Wijnroute, Ardeche en Provence 2009
  

van 28-08-2009 t/m 20-09-2009

Onze route...

Vrijdag 28 augustus

Om 06:30 weggereden, om 10:30 reden we Frankrijk binnen, ruzie gekregen met een motor agent (we namen de afslag wel heel erg laat) en om 14:30 kwamen we aan op de camping in Premeaux-Prissey.

We zijn ietsjes anders gereden dan dat TomTom aangaf. Wij zijn door het centrum van Nuits-Saint-Georges gereden. Caveaux? Degustation? Hier is zoveel, dat je 2 weken lang 'gedegusteerd' kunt rondlopen.

Wij gaan morgen...

Zaterdag 29 augustus

Het is vandaag 5 jaar geleden dat wij hier voor het eerst stonden. Maar genoeg melancholie...

Eerst ontbijten en dan de wijnroute! Officieel heet het "Route des Grand Crus".


Een mooi, lange route die niet helemaal lekker liep, omdat er ondertussen wat was veranderd. De voornaamste reden was dat we 2 wielen te veel hadden en niet hoefden te trappen. Toen we rond 1 uur in Beaune waren, besloten we om ons geluk te beproeven in Nuits Saint Georges bij die gigantische grote bedrijven die we vanaf de péage hadden gezien. Dat was een tegenvaller. Geen verkoop. Dus wij langs een van de caveaux die wel open was.

En dat werd Caveaux de Fleurières. Er kon nog niet geproefd worden en dat zou €5,- kosten. Dat vonden wij redelijk. Maar toen zagen wij de prijzen per fles. €28,- ? Dat verklaarde meteen de Porsche én Range Rover.

Omdat alles dicht was, zijn we nog voor een uurtje terug gegaan naar de camping. Weer naar Nuits Saint Georges gereden, geparkeerd en een rondje gelopen. Leuk die caveaux met degustation. Meestal staan er geen prijzen bij en als die er wel staan vinden wij dat veel te duur. Wij vragen ons echt af, waar wij hier een tonnetje zouden kunnen vullen. Onze conclusie is tot nu toe: "nergens". Wel een borduur lap (voorbedrukt) gekocht met daarop le Chateau du Clos de Vougeot erop. Da's zwaar kl&#@. Dus bij de Carrefour ingeslagen en onze vakantieplannen maar verdronken in de Kir de Picarde.

Zondag 30 augustus

Om 07:15 opgestaan en om 08:15 reden we weg, vriendelijk uitgezwaaid door de eigenaar. Helaas komen wij door deze contact gestoorde man en gelijke familie hier niet meer terug. Camping is eenvoudig en redelijk netjes, maar daar houd het dan ook mee op.

Het is zondag en het reed dus lekker door en om 12:15 reden we de camping al op in St.-Jean-le-Centenier. We werden weer heel vriendelijk begroet en mochten een mooi plaatsje uitzoeken. Dat werd het plaatsje met uitzicht op het water. Wij hadden gehoopt dat wij dit plaatsje konden bemachtigen en... Gelukt!

Binnen een half uur stonden we helemaal. Nog wat gedronken bij de kantine en de mail gechecked.

Vervolgens met een glaasje wijn in de schaduw gaan zitten, uitkijkend over het dalletje met water.

En dit is nu echt fantastisch! We zitten er nu al aan te denken om langer te blijven...

Maandag 31 augustus

Uitgeslapen, maar niet zolang als bij Poix. Het was al 9 uur! En jawel de croisants zijn nog steeds XXL. Heerlijk.

Een beetje aangerommeld en toen maar weer gaan zitten genieten. Een korte wandeling over de camping gemaakt, foto's genomen en gefilmd. De langere route ging niet door. Het was veel te warm (28°C in de schaduw). 's Middags stak er al weer een windje op en dat was heerlijk. 's Avonds nog uit wezen eten. Wel op de camping, waar ze Boef Bourgignon, met groente en salade serveerden. Moest goed zijn.

En dat was het ook. Anders dan wij het klaarmaken. Wij laten het voor een paar uur pruttelen, wij vermoeden dat zij heel veel gebruik maken van een snelkookpan. Er zaten wortelen bij en die waren heerlijk. Thuis gaan wij ook eens wortelen stomen om te kijken of dit hetzelfde effect geeft.

