Zuid-Frankrijk 2010
  

van 28-08-2010 t/m 19-09-2010

Onze route...

Zaterdag 28 augustus

Om 4 uur vertrokken. Het reed heerlijk en we reden iets meer dan 2 uur later Frankrijk binnen. Verderop uiteraard genoten van de periferique rondom Parijs. Welke en hoe, dat weten we niet. Het kwam niet echt bekend meer voor. Verder op gevoel rondgereden, want TomTom deed af en toe vreemde, maar niet onzedelijke voorstellen, die we maar genegeert hebben. Maar alles ging goed en om kwart over 12 reden we Camping Le Rochat Belle-Isle in Châteauroux. Om half 1 stonden we met de pootjes uit en zaten lekker buiten. Leuke plaatsen, maar het sanitair was niet echt schoon, en dat met 4 sterren?

We zijn een rondje over de camping gaan lopen en dat ziet er leuk uit. Vlakbij is een groot park met een meer, waar je trapfietsen kon huren, ware het niet dat het seizoen volgens hun is afgelopen? Vlak daarbij zit een restaurant waar je schijnbaar heerlijk buiten kunt eten, met uitzicht op het meer. Iets voor een volgende keer, als we geen pizza bij ons hebben...

Verder hebben wij ons staan verwonderen om 2 Nederlandse stellen met gigantische caravans (dubbele as). Die waren aan het opruimen. Eerst alle bij-tentjes afspoelen en opruimen. We konden in een bijbehorend bestelautootje een wasdroger en wasmachine zien staan!? Vreemd volk... Waarschijnlijk hebben ze echt alles bij en zitten 's avonds binnen "voor een dubbeltje op de eerste rij" van de TROS te kijken via hun sateliet. Waarvoor doen die mensen dat?

Na 15 uur hebben wij ons aangemeld en direct afgerekend. Later werd het sanitair schoongemaakt en toen zag het er perfect uit.

Zondag 29 augustus

Om half 8 opgestaan en een uurtje later reden we weg. Na Limoge werd het landschap mooier. Om half 1 reden we Castelnau-Montratier binnen waar we door Ruud werden verwelkomt.

De caravan hebben wij net buiten de poort gezet en de prik erop gezet. Hier kunnen wij wel een paar nachtjes slapen.

Lekker bijgebabbeld, een touristisch rondje gereden en op een terras nog wat gedronken, uitkijkend op het petanque. Heerlijk. Later nog lekker gegeten, en buiten blijven zitten, totdat wij werden opgegeten.

Maandag 30 augustus

Het is hier heerlijk rustig en we hebben dan ook heel goed geslapen.

Eerst naar Cahors gereden om te tanken en toen gaan toeren richting Villeneuve-sur-Lot. Maar eerst nog even lunchen voor Lysch haar verjaardag in Tournon-d`Agenais. Een mooi plaatsje met een nog mooier panoramisch uitzicht. Vervolgens naar de traagste, maar wel duurste Nederlandse architect in Frankrijk. Laten we haar maar vanaf nu gewoon Miep noemen. Ruud kwam buiten met 4 (vier) velletjes A4. Eén met daarop een gewijzigde tekening van het kadaster, één met 4 fotootjes en één kleurplaat wat de uitbreiding van de varkensstal moest voorstellen. Dit was het professionele knip-plak-en-kleurpotloden werk.

Het vierde blad? De rekening natuurlijk! En die was schandalig hoog.

Vervolgens naar Rika en Jac. Een hartelijk en vriendelijk stel. Die hadden vroeger een bloemenzaak in Bergen op Zoom en runnen nu al drie en een half jaar een aantal gites in Lavercantière. Hier hebben wij heerlijk buiten wat gedronken en een down-to-earth gesprek mee gehad. Ze wisten ook nog een hoop voorbeelden van stelletjes die positief begonnen, maar waarvan zeker een van de partners een bijbaantje heeft moeten nemen. Niet volgens planning, maar ze zijn nog steeds gelukkig.

