Zuid-Frankrijk 2011
  

van 27-08-2011 t/m 18-09-2011

Onze route...

Door het stukgaan van de PDA waar wij altijd onze reisverslagen op intypen, hebben we tot en met zondag 4 september uit ons hoofd moeten naschrijven.

Zaterdag 27 augustus

De bedoeling was dat wij om 03:00 op zouden staan en om 04:00 zouden vertrekken, maar wij werden heel vroeg gewekt door de luide en wilde kreten van een voorplantend dier. Gelukkig een bedreigd diersoort, namelijk onze buurvrouw.

Dus reden we om 03:30 weg.

Het reed allemaal lekker soepel en ter hoogte van onze passanten camping (Camping Municipal La Roche in St. Amand-Montrond), eens gekeken of wij hier zouden blijven of door zouden rijden naar onze eerste camping (Camping Le Galier in St. Alban-sur-Limagnole). Het was pas 14:00, dus zijn we lekker doorgereden. Toch een voordeel, zo gewekt worden :)

Dus kwamen wij om 16:00 aan op de camping waar wij heel vriendelijk verwelkomt werden. Door de camping stroomt een beekje en het geluid ervan is heel rustgevend.

Vaste rubrieken:
Het weer: 25°C en zonnig
Onze kinderen: Jawel, die zijn er ook bij...

Zondag 28 augustus

Lekker uitgeslapen, maar dat doen wij altijd wel in onze caravan. Zeker in deze rust met het geuid van het beekje.

Tegen de middag eens naar het dorp gelopen. Veel restaurantjes rondom het kerkje. Het kerkje zelf was de moeite van het bezichtigen. Weer teruggewandeld en gaan hangen.

Overdag was het 28°C, maar zodra de zon onderging koelde het razendsnel af en moesten we naar binnen. 's Nachts werd het 4.5°C.

Maandag 29 augustus

Een mooie route gereden om de eglise Saint-Michel d'Aguilhe te bezoeken. Deze staat op een hoge berg, dat ontstaan is door vulkaan uitbarstinkje ofzo. Een heel bijzonder ding. We hadden de teckels bij (ook in het kerkje), maar iemand vond dat "shocking". Wij vonden zijn staartje ook niet mooi en mischien ook wel "shocking". Een vreemd persoon dus.


Klik voor vergroting


Klik voor vergroting

We konden ook nog 2 andere dingen gaan bezichtigen, maar we vonden 1 keer klimmen wel voldoende. Wel zijn we nog even door Le Puy gelopen. Een mooie stad! De moeite waard.

De temperatuur was nog steeds goed en het was zonnig.

Dinsdag 30 augustus

Vandaag lekker rondgehangen, gewandeld met de teckels door het hondenuitlaatbos op de camping. Geweldig voor ze. We konden ze loslaten en ver weg konden ze niet.

Woensdag 31 augustus

Een reisdag. We gaan naar Camping Les Berges du Canal in Villeneuve-lès-Béziers. Waar we helemaal niet aan gedacht hadden was dat we over de brug van Millau moesten. We wilden al eerder naar deze brug, maar hebben dat nooit gedaan, want we hadden geen zin om er voor om te rijden. Millau zelf is een behoorlijke plaats. Vanaf de brug zagen we een mooi dorpje (Peyre).

Op de camping aangekomen kregen we een mooi plaatsje onder de bomen. Ideaal, want dan konden we de teckels in de caravan laten en zelf lekker gaan toeren. De camping zelf ligt aan Canal du Midi en had een restaurant dat in dit seizoen alleen in het weekend open was. Zo werd ons verteld. Later bleek dat het helemaal nooit open ging. Wat een klein minpunt was, was het sanitair. Dat werd nou niet echt schoongemaakt. Jammer, het is de duurste camping tot nu toe. Een heel groot pluspunt was dat ze internet hadden voor maar €2. Dan had je 5 uur per dag, 7 dagen lang!

