAX fim 'Expedition nil blue' over een expeditie met een kano en twee rafts over de Nijl richting Cairo.

'La gyrotour' dat een draaiend observatorium was op 45 meter hoogte.

En de Hallucinoscoop dat 'La citadelle du vertige' heet. Ontzettend leuk! We kregen een brilletje met daarop spiegeltjes, zodat je eigenlijk naar het plafond keek en de indruk had dat je daar overheen liep.

'Les mondes virtuels' was een waanzinnig leuke 3D animatie over de boxer Slim en zijn gevecht tegen The Killer. Maar dit werd vooraf gegaan door een uitleg over hoe hij gemaakt werd. Echt heel leuk gedaan.

Als laatste nog een IMAX fim 'Voyageurs du ciel de la mer' over eenden, ganzen en walvissen. Het aparte was dat de film 2 keer zo hoog was en onder je voeten doorging.

'La cite du numerique' en de cyber-dingen vonden we niet leuk.

Tegen 16:30 gingen we weer terug naar de camping (ps: er is hier wel een municipal).

Later nog even de buurman aangehoord. Die waren met 2 caravans en 2 campers aan het trekken naar Spanje. Helaas had 1 van hen een kapotte auto. Volgens hem was er nog een camping die 'de la futuriste' heet, maar die ontzettend druk was want de TROS en NCRV kwam daar. Wat blijkt nu, deze organiseren tochten met de camper of caravan naar bijvoorbeeld Spanje. Hij had een illegale copy hiervan en daarom stonden ze hier. Goh...

Maar toch... Mochten we over een paar jaar hier terugkomen, dan moeten we iets beter/goedkoper kijken.

Zaterdag 3 mei

Uitgeslapen, opgeruimd en eerst nog even boodschappen gedaan bij de Auchan, voordat wij vertrokken. Om 11 uur met 23 °C waren wij, niet via de Peage, vertrokken naar Chinon. Onderweg nog door een opvallend plaatsje gereden dat compleet ommuurd leek te zijn, Richelieu, waar dinsdag 6 mei een Vide Grenier schijnt te zijn.

Om 12:30 kwamen we na 75 km aan op de camping. Die ging uiteraard om 14:00 pas open. Na een half uur stonden we en vielen zwetend in onze stoelen. Het was inmiddels 27 °C geworden.

Zondag 4 mei

Na een woelige nacht met fietsen en huissleutels enzo, besloten om de touristische route door Chinon te doen. Wat viel op? Voor 10:00 beweegt er niet veel hier. Maar er was wel een kleine markt waar we een pain de campagne (onze huidige favoriet) hebben gehaald. Het is een mooie stad met heel veel apart bouwstijlen, waarbij de 'houtenbalken' stijl heel opvallend is. Verder wilden we nog naar een kerk toe om een kaarsje te branden. Helaas was er een dienst bezig en toen wij later terug kwamen was hij weer gesloten... Vervolgens naar het Chateau gegaan. Ooit is dit een enorm uitgestrekt bouwwerk geweest, maar het is een aantal eeuwen geleden in verval geraakt en zelfs geslooot. Nu zijn ze al weer een eeuwtje bezig met opbouwen. Wij waren wel enorm bj dat we weer terug kwamen op de camping. Wij dreven uit onze kleren. Een schatting? 27 °C, maar enorm vochtig en weinig wind.

Voor morgen een leuke route bedacht (airco) naar Villandry.

Later die nacht is het gaan regenen.

Maandag 5 mei

Overheerlijk lang uitgeslapen. Helaas bewolkt, maar niet koud ofzo.

Door het bos van Chinon naar Villandry gereden. Het kasteel is totaal anders dan de anderen. Het zag er allemaal netjes en modern (!) uit. Geen verwaarloosde vleugels of restauratie werkzaamheden die nog 100 jaar duren. Het blijkt dat dit in het begin van de 20ste eeuw nog bewoont werd. En dan de tuinen... Heel erg mooi, met allerlei planten, kruiden en groenten. En dan waanzinnig netjes en verzorgd neergezet.