Bij ons afscheid kwam een van hun gasten ons bekend voor. De eigenaar van de Bergse Bouwwinkel! Hoezo, klein wereldje? Hij blijkt met de zus van Rika getrouwd te zijn.

Nog even wat brood en kaas gehaald en bij Ruud en Lysch met een salade verorbert.

Dinsdag 31 augustus

Lekker uitgeslapen. Het is een grote dag voor Ruud en Lysch. Zij gaan vanmiddag tekenen voor hun huis in Loste (een paar km van Beauville).

Eerst nog even langs hun notaris in Cahors om wat af te geven. Dus mochten wij met Tom een eind gaan lopen. Cahors lijkt ons een enorm leuke sta die wat wegheeft van Apt. Een plaats om nog eens terug te komen en beter te bekijken.

Nog even terug naar huis om wat spullen te halen en toen naar hun bijna-nieuwe huis om dat eens te bezichtigen.

Het is een fantastisch huis op een heuvel, met een zwembad een pigeonaire, ofwel een oversized duiventil. Veel foto`s gemaakt, maar er was helaas niet voldoende tijd om het goed te doen. We moesten haasten naar de notaris in Beauville en we waren daar zeker 2 minuten te vroeg. Niet onze stijl.

Maar goed, Jolanda mocht weer, net als vroeger, achter de kinderwagen. Maar dit keer gingen we op een terrasje een wijntje drinken, terwijl Tom gewoon zijn eigen charmante zelf was. Hij is erg lief en waanzinnig gemakkelijk. Helaas duurde heet twee uur en dus werden het een paar wijntjes. Maar goed, ze hadden om 6 uur getekend en dat hebben wij "gevierd".

`s Avonds lekker ge-bbq-ed.

Voordat we gingen slapen nog eens naar de sterren hemel gekeken. Veel vliegtuigen, maar het is hier zo helder... Zoveel sterren hebben we nog nooit gezien. Vermoedelijk ook de ISS gezien, maar dat moeten we aan Justa en Nico vragen...

Woensdag 1 september

Om half 7 opgestaan om naar Clermont-l`Herault te gaan. Eerst nog bij Ruud en Lysch ontbeten en om half 9 reden we weg. Onderweg nog langs Carcassonne gereden, dat eigenlijk in de planning stond van deze vakantie. Helaas werd het wat kort en we hadden negatieve dingen gelezen over de camping in la Cité, dus was het niets voor dit jaar. Maar,... Wat we zagen vanaf de péage was fantastisch!

Om 13 uur kwamen we aan en we hebben best lang er over gedaan om een plekje te vinden. Het is een grote camping met een deel met schaduw en een gedeelte zonder schaduw, maar met uitzicht op het meer. Wij zijn in het laatstd gedeelte gaan staan, maar iets dichter bij een toiletgebouw. Dus is het meer iets kleiner geworden. Maar het is zo heerlijk stil. En met een heerlijk briesje aka Mistral bij een temperatuur van 31°C. Wij zijn dus maandenlang bezig om ons haar weer in fatsoen te krijgen.

Donderdag 2 september

Heerlijk uitgeslapen, maar het is een beetje aan het regenen. Nou ja, eerder een paar druppels, maar wel met bewolking.

Dus geen rondhangen in de zon en bij het water kijken, maar een tour om het meer, door Clermont-l`Herault en binnendoor naar de botenlift bij Beziers.

Het waren flinke kronkelwegen en het eerste dorpje, Les Bories, was vlakbij en zag er gezellig uit met de terrasjes endergelijke. Het volgende dorp konden wij zien vanaf de camping en heet Liausson. Zag er mooi uit en wij hebben nog stiekem kunnen zien, hoe zij zo`n mooi muurtje metselden (in een bekisting). Vervolgens rondgereden en ze hebben hier een leuke traditie. In plaats van grafiti of kerven in bomen, leggen zij met kleine lichtgekleurde steentjes hun tekst op de donkerrode heuveltjes. En daar hebben zij er heel wat van, dus kreeg je enorme stukken met boodschappen, liefdesverklaringen en gewoon de namen. Vervolgens door een mooi, lang dorp, Octon. En uiteindelijk tegen over de camping ligt een bijzonder dorp, Celles. Dit dorp bestaat alleen uit ruines. Het had iets weg van een oorlogsgebied. Maar de huizen waren niet echt oud. Er was er een van 1924 en de rest zag er ook goedd uit. Alleen zaten er geen daken op en veelal waren de vloeren ook verdwenen. Wat hier ooit is gebeurt is een raadsel. Wat dan weer heel vreemd was, was de aanwezigheid van een mairie en een bakkerij!

