Troyes 2010
  

van 29-04-2010 t/m 09-05-2010

Onze route...

Donderdag 29 april

Om 07:30 vertrokken. Jolanda moest het meest rijden, want John had nog steeds koorts. Veel files gehad, vooal bij Brussel (via de A12). Maar in Frankrijk ging het al weer. En om 15:00 waren we er. Een grappig plekje uitgezocht en ons geinstalleerd. Helaas waren alle glazen stuk gegaan, dus hebben we nog heel wat kunnen schoonmaken. We hadden het al gelezen en het is inderdaad een eenvoudige Franse camping. Wel met hele leuke plaatsjes anders.

En toen kreeg Jolanda ook koorts. Wat een gezellig stel... 's Avonds nog een flesje cider brut en een chardonay gehaald, maar de cider is nooit opgegaan. De temperatuur is verder heerlijk. Zo'n 28°C en een zonnetje.

Vrijdag 30 april

Klokje rondgeslapen, maar nog steeds gammel. Ontbeten, een rondje rondom de stad gereden en toen naar de E.Leclerc gereden voor de boodschappen. Daar naar toe kwamen we nog een depot-vente tegen, maar die was redelijk prijzig en voor alles wat maar op een kast leek, veel te duur. Daarna naar zo'n Outlet Mall geweest. Dit was Marques Avenue en daar waren echt veel zaken. En inderdaad met korting, dus mooie prijzen voor merkprodukten.

's Middags buiten gaan hangen. Het is wel bewolkt, maar de temperatuur is goed.

Lekker een stukje vlees op de bbq gelegd en genoten van het feit dat we hier zijn (ook al zijn wij verhoogd). Onze kinderen kunnen ook hier zingen met de diverse Franse sirenes, maar het publiek wilde ze al naar huis sturen. Jammer, ook hier geen platencontract.

Weer heel vroeg naar bed gegaan, maar we hebben het echt nodig.

Zaterdag 1 mei

Om 09:00 opgestaan ontbeten en een beetje gerommeld om naar een vide-grenier te gaan.

De eerste was erg dichtbij, Les Noës-pres-Troyes. In de dorpskern en redelijk groot ook nog. Wel een hoop rommel. Maar toch nog 2 strandstoelen met leuning en voetensteun gehaald. Twee voor €6!

Vervolgens naar een die 20km verder lag, in Vauchassis. Wij zijn via Torvilliers gereden, waar een bijzondere kerk moest zijn en via Prugny wat er heel net en mooi uitzag. Vauchassis was een plaatje van een dorp. De plaatselijke brandweer deed alles. Van het begeleiden van het verkeer tot het bbq-en en bakken van friet. Fantastisch. De buit was hier een glazen cloche en een reclame bord. De kwaliteit lag iets hoger, maar hij was wel kleiner.

Terug op de camping, het avondeten voorbereid en nog wat gegeten.

Het is af en toe bewolkt en dat maakt het fris, maar het is toch 19°C buiten.

's Avonds Indiaas gegeten. Heerlijk!

Zondag 2 mei

Uitgeslapen en toen naar Troyes gewandeld. De afstand er naar toe viel mee. Wat we wel vreemd vonden was "waar begint het nu"? Echt een duidelijk centrum is het niet en die kurk is ook moeilijk te achterhalen. Er zijn heel veel kerken. Heel veel schattige huisjes opgebouwd met die houten balken, maar er staat ook zo waanzinnig veel andere bouwgedrochten bij uit de jaren 60, die ervoor zorgen dat die leuke huisjes in het niet vallen. Maar het weer werkt ook niet echt mee en John voelde zich beroerd en daarom we zijn na een paar uur al weer terug gegaan. Het weer is goed, maar het zonnetje schijnt nooit langer dan 5 minuten, afgewisseld met een buitje. Dus zitten we maar weer binnen.

Toch nog het vlees kunnen bbq-en en weer vroeg slapen. We proberen het morgen eens donker te zien worden (als we ons niet te beroerd voelen.

Maandag 3 mei

Weer laat opgestaan. En het is somber en koud. Beetje rommelen en om 12:00 gaan shoppen bij de E.Leclerc. Daar hadden we dan 2 uur voor, maar dat was voor Jolanda geen probleem. Vervolgens een brico opgezocht voor wat lijm, maar die kennen ze niet in deze streek? Toen naar Mc Arthur Glen. Ook een van de grote outlet malls. Heel veel merken, maar helemaal verspreid. Wij hebben gekeken voor G-Star en Diesel, maar het is allemaal hetzelfde lijkt het wel. En natuurlijk kleine maatjes. Maar toch nog een blouse gekocht voor Jolanda en 2 paraplu's voor in de auto. Toen in de caravan lekker een pizza gegeten met de teckels, want het is nog steeds fris.