Verder tot het donker was buiten gezeten, genieten van de maan, de sterren en de krekels.

Dinsdag 1 september

Bijtijds opgestaan om naar de markt in Largentiere te gaan.

We hebben een kip gekocht, maar bij een ander. Dus niet gemarineerd en het bleek later dat hij aardig wat vlieguren had en dus veel te duur was. De groente en olijven waren echter heerlijk!

Vervolgens nog langs een E.Leclerc gereden en boodschappen gehaald. Hij was veel kleiner dan we dachten, dus de speciale dingetjes hadden we niet. Mischien in Montelimar ofzo.

Wel een paar flesjes wijn gehaald om te proeven. Een Gamay en een Syrah. Beide rood en nog wat cider (brut en doux) om de perfecte Kir de Picarde te maken.

Op de camping de kip opgegeten en om 14:30 zijn we wijn gaan halen bij de Cave Coop de Montfleury. Van dit soort caves vindt je er meer als je naar Largentiere of Aubenas rijdt. Dus niet de sjiek-de-friemel-grand-cru uit de Bourgogne.

Dus hebben we lekker de rosé fruité (musqat) geproefd en de gewone rosé. De gewone was vele malen beter. De fruité had een beetje een zure smaak. Dus gingen we weg met 5 liter rosé, 5 liter Merlot (niet geproefd, maar moest goed zijn) en 5 liter Cabernet-Sauvignon (hetzelfde). En natuurlijk 12 flesjes Domaine du Pradel en 1 fles Pinot Noir van hunzelf om te proeven.

Toen we terug kwamen was het al behoorlijk heet geworden en hebben wij maar een lekker koud biertje gepakt, mail gechecked en dat flesje Gamay maar eens gaan proeven.

Die viel een beetje tegen, maar het was om te proberen, nietwaar?

Toen het donker was, begon het plotseling voor bijna 2 minuten te regenen. Dus alles veilig stellen en toen was het al weer voorbij. Later ging het nog verder regenen, maar dat was ook niet echt lang.

Woensdag 2 september

Bewolkt, benauwd en 23°C. In Nederland schijnt het al herfst te zijn. "Because they're worth it". Eerst zijn we het domaine met de pinot noir gaan opzoeken. De enige verwijzing was "Alba la Romaine". In het dorp was de kermis zich aan het opstellen, dus konden wij er niet doorheen. Verder zijn wij dan ook geen enkel bord tegengekomen. Dus door naar de volgende. Domaine du Pradel. Maar dan moesten we weer door dat dorp, dus kreeg TomTom de opdracht "snelste route, bereken alternatief". TomTom kan heel zachtjes lachen... De route was heel mooi, door al die wijngaarden. Wel smal. Heel smal. En we mochten daar 50, volgens het bord. Maar dat gaat niet in de eerste versnelling...

We reden door Villeneuve-de-Berg heen en daar was het markt! Dus wij een rondje gelopen. Het kwam ons vaag bekend voor, maar wij waren hier vorig jaar november al eens geweest. Maar nu liepen er wel mensen rond. De man met de gemarineerde kippen stond hier! En bij hem kosten ze €8 per stuk in plaats van €9.20 per kilo. Volgende week of anders volgend jaar dan maar weer. Wel een ongelooflijk leuke drogist gezien. Heel ouderwets en had van alles! Wij hebben zo'n aluminium perculator gekocht, een leuke schaal voor de cornflakes en leuke wasknijpers om je wasgoed te beschermen (of om zakjes dicht te doen).

Domaine du Pradel was uiteraard gesloten. Geen probleem, we komen vanmiddag terug (om 14:20 was er een rondleiding). Dus naar de E.Leclerc in Montelimar. Daar nog wat ingeslagen (deze is groter dan in Aubenas). Terug naar de camping en even wat eten voordat we weer naar Domaine du Pradel gingen. En nog steeds dicht... Na het beter lezen van de brieven op de deuren, bleek dat deze maar geopend was van 1 juli t/m 31 augustus. Nou ja... Volgend jaar dan maar weer.

Dus toen maar teruggereden en genieten van zo'n flesje Pradel.

Het gaat weer regenen. Of toch niet. Ze beloven al 2 dagen regen.