Een ander minpunt was de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het was vreselijk drukkend. 's Avonds ging het onweren, of iets wat er op moest lijken, maar het werd er niet lekkerder op.

Slapen deden we dan ook niet echt.

Donderdag 1 september

Vandaag Carcassonne bezoeken. Eigenlijk zouden we de botenlift doen, maar het was wat bewolkt. Vorig jaar vanaf de péage zien liggen en toen spijt gehad dat we er niet gingen stoppen. Het is gewoon fantastisch en echt de moeite waard. We hebben stenen schild gekocht met daarop het embleem van Languedoc-Roussillon. Ook zagen (en hoorden) we daar een gitarist spelen, waarvan we gelijk maar een CD hebben gekocht. Die was €15, maar als je dat teveel vond voor €10. De CD was van de groep Pandasir en heet Zay Raki Samsala. Hij speelt daarop gitaar en heet na wat uizoekwerk Leon, zij speelt viool en heet Nikita. Er staan nog meer liedjes op van hemzelf (onder de naam Karmameleon). We hebben de binnenstad helemaal gehad, alleen de buitenmuren niet. Wie weet voor de volgende keer?

Vrijdag 2 september

Vandaag niet veel gedaan. Om 16:00 zijn we langzaam eens naar de Cave Coopératieve La Grappe Dorée gegaan. De brug tussen de camping en de cave, blijkt een sluis te zijn op het Canal du Midi. Leuk om te zien en blijft een trekpleister voor veel mensen.

Bij de cave werden we vriendelijk geholpen door een jongedame die geen Engels sprak, maar wel heel erg haar best deed. Een schatje. Hun flessen hadden hele aparte labels en hun wijnen hadden bijzondere namen (www.codewine.com). Het leuke was dat deze namen allemaal zowel Frans als Engels waren. We hebben daar weer lekker gedegusteerd. Van de witte wijnen was Code Inspiration. Dit was een Viognier. Een heerlijke fruitige wijn. Verder natuurlijk een Merlot (Code Emotion) en een Cabernet Sauvignon (Code Sensation). Die laatste was zalig. We namen een paar flesjes mee en hebben beloofd om terug te komen voor meer.

Nog even door het dorp gewandeld. Niet veel te beleven, maar het ziet er allemaal heel netjes uit. Ze waren een podium op het dorpsplein aan het opzetten voor een concert vanavond. Dat zou voor de kanker bestrijding zijn.

Het was vandaag bloedverziekend heet en benauwd.

Zaterdag 3 september

Het was mooi weer, dus gaan we met de botenlift mee (Neuf écluses des Fonséranes ofwel de sluizen van Fonseranes). Dus stonden we om 10:00 bij de liften. Maar het seizoen was net afgelopen, dus ging de boot pas om 14:45.

Geen probleem, we wilden toch Béziers nog gaan bezoeken. Er was een vide-grenier op een plein, maar voor ons zat er niets bij. Wat ons heel erg opviel was het aantal bedelaars. Vooral het type "Roma" met plastic bekertjes. Voor ons niet echt vertrouwd en ongemakkelijk. We zijn nog even bij Lafayette langsgeweest en een portemonnee gescoort.

Lekker rond geslenterd, de kathedraal St. Nazaire en de eglise La Madeleine bezocht en nog lopen kwijlen in Les Halles. In veel plaatsen vind je deze en het ziet er altijd fantastisch uit. Een overheerlijk stokbroodje gegeten en toen naar de botenlift!

Een ticket gekocht, lekker staan bakken in de zon en jawel om 15:00 hoorden we "ping" en mochten aan boord. Vorig jaar hebben we staan filmen en fotograferen en dat duurde best lang. Maar toen zaten er ok 4 boten in zo'n sluisje. Nu waren we alleen, dus hadden we het gevoel dat we naar beneden vlogen! Okay, dus het ging snel, maar niettemin was het fantastisch. Na de sluizen voeren we door naar Pont-Canal. Hier kruist het Canal du Midi de rivier, waarbij wij over de brug gingen. Een geweldig zicht om de auto's onder ons te zien rijden.