En wat doe je dan? Je kijkt naar 'Avatar'! Toen we hem kochten bij de E.Leclerc waren we bang dat er geen Nederlandse ondertiteling bij zou zitten, maar die was er wel.

En omdat het zo bleef, hadden we bedacht dat het mischien lekker zou zijn als de teckels de gehele nacht binnen zouden slapen. En dat ging verbazingwekkend goed!

Dinsdag 4 mei

Tering wat is het koud. Het is ook nog eens gaan waaien. Dus niet het centrum in, maar een route gaan rijden naar het foret d'Orient.

Tsja, wat moeten we zeggen. Wel mooi maar geen foto waard. Het is niet onze streek. Gegeten bij de E.Leclerc en dat was heel veel boeuf bourguignon. Heerlijk. Nog wat kleine boodschappen gedaan en toen terug naar de camping.

En het is wat harder gaan waaien, dus hebben we de luifel maar ingedaan. De teckels mochten ook weer binnen slapen.

Woensdag 5 mei

En het is nog steeds koud. Minder wind en een sporadisch zonnetje. Daarom besloten om toch maar een route te gaan doen.

Eigenlijk een hele lange route... Eerst binnendoor naar Saint-Dizier. Hier zou heel veel mooi smeedwerk te zien zijn (balkons, traprekjes endergelijke). Maar schijnbaar moest je daar naar zoeken en daar vonden we het te koud voor. Toen binnendoor langs de la Marne naar Chaumont. Een beetje triestige gedeelte. Veel vergane glorie en industrie.

Bij een soort cafetaria onderweg nog een broodje friet met worst gegeten. Op de foto stond een pistoletje, maar in werkelijkheid was het bijna een volwassen baguette. Kortom: veel te veel voor ons, maar wel heerlijk!

Maar ineens bij Vouécourt werd het echt mooi tot en met Bologne.

En toen kwamen we in Chaumont. Het zag er aardig uit, maar niet zoals omschreven in de groene gids van de Michelin. Daar stond "Chamont is een uitgelezen plaats voor een historische film. Alles is er: een steil plateau, een viaduct met mooie belijning, fraaie middeleeuwse architectuur... Zadel een paard en galoppeer gezwind naar deze stad met feodaal karakter."

Wij kregen een iets andere indruk. Het is een studenten stad en daardoor was er lekker veel leven. Maar verder zagen wij niets uit deze omschrijving. Het weer zat natuurlijk echt tegen. Het was bewolkt en vreselijk koud. Dus snel de auto weer uit de parkeergarage gehaald (voor-oorlogse prijzen) en vertrokken. Toe we wegreden zagen we pas in de verte wat we gemist hadden. Het is echt een hele mooie plaats, maar wij zaten wel op de verkeerde plaats.

Nu was onze eerste bestemming in de komende zomervakantie Troyes en daar zitten we nu al, dus mischien de Municipal in Chaumont?

Vervolgens via de D619 langs Colombey-les-deux-eglises en Bar-sur-Aube teruggereden naar de camping. In Colombey-les-deux-eglises (eigenlijk met maar 1 kerk) waar Charles de Gaulle gewoont heeft en nu begraven ligt. Daar staat een Lotharings kruis als gedenkteken. Maar het is wel een serieus gedenkteken dat in de richting van Bar-sur-Aube heel lang te zien is. (tip voor volgende keer: foto's nemen vanaf elke parking vanaf Bar-sur-Aube (HDR?)). Ook het monument vanaf dichtbij iets om te gaan bekijken. Het laatste stuk is lopen naar het museum.

Bar-sur-Aube zag er ook heel mooi uit en de moeite van het bezoeken waard. Het was inmiddels al redelijk laat en nog steeds koud.

Terug op de camping nog wat opgeruimd. En een hoop redenen bedacht om Teddy niet piepend en al ergens achter te laten. Lotte wordt steeds liever en hij eventjes niet.

Maar omdat ze erg vervelend zijn, slapen ze vanavond maar in de auto. Even hun plaats weer leren.

Donderdag 6 mei

Goh, geen wind. Jammer dat het nu wel heel erg hard aan het regenen is bij een temperatuurtje van 7°C. Niet erg aangenaam om even door het centrum te lopen en wat foto's te maken.

Dus wat doe je dan? Shoppen!

Eerst de schoenen gaan halen die Jolanda al eerder had gezien in Marques Avenue. En uiteraard nog leuke voor Laura. Verder nog gezocht voor een gilletje, maar dat is echt passé. Mischien ooit in Engeland? Toen Jolanda afgezet bij een brocante. Maar die kwam wel heel erg snel en bleek weer terug. €45 voor een glaasje? Dan zullen we de prijs van die grappige schommelstoel maar niet vragen.