Donderdag 3 september

Vandaag een brocante route gereden. Deze begon in La Courcourde. Eerste stop was Le Kalao. Deze deed ook slopen en had heel veel mooie en aparte dingen staan. Vogelkooien, toegangshekken (sommige zelf gemaakt) met pilaren erbij. Er was een hele mooie met druiven erin verwerkt. Fantastisch! Ook complete vijvers en beelden.

Verderop zaten nog 2 zaken met antiek en brocante. De ene was heel duur en beide hadden ze niet veel. Wel was er een Depot Vente, maar die ging toevallig vandaag alleen 's middags open. Hebben wij weer...

Vervolgens naar L'Homme des Armes waar ze gewoon gesloten waren. Toen naar Meyse waar een hele grote zat (Aux 4 Sous). Ook die ging pas om 14:00 open. En nee, we waren niet de enige die stonden te kijken bij de gesloten poort.

Ietsjes terug gereden om een oude brug te fotograferen, vlakbij Rochemaure, die afgesloten was en met reden. Hij stond ietwat op instorten. Het plan was om de brug bij Le Teil ook nog te fotograferen, maar het was te bewolkt. Verder lekker hangen op de camping en genieten van het weer. Het is slechts 28°C in de schaduw.

Om 13:30 toch maar besloten om die Depot Vente enzo te bezoeken.

Eerst eindelijk foto's gemaakt van de brug bij Le Teil. Vervolgens weer helemaal naar La Courcourde. De Depot Vente was open! Maar had niet wat wij verwacht hadden. Ze had voornamelijk kleding en een paar potjes en pannetjes. Ze was duidelijk net begonnen. Jammer!

Dus door naar Aux 4 Sous. En die was groot. 10,000 m2 met echt van alles. Het enigste wat wij gekocht hebben was een kleine paraplu...

Ondertussen was de temperatuur opgelopen tot 32°C in de schaduw. De voorspellingen beloven anders niet veel goeds. 's Nachts 12°C (dat is wel veel minder dan de 21°C van afgelopen nacht en ook niet geloofwaardig) en regen. Weer die beloofde regen...

Vrijdag 4 september

En jawel, het regent. Niet hard en niet lang trouwens. Dus een wandeling over de camping gemaakt, foto's genomen en gefilmd. Nog even op internet gekeken en toen was het 12:00! Dus voor de rest van de dag lekker rommelen.

En weer onze plannen bijgesteld onder het genot van de Cabernet-Sauvignon. Deze moet aangevuld worden en we nemen van deze nog 10 liter bijhalen. En waarschijnlijk van de Merlot ook.

Maar het uithangbord nemen we dit keer niet bij Aux 4 Sous. Mischien de volgende keer en we vertrekken donderdag, zoals onze eerste planning was.

Zaterdag 5 september

Oh jee, er wordt weer gerotzooid met het brood. Het wordt weer spannend. Morgen wel of niet... Maar om 10:00 naar een vide grenier gereden in Bourg St Andeol. En die was er niet! Leutig hoor. Maar goed, op de terugreis nog even door Saint Montan. Smalle stenen trappen en overal piepkleine huisjes, het meest in bezit genomen door kunstenaars. Boven in het dorp een ruine die ze nog aan het opknappen waren? Het zag er grappig uit. Vervolgens naar Viviers. Hier staat, heel hoog, een kathedraal! Een kleintje, dat wel. Zag er erg indrukwekkend uit. Vervolgens terug naar de camping om onze Pinot Noir te proeven van Montfleury. Heerlijk! Er stond een behoorlijk windje. Op zich lekker, maar het werd heel erg koud...

Zondag 6 september

Niet zo lekker geslapen. Het bleef stormen en het leek af en toe of onze luifel wegvloog. Op het programma een tweetal vide-greniers. De eerste in Aubenas en de tweede in Vallon-Pont-d'Arc. Een optionele derde in Viviers.

Die in Aubenas was weer grappig. Niet groot, maar ze hadden echt vanalles. Onze buit was een 12-delig gebaksvorkensetje en Julien, onze nieuwe geadopteerde zoon. Hij is heel rustig en lijkt het meest op een bokkenkop van een hert op een plank. Geheel met hoorns. Weer iets voor in de gang.