Maar we vinden dit gebied heel mooi en ruig. Lac du Salagou is een mooi en groot meer en een tour rondom is aan te raden.

Onze camping ligt niet direct aan het meer. De camping des Vailhés wel.

Eerst nog wat boodschappen gedaan en gelunched bij de Mac en toen binnendoor naar Béziers gereden. Het is een mooi gebied met enorm veel druiven en prachtige cave`s cooperative. Een aanrader dus.

In Béziers hebben we de 9-traps botenlift bezocht. En we waren niet alleen! We hebben een viertal boten gevolgd van bijna het begin tot het eind. Een echte attractie. Het is een mooi zicht om de boten te zien stijgen en het water dat met veel kabaal in de sluis stroomt.

Je kunt er een boottocht doen en we hebben de folders meegenomen.

Vervolgens via Colombiers en Poilhes naar Capestang gereden. Dit ligt naast het kanaal en er liggen hier veel boten. Het plaatsje zag er leuk uit en er is zelfs een camping!

En toen via een snelle route terug gereden. In het plaatje Pézanas kwam een motorshow met monstertrucks en er waren veel brocante winkels. Morgen gaan wij hier naar terug, het was tenslotte al laat.

Terug op de camping een lekkere salade gegeten en gemopperd op Duitse kinderen. Wat wilt een mens nou meer?

Vrijdag 3 september

Uitgeslapen, ontbeten en toen naar het dorp om te zien wat ze allemaal hebben.

Het plaatsje is groot, heeft een aantal grote scholen en bijna geen parkeerplaatsen. Maar het centrum bestaat eigenlijk maar uit een paar straatjes. Grappige dingen voor Laura gekocht en de man in die winkel (Idee Halle) heeft nog geholpen met de cameratas, want de poortjes bleven maar afgaan.

Vervolgens langs de caveau gegaan en hebben daar 15 liter Rosé Syrah en 15 liter rode wojn Côtes de Languedoc gehaald. We kregen zelfs nog etiketten voor op de flessen bij.

Terug op de camping zijn we maar wat gaan hangen. Morgen rijden we toch naar Marseillan-Plage en kunnen we gelijk langs Pézenas voor de brocante winkels.

Voor de lunch nog even naar het water gelopen. Het ziet er mooi uit, maar is geen zandstrand. Er stonden een aantal zigeuners / Roma`s aan het water. Wat een asociale zooi is dat. Zarcozy heeft wat dat betreft gelijk. Weg met die zooi. Later zagen we er nog veel meer staan (iets van het water).

Het is inmiddels vreselijk warm geworden , maar gelukkig met een windje, anders was het niet vol te houden.

We werden allen opgeschrikt door een sirene. En wel erg dichtbij. Vlak daarna zagen we een brandweer auto naar het water rijden. Gevolgd door 3 blusvliegtuigen! Die circelden eerst rond en doken toen boomkruinen laag naar het meet om water op te pikken. Een echt kippevel moment.

Later werd het een beetje bewolkt.

Zaterdag 4 september

Eerst naar Pézenas voor die brocante winkeltjes. Er waren er voldoende. Bij de eerste hadden we al prijs. Zij had een hele mooie winkel. Bij haar hebben we zo`n nepboek gekocht waar je iets in kunt doen. Maar deze was van metaal met als titel "Chroniques S`Anguerrand de Moustrelet". Verder hebben we alle andere winkeltjes aangedaan die open waren, maar Jolanda had geen succes.