Nog even een Ed opgezocht in Cers. Een mooie zaak. De Fransen zijn echt heel vriendelijk en netjes. Het verhaal van "leuk land, jammer van die Fransen" gaat in onze ogen echt niet op!

Zondag 4 september

Vandaag zouden we langs drie vide-greniers rijden. De eerste was in Cers. Die bleek op de parking te zijn van Ed! Maar wij hadden geen contant geld. Dus even pinnen in het dorp. Dus niet. Weer terug naar Villeneuve-les-Beziers en daar konden we pinnen. En toen weer terug naar de parking van Ed. Dit blijkt dus een wekelijkse vide-grenier te zijn en daarom hadden ze niet echt veel. Toch wisten we nog een kaaskastje te kopen voor €3. Grappig detail was dat deze man geholpen moest worden om terug te geven van €5.

Toen naar Colombiers. Als je dit verkeerd invoert in de navigatie is de afstand ineens 374 km in plaats van 20 km. opletten dus.

Dit was hele kleine markt, maar wel met hele mooi spullen! Onze buit? Thee/koffie glaasjes voor €5, aluminium steelpannetjes voor €4 (ideaal voor in de caravan en 3 agenda's/kasboeken van het jaar 1895, 1896 en 1897 voor €6. De gitaar voor €150 hebben we laten staan. Uiteraard later spijt, maar zo hoort het en zo blijf je zoeken.

      

Op de terugreis nog even uien gekocht en daar verkochten ze toevallig ook brocante. Jolanda zag mooie stoelen, maar John vond ze niet mooi. Dus laten staan.

Toen nog even toeren. Door Pézenas, wat veel groter was dan dat we vorige keer hebben gezien. Moeten we nog een keer rustig de tijd voor nemen. Ook de Abbaye de Valmagne zag er heel goed uit. Die hadden een rondleiding, maakten wijn waarbij gedegusteerd kon worden en een restaurant. Dat gaan we volgende keer echt doen. Een bezoek aan Pézenas en de Abbaye. Leuk en lekker, toch?

Voor de volgende keer: In Capestang is veel wijn te krijgen (staat ook in de wijnwijzer).

Maandag 5 september

Vandaag een grote dag. We gaan naar Sète! Om ongeveer 11:00 waren we daar al. We hadden al snel kaartjes gekocht voor de Sub Sea Explorer. Die vertrok pas om 15:00! Maar het was warm en zonnig en het zag er allemaal heel gezellig uit. Lekker langs de kade gelopen, een stuk van de binnenstad en het mooie park. Op een plein bij een muziekkapel een stokbrood Kebab avec frites gehaald. Dat is heerlijk en een hele maaltijd! Honger hebben we voorlopig niet meer. Aangekomen bij de aanlegplaats lag onze boot al klaar. Maar we waren nog steeds te vroeg en hebben dus maar op een terrasje een 'coke' gedronken.

En toen aan boord gegaan. We kregen te horen dat er onder water niet veel te zien zou zijn, door het weer van de vorige dagen. Het water was troebel. Maar geen probleem, wij vinden een boottocht altijd geweldig. We moesten een paar keer flink bukken om onder de bruggen door te gaan. Bij een werd ons zelfs twee-talig verzocht om naar de achterkant van de boot te gaan en daar te bukken. En zelfs toen leek ook niet veel te schelen.

Lekker rond gevaren naar de waar de coquilles gekweekt werden. Maar beneden zagen helaas veel lichtgroen water. Ze hebben heel veel moeite gedaan om ons iets te laten zien. Ze hingen gewoon aan de kweekconstructie om de onderkant van de boot, waar wij zaten, naar de kweek toe te krijgen voor een mooi gezicht.

Vervolgens weer terug naar de haven, genietend van het uitzicht.