  

Daarna doorgereden naar Vallon-Pont-d'Arc. Met een tussenstop in Ruoms. Daar was een antique / belle brocante markt. Heel mooie spullen hadden ze daar. In Vallon-Pont-d'Arc moesten we echt zoeken naar de vide-grenier. Maar dankzij het bord bij het VVV wisten we waar het moest zijn. Het waren 7 kraampjes, maar om je voor dood te schamen om dat een vide-grenier te noemen. In Noord-Frankrijk is het echt beter georganiseerd.

Terug op de camping nog lekker zitten genieten van een biertje, een beetje internetten en rommelen.

Maandag 7 september

Er zijn op de camping 6 huur tenten. Leuk voor als je met kinderen op vakantie wilt. En die zijn er. Met krijsende peutertjes. Leuk joh! En vooral niks zeggen als ouder, onder het motto: "het stopt vanzelf". Dat doet het ook, maar wel tot iritatie van ons.

Dus wij hebben besloten om vandaag nog een route te doen, morgen boodschapjes en wijn te halen, om woensdag ochtend te vertrekken.

De route ging via Alba-la Romaine. Een erg leuk chateau (pdf 1) (pdf 2) bezocht. Klein en eenvoudig. Er hing allerlei kunst, maar er was ook iets wat ons aansprak. Een hoop lelies en voornamelijk heel groot geschilderd. Van een afstand heel mooi! Er was buiten Alba-la Romaine nog een archeologische site met groot coloseum. Zijn we niet heen geweest, maar schijnt zeer de moeite te zijn.

De volgende plaats was Saint-Thomé, maar dat was vanaf een afstand wel leuk en viel dichtbij een beetje tegen.

Vervolgens naar Viviers om de route met uitkijkpunten te starten. Helaas hebben wij die punten nooit gevonden, al was het gebied heel erg mooi. Vanaf Viviers, via Bayne, weer door Saint Montant (met die kunstenaars), Larnas, Mas du Gras, via de D462 naar Bidon, naar de Gorges de l'Ardeche en naar Aiguèze. Dit plaatsje ligt aan de overkant van de Ardeche en je kunt daar komen via een brug. En die brug was van staal, maar nog geen 3 meter breed. Fantastisch! Als je aan het vervaarlijk kraken even geen aandacht besteedt. Het plaatsje Aiguèze was heel mooi met hele mooie straatjes en tunnels.

Bij een winkel met lokale specialiteiten amandelolie (zuivere van de 1ste persing) en een fles Côtes du Rhone (cuvée spéciale 1928-2008 van Le Gairidel) gekocht.

Daarna de snelste route naar de camping gekozen.

Het was heel warm (30°C in de schaduw) en hebben eerst een lekker koud biertje gedronken, internet bekeken en dat heerlijke flesje geopend. Heerlijk! Helaas waren wij daarna niet meer zo mobiel...

Wij dachten dat wij een paar dagen geleden een vaatje Cabernet-Sauvignon open gemaakt hadden. En die was wel heel erg goed. Maar vermoedelijk was dat Merlot. De "Merlot" smaakte heel erg slapjes, dus we moeten een foutje gemaakt hebben met de viltstift. Geen probleem. Helaas bleek het behoorlijke koppijn wijn te zijn. Die gaat dus gelijk weg.

Maar daar kwamen wij 's ochtends pas achter. We zaten te denken aan Apt en begonnen ons te ergeren aan deze camping. De plek is fantastisch. Het uitzicht is nog beter, maar... De tenten verhuren aan koetschie-koetschie ouders met liefst niet opgevoede, harder dan 85 dB krijsende kinderen. Ook het feit dat de receptie vrijwel nooit bemand was gaf omdat het seizoen zogenaamd afgelopen was gaf wat iritatie. Dus besloten we morgen al weg te gaan. En inderdaad, als je af wilt rekenen, is er weer niemand bij de receptie. Resultaat: nog kwaaier dan dat we al waren.

Dinsdag 8 september

Om 07:30 opgestaan en op gaan ruimen. Brood gehaald en om 09:00 stonden wij de Merlot te drinken bij de Cave. En inderdaad, de vaatjes waren verwisseld. De man die ons hielp vond vond het vreemd dat wij onze glaasjes niet opdronken. "Maar het is net 9 uur!?" Volgens hem was het altijd tijd om te proeven. Maar de Merlot was weer heerlijk. Dus hebben wij 2 kannetjes van 5 liter en 1 van 10 liter laten vullen. Oh ja, ook nog 6 flessen du Pradel en 6 flessen Pinot Noir. We konden het niet laten.