Toen naar Marseillan-Plage voor een wekelijkse vide-grenier. En die zagen we bij binnenkomst in het dorp al. Net als in Aubenas was het op een grote parking, maar dan bij de voormalige Cave Cooperative.

Score? Een konijnen braadpan, een gordijn, waar Jolanda tafelkleden mee gaat maken en een Marokkaans dienblad. Kwalitatief een goede markt.

 

Toen geprobeerd om langs de kust naar Sète te gaan. De weg was grondig veranderd en TomTom had het niet meer. Het is een vreselijke toeristische bedoening en haast onmogelijk om te parkeren en naar het water te lopen. Vele kilometers verderop was dat mogelijk en hebben we wat gefilmd, foto`s genomen en schelpen geraapt.

En toen door Sète zelf, wat allemaal heel stijl was en waanzinnig druk. In de haven lagen veel grote vissersboten en aan de kade veel restaurantjes. Hier moeten we zeker nog eens terug komen, maar niet op een zaterdag.

In Balaruc-les-bains kwamen we een enorm mooie winkel tegen van "La Cure Gourmande" ofwel koekjes! En het was allemaal prachtig en heerlijk en we hebben dan ook asociaal ingeslagen. Het smaakt allemaal heerlijk en de verpakking is prachtig.

En toen via Pézenas weer terug gereden, want daar zat Ed. Maar dat was een heel kleintje en had geen slager en ook geen brood. Het bipje met witte wijn dat we wilde kopen bij de caveaux in Clermont, mislukte ook al, want die ging dicht om 12 uur. Maar goed, we lossen dat allemaal wel op, alles om maar niet de Hyper U binnen te moeten gaan. Mooie zaak en ze hebben heel veel, maar de bediening is rete traag. Op de camping gevraagd voor het bestellen van het brood, maar dat hoefde niet want de bakker staat elke ochtend tussen 8 en 9 op de parking. Mooi!

Zondag 5 september

Met moeite opgestaan en de vrouw op jacht gestuurd. Het was gisteren een beetje laat geworden, we hebben tot half 12 naar de sterren zitten kijken....

Maar Jolanda was al weer snel terug met croissants en pain.

Verder zijn we heel druk bezig met zo min mogelijk bewegen. Het is 32°C in de schaduw.

Later afgerekend en een ijsje gehaald.

Het is weer laat geworden, omdat iemand persé de sterren moest fotograferen. En dat is nog mislukt ook...

Maandag 6 september

Vroeg op, vrouw op jacht en komt met lege handen thuis. De bakker was niet op tijd. Dan maar opruimen. Ons campingsetje is op wonderbaarlijke wijze helemaal verdraaid en kon dus gelijk afgevoerd worden.

Toen we om 9 uur wegreden, kon mijn vrouw toch nog haar jacht afronden. De bakker stond er weer.

Sneller dan verwacht kwamen we iets na 12 uur in Apt aan en werden door Lucy verwelkomt. Ook Arlette en Christ waren er en hadden een plaatsje naast hun voor ons gereserveerd.

Snel opgetuigd want het is hier 37°C en boodschappen gaan doen bij de E.Leclerc. Daarna uitpakken en lunchen. Ook nog even bij Lucy langsgeweest om aan te geven waar we stonden en om brood te bestellen. Helaas kwam de pizza man niet meer...

Heerlijk eende boutje gegeten en vervolgens de hele grote afwas gedaan.

Het is inmiddels lekker afgekoeld, maar er zijn ook wolken zichtbaar. Morgen wordt het slecht?

Dinsdag 7 september

Nou, het ging `s nachts vreselijk te keer en het was heel warm.

Maar goed, het koelde lekker af. Opgestaan, alles een beetje aan de kant gedaan en naar Ed gereden voor de boodschappen. Voor weinig, veel lekker vlees gehaald. Nog een bibje bij Chez Sylla en nog een foto van Saignon met de dreigende wolken erboven. Tsja, verder opruimen, konijn braden, nog maar wat eten.