Later nog een E.Leclerc opgezocht in Chinon zelf. Heeft veel, maar is niet te vergelijken met de 'gewone'. Het was een beetje rommelig.

's Avonds nog een babbeltje gemaakt met een gepensioneerde Brit die in zijn vrije tijd inspecties deed voor powerboat races en op tijd thuis moest zijn voor zijn 'big birthday'. Verder nog een geweldig Brits gezegde over herders, schapen en avondrood, wat die herder prima vond, maar ochtendrood weer niet..

Dinsdag 6 mei

Wij worden steeds luier... Maar toch opgestaan om naar de vide grenier te gaan in Richelieu... die we uiteraard niet konden vinden... zoals gewoonlijk. We vonden het sowieso raar, een vide grenier op een dinsdag. Verder had het dorpje helemaal niets van wat we verwacht hadden. Het was ommuurd. Maar binnen waren het grote huizen of kantoren die geen uitstraling hadden. Wel de kerk bezocht om een paar kaarsjes te branden. Die was heel mooi beschilderd.

Een aantal curiosa winkeltjes binnen gelopen. Bij een hebben we een leuke haardblokhouder gekocht. Omdat het plaatsje verder niet echt leuk was, zijn we doorgereden naar Loches. Onderweg kregen we bij het lunchen op een parking een gevoel van deja vu. Wij vermoeden dat wij met de vakantie in Amboise, vorig jaar, hier ook al gestaan hebben. Da's nou stom toeval. Met het plaatsje Loches hadden wij hetzelfde gevoel. Ook hier waren we eerder doorheen gereden. Dan maar weer terug naar Chinon. Gestopt bij de Super U, net buiten Chinon. Deze was netter en voornamelijk rustiger dan de E.Leclerc.

En je raad het nooit! De Wii staat hier gewoon in de etalage van de Super U zelf!

Daarna weer lekker genieten in de zon bij 24°C in de schaduw.

's Avonds afscheid genomen van een ander Brits stel die nog 12 weken naar Spanje gingen. Voornamelijk voor de prijzen. Die zijn in Frankrijk gelijk aan Engeland, maar Spanje scheelt nog steeds heel veel. Hij vertelde dat hij vroeger veel wijn gemaakt had en raadde ons vlierbessen aan, net als peterselie. Je kon vrijwel overal wijn van maken. Dat gaan we zeker eens proberen!

Ook hebben we bezoek gehad van een enorm brutaal vogeltje dat op een koolmees lijkt.

Woensdag 7 mei

Weer enorm lui geweest. Maar na het ontbijt gelijk vertrokken naar Chateau Ussé. Een mooi kasteel en goed onderhouden. Er was een kerkje, caves en een koetsenhuis. In de toren van het kasteel hadden ze diverse sprookjes taferelen geplaatst. Dit met mooie poppen met nog mooiere kleding. Heel verzorgd neergezet allemaal. Verder in het kasteel hadden ze allerlei scenes neergezet, meestal van voor de oorlog. Heel mooi.

Vervolgens naar Saumur. Uiteraard was alles dicht en Saumur is ietwat groot en heeft geen duidelijk centrum. Het chateau is heel mooi om te zien, maar één chateau per dag is voldoende. Via een hyper E.Leclerc terug naar Chinon, langs een antiekzaak, naar de camping.

Inmiddels gaat het flink waaien.

Donderdag 8 mei

Laten we maar gewon stellen dat we enorm lui zijn...

Eén van onze Nederlandse buurtjes vroeg ons of wij wisten wat voor feestdag 8 mei was. De school was namelijk dicht en dat wil wat zeggen, maar wat... Een Franse buurvrouw dacht dat het bevrijdingsdag was, maar zeker wist ze het niet.