Om 17:00 reden we eerst verkeerd, waardoor we een ander gedeelte van Sète te zien kregen en dus moeten we nog een keer terug!

Langs Ed in Cers, wijn gehaald, want de cave was gesloten. Beetje opgeruimd en gaan hangen.

Het weer: 27°C met een zuchtje wind. Heerlijk gewoon.
Onze kinderen: hebben het ook naar hun zin.

Dinsdag 6 september

Vroeg opgestaan om naar Apt te gaan. Ditmaal niet goed geslapen door de drukkende warmte, maar de zon verbrande armpjes. Dat doet een meer met je. Laatste beetje ingepakt en om 08:45 reden we weg. Bij de Peage al weer verkeerd gereden, de kaarten van Beatrix zijn niet helemaal up-to-date.

In 1 keer doorgereden en om 12:00 kwamen we de camping opgereden en hebben ons geinstalleerd op het door Chris en Arlette gereserveerde plaatsje. Nummer 11, om dit ook eens vast te leggen.

Het is hier heel erg warm. 29°C en dan komt de middag er nog aan. En zonder een zuchtje wind.

Jolanda is 's middags met Arlette door Apt gaan wandelen.

Als de zon ondergaat, koelt het lekker af.

Er is 's middags een Duitser aangekomen met een campertje, model "veel te groot" met dubbel lucht achter. En dat gaat dan op een Municipal camping staan. Leuk is dat werkelijk niemand iets tegen ze zegt.

Onze kinderen: Hebben niet helemaal door dat als het zo warm is (33°C om 17:00) dat je dan niets moet doen. Dus niet alles blijven bewaken... En verder hebben ze enorm veel aandacht nodig. Ze worden pas echt rustig als Lot op de hondenstoel mag en Teddy op schoot bij John.

Woensdag 7 september

Redelijk vroeg opgestaan. Goed geslapen want het was zelfs fris geworden. Bij Lucy een baguette gehaald, ondanks dat we niets besteld hadden. Wat een schat. Justa en Nico hadden een sms-je gestuurd dat ze donderdag hier in Apt zouden zijn. We hebben ze gevraagd of we moesten reserveren en dat vonden ze prima, als het maar schaduw had. En dus voor hun bij Lucy plaatsje nummer 17 gereserveerd.

En het was doe-de-boodschappen-dag.

Eerst naar de Brico, daar hebben we een stekkerdoos voor de caravan gekocht. Nu moeten we steeds onder de tafel op de grond gaan liggen om een lader van het een of het ander er in te steken. Thuis eens mooi inbouwen.

Vervolgens naar de Aldi (gerookte kip) en de Lidl. Ze hebben goede spullen en we hebben wat eenvoudige dingen meegenomen voor op een reisdag.

Daarna naar DefiMode. Daar waren we een paar jaar geleden ook al goed geslaagd voor kleding. En nu weer! Twee broeken en shirts voor John en een hele leuke winterjas voor Jolanda. en toen bleek het weer 12:00 te zijn, de winkels gingen sluiten en dus moesten we terug om maar te gaan eten. Om 14:30 zijn we een rondje gaan doen om wat mooie foto's te maken van Apt (vanaf Saignon en het kerkje bovenin Apt).

Ondertussen hadden we gezien dat de depot-vente geopend was en Jolanda moest daar nog even naar binnen. Mooie spullen, het lijkt steeds beter te worden. Jolanda had 4 stoeltjes gezien voor maar €30! Dus wij pakten de stoeltjes en liepen naar de ingang om af te rekenen. De eigenaar zei dat het "vente-direct" was en we moeten de stoeltjes mee naar buiten nemen. Hij hielp zelfs mee om ze naar de auto te brengen. Waar stond de auto? Skoda? En plotseling stonden we daar, buiten met onze 4 stoeltjes. Oh ja, we moesten nog afrekenen. €30 of €60? (er stonden 2 stickertjes opgeplakt) Maar het was dus €30. We zijn nog nooit zo snel geholpen.