Jolanda is nog wat gaan shoppen en verder lekker rondgehangen. Na het eten nog even bij Arlette en Christ gaan zitten, waardoor er weer niets kwam van het "vroeg naar bed" gaan.

Woensdag 8 september

Het heeft leuk geregent en we hebben weer een hoop droog kunnen maken.

Even door het dorp gewandeld, gordijntje gekocht en geprobeerd een afspraak te maken bij La Platane. Maar die was nog dicht. Dus nog maar een stukje gelopen, wat gedronken en om kwart voor 12 nog eens geprobeerd. Maar ze waren nog steeds gesloten... Vakantie? Voorgoed dicht? We hebben geen idee. Verderop was nog een restaurantje, maar dat zag er niet zo gezellig uit met plastic stoeltjes. Dus hebben we besloten om vrijdag tussen de middag pizza te gaan eten. Dat moet toch ook heerlijk zijn, niet?

Verder wachten tot de depot-vente open is en dan nog wijn gaan proeven bij L`Isolette ofzo en eventueel nog bij de cave van Bonnieux.

Bij de depot vente hadden we al weer prijs. Een bootje en een dienblad. En luid vloekend hebben we de boot in de C30 gekregen. Om moedeloos van te worden. Maar goed, de boot eerst naar de caravan gebracht, gekeken voor een afritsbroek en toen bij L`Isolette wezen proeven. Wij maakten al meteen de fout door te beginnen met een Merlot en toen de witte van Isolette. Die smaakte wat minder. Dus maar een doosje Merlot meegenomen. Wel voor speciale gelegenheden.

 

Arlette nog even geholpen met haar E-mail en internet. Bij de receptie was het wifi defect en ze wachten op een monteur.

Lekker gegeten en zomaar voor het eerst vroeg naar bed! En dat is eindelijk gelukt.

Donderdag 9 september

Vandaag met Arlette en Chris naar de Mont-Ventoux. Om 10 uur weggereden door Sault. De temperatuur was beneden 17°C en het puntje van de Mont-Ventoux (1912m) was gehuld in wolkjes. Hoe verder naar boven, hoe kouder het werd en bovenaan was het 8°C! Maar dat was toen wij uitstapten en wat foto`s genomen hadden. Nog even door de souvenier shop en toen wij buiten kwamen zaten we helemaal in de wolken! Schitterend, maar koud! Het was inmiddels 5°C geworden.

Richting het westen naar beneden gereden en nog rondgetourt. In Bédoin nog heerlijk gegeten. Hoe het heet in het frans weten we weer niet, maar het werd stoofvlees met salade en frites. Zalig! Vervolgens via de Col de Murs en Lioux naar Apt terug gereden. Toen we aankwamen stonden Justa en Nico net opgesteld bij de ingang. Uiteraard nog even mee staan babbelen, lichte avondmaal genomen en de avond weer veel te laat afgesloten met twee flessen Champagne bij Arlette en Chris.

Vrijdag 10 september

Na de jacht ontbeten en naar de E.Leclerc gereden en nog wat ingeslagen. Arlette vertelde dat je binnen een uur stoofvlees kunt maken met een snelkookpan en dus hebben we er maar een gekocht. Nog een bibje gehaald bij Chez Sylla en vervolgens naar het souveniers winkeltje gegaan waar ze hele leuke dingen hebben. Daar wat gehaald voor Laura hebben gekocht. Toch nog even gekeken bij La Platane en die was open! We hebben eerst getwijfeld of we zouden reserveren of gelijk zouden gaan eten, werd het toch gelijk eten. De eigenaresse was nieuw. Het gehele concept was echter hetzelfde gebleven, dus niets mis... Maar de kok was ook nieuw en dat was toch wel te proeven. Het was ook wat eenvoudiger en stiller.

Maar wij hebben als voorgerecht "salade de crudités", ofwel rauwkostsalade met onder ondere bietjes en bloemkool. Het hoofdgerecht was "Faux-filet et son beurre maître d`hotel". Dit was wat warme groente met pasta met pesto en een entrecote met kruidenboter. Er zaten wat vetjes in het vlees, maar al met al niet onaardig. Als achteraf hadden we "fromage blanc au coulis de fraises", ofwel kwark met daarop aardbeiensap. Heerlijk!