Toen we terug kwamen op de camping was er nog steeds niemand om bij af te rekenen. De eerste stoompluimpjes ontstonden al. Maar Marleen zou over een half uurtje er kunnen zijn. Dus gingen wij de caravan alvast aankoppelen. Patrick bleek er al vrij snel te zijn en we konden afrekenen. Marleen kwam ook snel en we kregen nog een flesje Cabernet-Sauvignon blanc van hunzelf! Om 10:00 reden we weg, zonder de Péage te nemen. Het was de ouderwetse RN7. Veel restaurants en behoorlijk druk in Orange. Maar eigenlijk zeer goed te rijden. Om 12:45 kwamen we aan op de camping in Apt. Het zat al weer of eigenlijk nog, goed vol. Tijdens onze speurtochtbkwamen we Lucie weer tegen en we werden we weer hartelijk begroet. Maar we hebben een mooi plaatje bemachtigd (nr 11). En wel naast Arlette en Christ! Eventjes bijgebabbeld, brood besteld, inschrijven hoefde niet, want ze had onze gegevens nog (!). En omdat we helemaal geen schaduw hadden, 'eventjes' de caravan 90 graden gedraaid. Naar het westen, net als in 2007, met meer schaduw en een heerlijke plek.

Woensdag 9 september

Lekker uitgeslapen, zonder gehuil. Heerlijk. Eerst boodschappen gehaald bij de Aldi (Jolanda haar gerookte kip), Ed (lekker vlees) en bij Chez Silla 6 verschillende wijnen gehaald, echte glazen en een kurketrekker. Snel het toilet en de afwas doen voordat het nog warmer wordt. Het is nu pas 28°C in de schaduw.

Lekker gegeten, een wijntje geproefd en gerommeld. Het weer is heerlijk. We hebben even ge-internet bij de receptie, maar dat moet binnen gebeuren, want de antenne is beperkt...

Donderdag 10 september

Vreselijk uitgeslapen, maar de avonden zijn warm en de ochtend is vreselijk koud.

Arlette en Christ gaan zondag niet mee naar Isle la Sorgue. Zij vertrekken gewoon zondag ochtend om rustig in een paar dagen terug te gaan. Dat kunnen wij eigenlijk ook wel doen! Dus niet op zaterdag vertrekken, maar op vrijdag met een extra tussenstop. Mischien wel als laatste in Vianden? Dat zou grappig zijn. De laatste keer dat we daar waren was met onze huwelijksreis. Vanavond komen Arlette en Christ bij ons iets lekkers drinken en wij zijn voor morgenavond al bij hun uitgenodigd voor Champagne. Ach wat erg allemaal...

Nog even wat te knabbelen gehaald voor vanavond bij de E.Leclerc en toen nog langs de bouwmaterialen gegaan. Aan de ene kant zit "La Forge", een smederij die hele mooie dingen maakt, zoals zo'n dakje dat wij willen op het achter balkon. Maar ja, dan moeten wij het op maat laten maken en als het af is komen halen, in de hoop dat het goed is. Nee, mischien dat Spapen in Ossendrecht dat ook voor ons kan maken. Nederlands gesproken en in de buurt. Tegen over zat de zaak met oude bouwmaterialen, die Peter Mayle waarschijnlijk bedoelde. Veel oude haarden in natuursteen enzo. Ook dakpannen en een vijver.

De soort van depot vente die er vorig jaar was, was al weer verdwenen? De 'originele' depot vente was na 15:00 open. Maar er stond voornamelijk rommel en als er iets leuks stond was de prijs wel enorm hoog.

Daarna maar weer buiten zitten in de schaduw waar het inmiddels 35°C is. Gelukkig staat er een windje.

's Avonds zijn Arlette en Christ op visite geweest en het was echt gezellig. We hebben tot redelijk laat zitten babbelen.