Vervolgens langs Marques Avenue Maison gegaan. Van alles en nog wat. Bij zo'n soort kookwinkeltje een 2-tal dubbel wandige theekopjes en koffiekopjes gehaald. Roestvast staal dus perfect voor in de caravan. Kan niet stuk en John kan de oortjes niet afbreken. Verder van die siliconen handschoentjes om iets uit de oven te halen. Veel gemakkelijker schoon te maken dan de ovenhandschoenen.

Toen naar de camping en maar wat gaan hangen... Het blijft regenen.

Maar om 14:00 was het helemaal droog! Dus, wat nu? Blijven we hangen of zetten we onze luie kadavers in beweging om het centrum van Troyes te verkennen.

Het werd dus Troyes. We zijn wel met de auto naar de rand van het centrum gereden. Het eerste stuk is vreselijk saai. Al vrij snel hadden wij de balen van de zogenaamde routes. We werden door straatjes geleidt waar we normaal ook nooit zouden gaan. Niet dat het onveilig was, maar een straat inlopen voor 1 gerestaureerde houten woning tussen al die andere nieuwe betonnen na-oorlogse depressieve bouwsels, werd wat vermoeiend.

Dus wij hebben maar een alternatieve route genomen. De hoed van de kurk is wel aardig, maar de steel van de kurk is heel leuk om te zien. De gebouwen zijn heel authentiek, heel scheef en heel mooi.

Als afsluiter nog een Fosters gedronken in de Irish Pub. Let wel: een Franse Irish Pub. Dus wel de inrichting en ambiance van een Ierse pub, maar zonder Ierse muziek en zonder biertaps! Irish Red konden ze niet, Fosters wel, maar voor een prijs wat eigenlijk inclusief glas, kruk en mischien zelfs het tafeltje had moeten zijn.

Terug op de camping lekker aangemodderd en gaan eten.

Morgen zou het zelfs 13°C kunnen worden met zon!

Vrijdag 7 mei

Vandaag shoppen bij de E.Leclerc! Nou ja, Jolanda alleen dan. John ging alleen even mee naar binnen voor DVD's. Dus na een uurtje hadden we alles in huis.

Leuk hoor die DVD's. Je moet controleren of er ook de Engels gesproken 5.1 versie op staat en je hoopt op Nederlandse ondertitels. Dat laatste hoeft niet... Maar de titel op het doosje is in het Frans en op de DVD in het Engels. Gefopt! Maar het was weer eens zo'n aanbieding. 4 voor de prijs van 2. En dan ontwaakt de Nederlander :)

Op de camping lekker gelunched met daarbij een glaasje champagne van Philippe Prié. Heerlijk! Verderop zaten er Nederlanders buiten met een thermosfles koffie. Tsja, wat een keuze... Champagne of koffie.

Ondertussen waren eindelijk de nieuwe wasmachine en droger aangesloten. De wasmachine was een grote bovenlader en de droger was ook gigantisch. Er kwam een man bij ons kijken. Die (een Nederlander) was ook heel trots op deze machines en vertelde dat hij deze met veel pijn en moeite had aangesloten. Hier hebben wij hem uiteraard voor bedankt.

De was was snel schoon, maar het drogen ging wat minder. mischien waren we te voorzichtig met de temperatuur. Maar we hebben het verder buiten kunnen drogen, want de temperatuur was lekker met een voorzichtig zonnetje.

De champagne en le Rosé de Mouton Cadet 2008 (uit Bordeaux van Baron Philippe de Rothschild) die Jolanda in 2 talen (Frans en Engels) had laten aansmeren waren zeer goed, maar hakten er goed in.

Heerlijk gegeten en een DVD zitten kijken.

Zaterdag 8 mei

Vandaag naar 3 vide-greniers.

Eerst naar de Vide-greniers in Sainte-Savine (< 2 km). Best wel groot, maar geen hoge kwaliteit. Wel een aluminium steelpannetje gekocht voor €1,- en na veel aandringen (van de verkoopster) ook het tweede pannetje voor 50 cent.

De tweede was in Aubeterre (20 km). Betere kwaliteit, maar niets voor ons.

De derde was bijna lachwekkend en was in Herbisse (40 km). Wij zagen wel nog 2 hertenkoppen, maar die waren helaas al verkocht.

toen maar gaan bbq-en en lekker genieten van het weer. Het zonnetje was er weer en maakt heel veel goed.

Later afgerekend en nog nagenieten van onze laatste dag.

Zondag 9 mei

Echt heel rustig ingepakt en om 09:30 vertrokken naar huis met ontzettend veel tegenzin.

Het reed allemaal lekker door, alleen had TomTom besloten om via Lille terug te rijden. Waarom? Geen idee en het was nog iets duurder ook. Op de heenweg stuurde hij ons over de A12 langs Brussel.

Maar goed, om 15:00 waren we thuis.