We hebben wel besloten om de dagen dat we wilden gaan eten, zelf koken en dus niets te reserveren. Verder lekker gehangen en nog een half uur met een Zwitser staan babbelen. Fantastisch allemaal. Wel begint het aantal Duitsers iets te groot te worden en we juigen dan ook elke Fransman toe om bij ons te gaan staan.

Zaterdag 11 september

Markt! Beetje geluierd en toen er overheen gelopen. Het zijn goede verkopers, we kwamen thuis met pesto`s waarvoor we niet gingen en geen gerookte knoflook waar we wel voor gingen. Ook geen messen-boer gezien. Dus volgende week toch naar Loumarin. Maar verder was het gezellig druk. Later de vrouw gewoon achtergelaten, zodat zij kon kijken voor kleding endergelijke.

En de vrouw had haar weg teruggevonden met wat leuke kleding.

Lunch en toen hangen. Het was 32°C in de schaduw.

Arlette en Chris uitgenodigd om morgen met ons naar een belle brocante te gaan in Oppède.

Lekker staan kokkerellen en nog nagenieten van deze dag.

Zondag 12 september

Vroeg, nou ja half 9, opgestaan om naar Oppède te gaan, gevolgd door een route langs alle mooie plaatsjes in de streek. We vonden Carpentras te ver weg.

Op de markt van Oppede kwamen we uiteraard onze Zwitserse buurtjes tegen die om 8 uur al vertrokken waren. Het was een markt met goede kwaliteit spullen. Wij hebben een dressboy gekocht op wieltjes voor in de badkamer. Vervolgens naar Menerbes. Een mooi plaatsje waar we nog nooit geweest waren. Een aardige klim gemaakt naar de kerk en bij terugkomst nog wat gedronken. Toen via La Coste naar Bonnieux. Hier ook weer begonnen aan een klim naar de kerk. In eerste instantie kwam het niet bekend voor, maar hoe dichter we boven kwamen, begon er wat te dagen. Maar goed, geen reden om alles niet nog een keer te fotograferen. En daarna maar weer terug naar de camping. De komende week doen we de route nog een keer en dan gaan we ook ergens eten.

Onze Zwitserse buurtjes kwamen laat weer terug. Die waren wel naar Carpentras doorgereden en die was zeer de moeite waard.

Maandag 13 september

Arlette en Chris uitgezwaaid. Die vertrokken iets eerder, omdat ze nog wat bubbels moesten inslaan.

Wij gingen eerst naar Forcalquier voor de citadel en er was toevallig ook markt. Die kwam bekend voor, dus zijn we hier wel degelijk vaker geweest. Oops, vergeten. Het was alleen enorm druk en een plekje vinden duurde at lang. De citadel is heel bijzonder en het was een behoorlijke klim. Veel gezien op de markt, maar alleen een nootmuskaat rasp gekocht. Vervolgens naar het stuwmeer gereden dat vlakbij lag. Een mooi ding met prachtig blauw water, maar je kon er niet bij komen en even stoppen voor een foto ging ook niet. Langs Limans rondgereden door Revest-des-Brousses naar het Observatoire de Haute-Provence. Prachtig! Met weer de Mont-Ventoux op de achtergrond. Op de terugweg aardappelen gekocht (wij nemen ze mee naar huis!), pompoenen en nectarines bij een stalletje onderweg. Daar hebben we een aantal jaren geleden ook pompoenen gekocht.

Later werden we door onze Zwitserse buren uitgenodigd om een aperatief te komen drinken met een snack. Echt lachen, want we moesten natuurlijk alles meebrengen. Stoelen, borden, bestek, glazen, enz. En om half 10 was het aperatief voorbij! Ook voor hun doen was het een zeer uitgebreid aperatief.