Vrijdag 11 september

Vroeg op, want we wilden naar de markt in Loumarin. Dit is een mooie markt met mooiere spullen dan in Apt. Er lopen hier dan ook veel Engelsen, Amerikanen en Duitserts rond en ze zien er allemaal 'Provinciaals' uit. Korte broek en poloshirt (netjes), zonnebril (duur), hoed (die niemand anders wilt dragen) en mandje (want dat hoort erbij). Maar er wordt heel wat gekocht. Wij hebben het bij een leuk jurkje gehouden.

Terug op de camping was het inmiddels heet geworden 33°C in de schaduw. In de middag zijn we nog even door Apt gelopen en hebben daar een krekel, stof voor een tafelkleed en een grappige haak om iets op te hangen.

's Avonds bij Arlette en Christ wezen borrelen. Drie flessen champagne later gingen we al weer naar huis...

Wel een adres gekregen van een mooie camping vlak bij Troyes (2km). Dus heel interessant voor volgend jaar.

Zaterdag 12 september

Markt in Apt. En zonder problemen door Champagne er naar toe gegaan. Olijven, worsten en lekker eten gehaald. Ook hebben we een boekje 'Aladin' gekocht voor de brocante. En niet te vergeten, een afspraak gemaakt bij Le Platane voor een overheerlijke maaltijd.


En het was weer heerlijk. Jolanda had vooraf een carpacho met daarover een pesto (met daarin kappertjes), tomaat, rauwe champignons in plakjes en verse plakjes parmesaan. Ik had Charlottine van eend waarvan ik niet weet wat er allemaal inzat, maar het smaakte heerlijk. Als hoofdgerecht hadden we beide 'vieu'. De andere optie was 'poison'. Dit was heerlijke stukken hamlap met snijbonen, worteltjes, canterellen en een gratinée van dunne plakjes aardappelen met creme frâise. Als nagerecht had Jolanda een taartje waarvan de de bodem bestond uit nougatine met daarop stukjes geglaceerde appel en caramelsaus. Ik had een stukje brie op een bedje van sla met een heerlijke dressing. En uiteraard koffie na.

Omdat dit zo slecht beviel, hebben we voor dinsdag en donderdag ook maar gereserveerd.

Inmiddels was het 31°C in de schaduw met bijna geen wind. Niet bewegen dus...

Tegen vijven begon het te donderen in de verte met bijpassende donkere wolken. En veel, veel, veel later was het dan eindelijk zover. Regen. Maar ondanks dat het met veel tromgeroffel aankwam, duurde het nog geen 30 minuten. Wat een spektakel.

Zondag 13 september

Om 09:00 hebben we Arlette en Christ uitgezwaaid. Maar we houden contact.

Verder een hoop opruimen en naar L'Isle sur la Sorgue voor de markt. Volgens Ruud een aanrader en inderdaad heel leuk, heel groot, maar ook heel druk. Uiteraard dezelfde spullen als bij bijvoorbeeld Lourmarin of Apt, maar veel hand gemaakte spullen. Wij hadden een leuk jurkje gezien. Echt fantastisch en uniek. Maar €350 was net iets meer dan dat wij in gedachten hadden. Wel iets voor onze rijke dagen. Ook nog door de antiekwinkeltjes bij La Gare. Viel tegen. Peperduur en nog steeds dezelfde spullen als 3 jaar geleden. Behalve dan een die alles had van staal (waarschijnlijk eigen ontwerp en bouw) en een die van alles had met vliegtuig onderdelen.

Parallel aan de markt was er een brocante markt. Er was een stal die alles had met sloten en bij een andere hebben we 2 Ricard glaasjes gekocht. Verder nog in een paar leuke winkeltjes gekeken, bij de ene ideëen opgedaan voor het theehuis, een andere ging met pensioen en had hele mooie boot- en vliegtuigmodellen, maar €390 was net voorbij leuk.

Terug naar de camping, een Bandol gedegusteerd bij de lunch en lekker gehangen met 31°C in de schaduw. De bewolking is er vroeger dan gisteren en dat wilt zeggen? Volgens onze buren wordt het na morgen slechter. We kregen van hun ook nog een adres van een camping bij Nancy. Nog even op internet gekeken, mail gechecked, weersverwachtingen bekeken en weer verder gehangen.

De wijnen smaakten goed, het was vroeg donker, konden wij ook weer los rondwaggelen...