Toen doorgereden naar Bonnieux om een foto daarvan te maken (vanaf Lacoste). Omdat we daar toch waren, zijn we nog even naar de cave gereden van Bonnieux. Een heerlijke witte wijn meegenomen (Viognier) en een rode Ventoux (grenache en syrah druiven). Toen nog even langs de Ed, wat nu een Dia is. Ziet er iets beter uit en ze hebben veel meer (merk)spullen. De slager zit er nog, dus daar gaan we vrijdag nog eens naar toe.

Uitpakken en aanschuiven bij Chris en Arlette. Arlette had een Boeuf Bourgignon gemaakt "vlaamsche stijl". Heerlijk! Ze had ook nog een Magnum Cote-du-Rhone van La Suzienne. Een hele goede! Als we in Vaison-la-Romaine staan, gaan we daar zeker langs.

Dit stoofpotje bestond dus uit grote hompen rundvlees, een zakje Knorr "Stoofpotje", 2 laurierblaadjes en een boterham dik ingesmeerd met Dijon mosterd. Dat gaan we van de winter vaak namaken in onze snelkookpan (volgens Arlette was 30 minuten voldoende, als het toch te weinig is, doe je er eventueel wat water bij en doe je wee een paar minuten stomen). Laat naar bed dus :)

Het weer: 31°C met een zuchtje wind.
Onze kinderen: Vliegen iedereen, luid blaffend aan en zijn dus rotvervelend. De gehele afwas doen bij Chris en Arlette was echter geen probleem. Die stoofschotel vonden hun ook heerlijk, net als de bloemkool, patatjes, tomaten, enz. Het zijn ras-vuilnisbakjes.

Donderdag 8 september

Lekker uitgeslapen en wat gaan rommelen. Om 11:30 kwamen Justa en Nico de camping op en werden verwelkomt door iedereen. Leuk ze weer te zien!

Verder hebben we lekker wat rondgehangen. Wel heeft Jolanda met Arlette zelf mayonaise gemaakt. Die gaan we van de week uitproberen. Verder lekker Lasagna gemaakt en opgegeten met een pasta-salade. Uiteraard met een lekkere champagne gevolgd door weer een magnum Cote-du-Rhone. Ook onze kinderen hebben ervan genoten.

Het weer: 33°C met af en toe een zuchtje wind.
Onze kinderen: Vandaag de bench naast ze gezet. Dat was een succes. Ze kunnen nu in en uit de bench en zijn helemaal niet zo erg vervelend als normaal.

Vrijdag 9 september

Vandaag naar de markt van Bonnieux met Chris en Arlette. Hij was groter dan normaal, er stonden nu naast de kerk ook kraampjes. Het blijft een gezellige markt. Voor John een tas, een eau-de-toilette (lavendel) en een potje jam. Jolanda had niets gekocht. Maar dat zou zaterdag in Apt wel weer goedkomen :)

Nog even door het dorp gelopen om te laten zien waar we afgelopen januari geweest waren en nog wat foto's ervan genomen. Er tegenover stond een woning te koop! Daar waren ze in januari mee bezig. Het zag er prachtig uit.

Daarna nog even langs de cave van Bonnieux. 35 liter Ventoux rouge meegenomen. Deze vonden we heerlijk! En een flesje Syrah rood, om te proeven. Daar was een buslading met (behoorlijk) wat oudere mensen die een rondleiding kregen. Dus als je met je karretje erlangs wilt met je 35 liter is een wazige blik het enigste wat je krijgt. En dan gaat er heel langzaam een lichtje branden en gaan ze opzij. Uiteraard net niet ver genoeg. We hopen dat wij niet zo worden als we oud worden.

Bij Lucy gevraagd of ze internet had en dat bleek gewoon hetzelfde te zijn als jaren terug. Dat huis in Bonnieux is maar €545.000,- Waar is Gaston als je hem nodig hebt.