Dinsdag 14 september

Vandaag zouden wij weer wat inslaan. Maar voor het ontbijt vroeg een Fransman of ik en nog iemand zijn auto wilden aanduwen. Hij had al een rekening van zo`n €400 en nu deed zijn startmotor het ook weer niet meer. Samen met een Belgische buurman hebben wij die wagen de hele camping overgeduwd, maar starten wilde hij niet. Nu hebben diesels daar toch wel meer last van. Ook met 4 man achter de auto lukte het niet. Even later, helling af, ging de Peugeot eindelijk aan de gang. Ik was bekaf...

Toen ontbijten en naar het lavendelmuseum in Coustellet. Daar waren wij, op een buslading na met Duitsers alleen. En dan liepen er nog Britten en Spanjaarden rond. De handzeep gekocht voor thuis en nog een zeepje en nog wat aftershave.

Toen naar de olijfolie. Die zit daar vlakbij aan de N100 naar Apt. Heerlijke olijfolie en een aperative aux noix gekocht. Geen idee wat het is, maar het klonk lekker en de fles zag er leuk uit. Helaas accepteerde hij geen creditcard, dus moesten we naar Coustellet terug. 1x buiten defect, 2x binnen geen zin. Dus door naar Cavaillon. Veel automaten gezien, stervensdruk, en geen parking. Bij eentje half op de stoep gezet en dat bleek ook een defecte Credit Agricolle te zijn. Dus wij weer terug, om te zeggen dat we morgen langskomen. Maar op een of andere manier reden we verkeerd en reden door Robion. En daar hadden ze andere automaat die het wel deed. In Robion hadden ze ook een bedrijfje dat pipo-wagens maakt! Daar gaan we nog eens langs om te kijken en ideeen door te geven aan Ruud en Lysch. Afgerekend bij de olijfolie (€45/3liter) en door naar de cave van Bonnieux. Die was gelukkig open tot half 1. We hebben de muscat rosé geproefd en die was heerlijk. Een rosé met een volle smaak. Dus dat was de eerste 10 liter can. Daarna nog geproefd van de rouge Luberon en Ventoux. De Ventoux heeft weer gewonnen, dus dat was de tweede 10 liter can.

Op de camping nog lekker genoten van het weer. De camping stroomt al helemaal vol. Nu al...

Voor de buurtjes hadden we een lekker flesje wijn meegebracht uit Bonnieux. Die stonden er echter op dat wij deze met hun opdronken. Dus dat hebben we maar gedaan. En het was weer vreselijk gezellig. Over vanalles zitten babbelen en nog in het Duits ook. En het werd weer laat...

Woensdag 15 september

Eerst onze Zwitserse buren gedag gezegd. Die gingen eerst naar Nyons. Dat ligt tussen Montelimar en Orange in, maar meer naar het oosten. Daar staat schijnbaar een mooie burcht. In de buurt daarvan ligt ook Grignan en Vaison-la-Romaine (Romeins ruines). Iets om eens daar te verblijven.

Nogmaals de route gereden langs Lacoste, Bonnieux enzovoorts. Maar ditmaal geheel en met Robion als startpunt. De pipo-wagens waren heel leuk en kosten minstens €15,000. Verder maakte hij veel van ijzer, zoals stoelen en tafels. Het zag er heel goed uit.

Vervolgens door Maubec, Oppède, Ménerbes, Lacoste naar Bonnieux waar we heerlijk pizza hebben gegeten bij Les Terasses. Met uitkijk op Lacoste en de Mont Ventoux.

Met volle buiken door Buoux naar Sivergues gereden. Een bochtig en smal konijnenpad met aan her eind een bord "Fin de Route".

Dus weer keren en door naar Apt, via Auribeau, Castellet en Le Boisset. Geen bijzondere dorpjes, maar vanaf de N100 was Castellet wel mooi.

`s Avonds nog wat Nederlandse oude vellen op de vingers getikt omdat die de boom aan het snoeien waren, waar ze onderstonden. We moesten gelijk denken aan het programma "Vakantie naar de Krim". Maar deze twee waren van de discussie-geile generatie en vonden zelf dat ze de natuur hielpen. Dat de boom niet van hun was en dat zij gast waren, deerde hun niet.