We zouden een lange route gaan rijden, van Chinon uit naar het noorden (veel bos enzo). Alle winkels waren gesloten (na 12:00 zeker) en er hinge Franse vlaggen bij de oorlogsmonumenten. We moeten ons echt eens gaan verdiepen in de Franse feestdagen. Onderweg gelunched op een kruispunt in het bos. Heel apart, hier kwamen 6 wegen bij elkaar. Later op de route toch nog een kasteel bezocht dat niet in ons grote kastelenboek-van-de-Loire. Het was chateau de Luynes. Dit chateau is nog steeds bewoond en daarom kon je alleen met een (Franstalige) gids door het kasteel. Heel bijzonder en leuk omdat het nog bewoond wordt, hetgeen duidelijk is te zien. Onze route vervolgd totdat wij een enorme vide-grenier tegen kwamen in Cinq-Mars-la-Pile. Dus... 8 Mei is een feestdag... Op 8 mei zijn er ook vide-greniers! Helaas waren wij er pas om 16:30 en was het vosje al verkocht. Zonde, volgend jaar beter.

Toch nog een brood kunnen bemachtigen en terug op de camping heerlijk gezeten. Het weer is wel wat somberder en het is maar 23 °C. Ons meesje wordt ook wat brutaler, het springt van de tafel, op je wijnglas, op de patatpan, terug op tafel om met wat brood in de bomen te verdwijnen.

Ondertussen loopt de camping goed vol.

Vrijdag 9 mei

Het was mischien wel, maar mischien ook niet een soort tussendag. Dus eerst maar boodschappen gedaan bij de Super U. Vervolgens doorgereden naar Chenonceaux. Ons laatste kasteel van dit jaar, want heb je een gezien, dan heb je ze allemaal gezien, niet? Dus niet! Ook deze was weer totaal anders. Heel erg goed verzorgd, groot en met tuin en een wassenbeeldenmuseum. Helaas was het toch een soort van tussendag, dus waren we niet helemaal alleen. Een paar duizend Fransen hadden hetzelfde idee! Ongelooflijk! Binnen was het zo druk dat vanalle dingen die je wilde fotograferen er een tiental mensen voorstonden. Bijzonder waren de slagerij en de keuken. Helaas geen foto van, maar je moet ons hier maar op vertrouwen. De tuinen waren ook erg mooi, net als het wassenbeeldenmuseum en de naastgelegen boerderij. We hebben geen wijnproeverij gedaan, want zoveel hadden wij nu ook weer niet gegeren, maar in Apt gaan wij het dit keer echt doen!

Verder was het helaas een beetje bewolkt, maar wel een heerlijke temperatuur.

Wat ook een bezigheid is met live animation (Frans accent) is: tanken bij E.Leclerc! De ene is straal, maar dan ook echt straal bezopen, de andere doet er 10 minuten over om 25 liter te tanken, terwijl ze alles blokkeert.

Zaterdag 10 mei

Markt! Wij vol goede moed het dorp in. Wisten wij dat een markt hier uit 2 hele kramen bestond. Een met groente enzo en de andere met geraniums! Zowel hangende als staande. Ons karretje ging dus geheel leeg met ons mee terug. Helaas was het weer bewolkt, maar later brak de zon door. Wel hebben wij heerlijk gelunched met een glaasje rode wijn in onze eigen keuken. Later nog lekker bijgebruind.

's Avonds een leuk babbeltje gehouden met onze Franse buurtjes in ongelooflijk beroerd Frans. Nabij Colmar en de Elzas schijnt het heel mooi te zijn, net als de Champagne streek. Mischien iets voor volgend jaar, rond deze tijd of zelfs rond de feestdagen?

Zondag 11 mei

Om 09:30 reden we weg uit Chinon en om 15:45 kwamen we al weer aan op de camping in Poix-de-Picardie. Weer heel hartelijk ontvangen, lekker gaan hangen en genieten in de zon.

Maandag 12 mei

Om 09:30 vertrokken. Een enkele keer gestopt, waarvan het parkeren tussen de vrachtwagens echt een uitdaging is... Wat een stel smeerlappen, de lucht is niet te harden daar. Maar goed, uitdagingen moeten er zijn. Om ongeveer 14:30 lekker weer thuis aangekomen.

Conclusie van deze vakantie:

- weinig tot geen buit,
- Chinon heeft een mooie camping, maar in Chinon zelf is niets te beleven.
- Poix-de-Picardie heeft een hele mooie camping en biedt mogelijkheden voor volgend jaar.