Maandag 14 september

Vandaag naar Cucuron en Gordes. Beide om de sets te zien van de film 'A Good Year'.

Cucuron bleek een heel mooi en leuk plaatsje te zijn. En de vijver uit de film is echt fantastisch met eeuwenoude linde-bomen. En daar tussen tafeltjes om aan te eten. Geweldig!

Via Bonnieux naar Gordes gereden. En wat blijkt? Bonnieux is veel groter dan we dachten. Dus moeten we daar nog eens naar terug... Je kunt maar een doel hebben.

Gordes is nog steeds het adembenemende Gordes. Een uniek plekje op aarde. Het restaurant dat in de film gerund wordt door Fanny Chanel bestaat echt, het heet Le Renaissance, heeft een terras met een fontein. In de film leek het alleen groter :) We hebben er een kopje koffie gedronken. Verder nog een beetje door het centrum geslenterd en via Saturnin les Apt teruggereden. De laatste spullen gehaald bij de E.Leclerc voor thuis en nog een bib bij Chez Sylla.

De temperatuur is beter 26°C in de schaduw met een briesje. Heerlijk.

Dinsdag 15 september

's Nachts druppelde het een keertje. Wel met hele grote druppels, maar meer niet.

's Ochtends was het nog een beetje bewolkt en maar 16°C. Dus wij naar het Lavendel museum. Veel produkten waren veranderd, maar nog steeds even lekker. We hebben daar weer een potje gel tonique en savon liquide.

Verder nog even langs de brico voor de verf van de Liberon, maar die hadden ze niet meer. Verder alle messing spulletjes gekocht voor de tuin. Toen we terug kwamen begon het te regenen, maar niet voor lang.

Om 12:30 zijn we weer gaan eten bij Le Platane.


We hadden beide als voorgerecht een charlottine van kruidenkaas met peterselie en daarop garnalen. Daaromheen sla, tomaat en rode pesto (van zon gedroogde tomaten).

Als hoofdgerecht had Jolanda een gratine van een soort rosti met een witte vis. Daar overheen pepertje of paprika. En daar omheen een witte roomsaus (hollandaise?).

Ik had een soort gehakt in een hamlap gewikkeld. Rondom aardappelblokjes, peen en champignons. En als nagerecht hadden we een gratiné van appel in een vanille saus.

Kortom, we hebben weer zitten smullen.

Helaas bleef het regenen en zijn we lekker binnen blijven zitten.

Woensdag 16 september

En 's ochtends zaten we nog lekker binnen. Het heeft continu geregend. Maar goed, Lucie heeft gezegd 'apres midi'. Dus we wachten af. Wij gaan eens lekker naar Avignon om te shoppen. Tomtom wist waar de Leroy Merlin was in Avignon. Toen wij de vestingmuren binnenreden hadden wij al het vreemde vermoeden dat dat niet geheel juist was. En inderdaad, we zaten bijna bij het paleis van de paus. We dachten niet dat de paus zoveel doe-het-zelf klussen deed. Teleurgesteld rondgereden in de richting van een Auchan (model gigantisch) en langs een KFC. Maar plots zagen wij reclame borden dat de Leroy Merlin richting Carpentras was. Dus wij die kant op. Het duurde lang en wij hebben vaak getwijfeld of we wel juist zaten, maar daar kwamen we dan bij de grootste Leroy Merlin aan van Europa. En hij was ook groot. En heel veel leuke dingen gezien. Zo hebben wij behang gekocht in de vorm een Frans raam met plantjes. Kitch tot en met, maar... Verder hebben we het bij verf van de Liberon en een roestvrij stalen spoelbak voor in de keuken gehouden. Dit onder het motto: 'je kunt het maar alvast binnenhebben'. De kraan die we uitgezocht hadden was er niet en achteraf maar goed ook. LED-verlichting in een kraan? Het was al weer laat geworden, dus zijn we niet langs de Grottes de Thouzon gereden in Le Thor, maar direct door naar Chez Sylla. Nog een paar flesjes uitgezocht voor Geert en Nina en vervolgens degusteren van de vins en vrac. En het is geworden: 10 liter Ventoux blanc, 10 liter Ventoux rose, 10 liter Ventoux rouge, 10 liter Luberon rouge en 10 liter Cuvée special rouge.