Donderdag 16 september

Gigantisch uitgeslapen tot half 9 en besloten om eerst boodschappen te gaan doen.

Dus eerst de L.Eclerc voor de meeste spulletjes en daarna bij Ed voor het vlees. Heerlijke stukken vlees, epaulletten of zoiets dergelijks en konijn! Terug om alles in de koelkast te doen en nog een keer het dorp ingelopen. Nog wat grappige spulletjes gekocht en toen toch nog even langs Chez Sylla gegaan om wat in te slaan. Een hoop flessen gekocht van wijn, waarvan wij hopen dat ze lekker zijn. Ook nog de laatste cannetjes laten vullen, met vin de Vaucluse rouge en blanc.

Lekker gelunched met een glaasje Ventoux rouge en daarna lekker luieren.

Justa en Nico zouden langskomen, maar het regende en Jolanda was niet lekker. Dus een rain-check. Kwam lekker uit.

Nog even zitten genieten van Apt in de drup en toen naar bed.

Vrijdag 17 september

Het heeft redelijk doorgeregend, maar het is nu opgehouden. Mooi! Beetje ingepakt en toen naar Lourmarin voor de markt. Het blijft een kleine markt met mooie spullen, maar het viel ons op dat er weinig te eten viel. Maar goed, toch nog en messenset gekocht met benen handgrepen en de bijbehorende kever/krekel. Hij had ook nog een mooi set vorken, maar dat hebben we nog niet meegenomen. Verder piri-piri kruiden voor de pizza olie een kleedje voor Jolanda en wat brood. Helaas geen kippenboer, dus wat moesten we dan gaan eten? Het is weer La Platane geworden, dat nu trouwens Au Platane blijkt te heten.

Als voorgerecht hadden we "Terrine de brousse et de chevre" en dat was een lekkere kaasmousse in een glas en Filet de harengs pommes de terre a l'huile, wat schijfjes aardappelen waren met echte zoute haring en wat peentjes en uien met een zure dressing.

Het hoofdgerecht voor ons beide was "Joues de boeuf carottes". Een laagje dikke pasta met stukken vlees met gestoomde peetjes en een rode wijnsaus. Een geweldig idee voor onze nieuwe snelkookpan. En als toetje oeufs au lait maison, wat leek op creme brulee, maar lekkerder.

Teruggerold en verder gaan opruimen.

Vervolgens Nico en Justa uitgenodigd voor een borreltje en lekker bijbabbelen. Het was ontzettend gezellig, maar wel met een emotioneel afscheid.

Zaterdag 18 september

Het heeft vanacht wat geregend, maar we reden om 8 uur droog weg. Onderweg wat druppels, maar niet de moeite. Hoe verder we naar het noorden reden, hoe beter het werd. Om 2 uur kwamen we aan in Beaune met mooi weer en 18°C. Even bijkomen en gewandeld in de stad. Het is een gezellige stad met leuke winkels, waarbij bijna alles georienteerd is op wijn. Nog een kaarsje aangestoken voor Justa, laten we hopen dat het helpt.

Volgens onze laatste planning zouden wij hier volgend jaar niet komen, maar de volgende keer moeten we het fototoestel meenemen om een hoop details van ramen, deuren en kerken te fotograferen.

Terug op de camping wat rondgehangen voordat we konden gaan eten.

En het was weer heerlijk! We hadden beide een ... Jolanda met pepersaus en John met rode wijn saus. En dat met frites en een flesje Pinot Noir. Nog een flesje meegenomen en naar de caravan gerold.

Zondag 19 september

Vroeg op en het was heel fris, maar om kwart over 8 reden we Beaunne uit met nog een zeer lange reis van 650 km voor de boeg.

Het bleef fris, maar met een heerlijk zonnetje.

We zijn er wel achter gekomen dat 650 km te lang is, zeker met het leuke stukje België.

Maar goed, om half 5 waren we thuis en was deze fantastische vakantie voorbij.