Ook nog langs de depot vente gereden voor een krukje, maar helaas gesloten!

Dus wij terug en lekker genieten van het weer, wat heel snel nat werd. Douchen en toen maar afwachten tot de pizza-man (A12C4) kwam. Volgens Lucie zou hij 'normalement' komen.

Hij kwam bij iedereen even langs om zijn lijstje af te geven en om een praatje te houden.
Hij stond vlak achter de receptie in zo'n golfplaat Renault (C4?) met een heuse houtskool pizzaoven! Echt onvoorstelbaar! Wij hadden bij hem de Américaine en een Orientale besteld en die zou om 19:00 klaar zijn. Maar... Het hout was nat geworden door de harde regen, dus zijn oven (in de bus) wilde niet echt lekker branden. Geen probleem, toch?

Een kwartier later waren ze klaar en wat heerlijk! Een heerlijke bodem, met een dunne laag tomatensaus/puree en daarop de heerlijke hammen, chorizo of kebab. En... John had de helft maar op en zat vol!

Het was verrukkelijk en hebben besloten dat deze tractatie aan Lucie verteld moest worden als groot pluspunt voor de camping.

Donderdag 17 september

Zon! En een lekkere temperatuur. Een beetje opgeruimd en nog langs een grote kledingzaak gereden. En daar 2 broeken voor moi en een cape. Met 30% korting! Da's iets voor ons. Daarna nog even genieten van het lekkere weer en wachten tot we weer mochten gaan eten bij Le Platane.


En het was weer heerlijk. Jolanda had vooraf kipfilet met een heerlijke salade en groene pesto en ik een eende pate met dezelfde salade.

Als hoofdgerecht hadden wij varkenshaas in een heerlijke jus van honing en tijm. Daarbij aardappelpuree met bieslook, pepertje, dunne reepjes courgette en worteltje en een plakje geroosterde spek. Als nagerecht hadden we een bolletje vanilleijs met 2 plakjes chocoladecake (75% cacao). En dat was dan weer de laatste voor dit jaar. Mischien dat wij volgende jaar toch nog een culinaire week gaan doen in Apt, na Troyes...

Weer een beetje opgeruimd en daarna af gaan rekenen.

En daar kwamen we Nico en Justa tegen. Die waren hier dit jaar al eerder geweest, maar wilden nog eenmaal de markt doen. Later werden wij uitgenodigd om wat te komen drinken en dat werd weer veel en veel te laat met evenzoveel wijn.

Vrijdag 18 september

Om 08:00 weggereden naar Beaune. Ietwat kattig, maar die blikjes energy-drink doen wonderen. Net buiten Apt werd het weer donker en begon het te regenen. En niet zachtjes. Net onder Lyon werd het pas goed. En om 14:30 stonden wij op de camping op plaatsje 61 en waren we uitgepakt. Nette plaatsen afgezet met haagjes. En een restaurant en zelfs Wifi! Dat wilden we later proberen.

Eerst een beetje uutgerust en toen naar het centrum. Ze hadden enorm veel informatie bij de receptie. Wij hebben lekker rondgelopen en zijn in het Hospice geweest. Dit was ons door zoveel mensen aangeraden, dat we wel naar binnen moesten. Een bijzondere plaats en wij hebben dan maar een modelplaat gekocht. John had het kasteel van Pierrefond bijna af...

De camping is niet helemaal je van het, zeker niet als deze vol staat. Het wordt al snel een zooitje.

Maar lekker wezen eten in het restaurant op de camping. Lekkere eenvoudige kost en voor een mooie prijs. Wel een beetje veel... Nog even internet geprobeerd, maar dat werkte niet, dus met dooie mus en glas water naar bed. Oh ja, het begon te druppen.

Zaterdag 19 september

Om 08:00 weggereden naar Vianden. Uiteraard in de Provenciaalse regen dat ons schijnt te achtervolgen. Toen we om 13:00 in Luxemburg aankwamen hebben wij bekeken of wij nu wel of niet naar Vianden zouden rijden voor de laatste overnachting met kaas-fondue. En er scheen wel zon, maar de bewolking was er ook.

Dus naar huis...

En daar kwamen we aan om 16:30 en er heerst nu een algeheel verbod op het woord "kaasfondue".

Jammer...