's Middags nog even snel langs Ed ofwel de Dia en hebben bij die slager weer heel veel vlees ingeslagen. Bij de kassa vreselijk gelachen. Er kwamen een paar Nederlandse touristen binnen die gelijk naar de poster vlogen van de wijnen die ze daar verkochten. Dus de cassiere maakt een grap over al die touristen! We hebben heerlijk meegelachen en vinden ons steeds meer Frans wordeen.

Het is nog steeds heel, heel erg warm, dus hebben we gewacht tot de zon onderging, voordat we de zalm en de garnalen op de grill hebben gelegd. Met wat frietjes en de mayo die Jolanda eerder had gemaakt. Heerlijk.

Ondertussen is Lucy continu bezig om campers een plekje te geven. Het zit hier echt bomvol. Volgend jaar reserveren?

Zaterdag 10 september

Markt! Lucy was laat met het brood, maar schijnbaar was ze de avond daarvoor lekker beziggehouden door de touristen. Zou dit haar wraak zijn? Maar goed, rond 10:00 vertrokken we naar de markt. En we hebben weer vanalles gehaald, gordijnen, nagellak, peper en zout molen, provenciaalse kruiden om op te mengen met het zeezout wat we thuis hebben, 2 Marokkaanse jurken, kaart van Frankrijk om bij ons aan de muur te hangen. Daarop willen we vlaggetjes prikken met de plaatsen waar we ooit nog heen moeten. Verder 2 cervetringen en 3 citroenen. Geen eten, want de koelkast zit bomvol nadat we gisteren bij Ed waren geweest.

Tsja, en dan uitpakken en gaan hangen. Het is om 12:00 al 28°C.

Na het eten kregen we visite van Chris, Arlette, Justa en Nico. Lekker buiten gehangen en zitten babbelen tot een uur of een.

Zondag 11 september

Vandaag is er een vide-grenier op het plein van het Lyceum. Eerst nog even naar alle politiewagens kijken die over de camping heenrijden. Er is iets gebeurd, maar wat precies...

Jolanda heeft als buit een doopjurkje, botervlootje en paar hele oude tijdschriften met beroemdheden op de cover.

Vervolgens zitten puffen in de schaduw bij een temperatuur van 27°C. Tegen de avond wat Mergez op de BBQ, eten, afwassen en zoveel mogelijk opgeruimd.

Even af rekenen en aan Lucy verteld dat we hier in januari ook geweest waren en dat we het geweldig vonden. Zij wist nog een adres vlak bij, waar een B&B zat. Mocht het zover zijn, moesten we maar eens bellen. Het zat aan de kant van dat mooie hotel met die groene luiken. Dat hebben we!

Maandag 12 september

Ontbeten en afscheid genomen Chris, Arlette, Nico en Justa. Nico en Justa gingen ontbijten bij de L.Eclerc en vertelden dat ze volgend jaar wel terug moesten komen want dat hadden ze aan iedereen beloofd. We zullen de nodige kaarsjes branden. Wij gingen nog wat boodschappen halen en tanken. Dan zouden we de caravan oppikken en ook vertrekken. Toen we naar de camping reden zagen Chris en Arlette ook wegrijden.

Om 09:45 hadden we de caravan aangepikt en reden we Apt uit. Ons plan was om volgend jaar niet te komen, maar dat is nu veranderd. Wij gaan hier volgend jaar langer staan. Dan lopen we naar de depot-vente om ook foto's van het Hotel Mont-Ventoux te nemen en daar wat te drinken. Ook doen we alle potterie-en en de kunstenaar net na Coustellet.

In Carpentras ging het even niet zo lekker. Het leek heel veel op Aix-de-Provence. Dus een soort mini-periferique tussen prachtige platanen. De borden zeiden ons niets en volgens Bea moesten we ergens een haarspeld-bocht nemen. Dus niet... Dus toch wel... Ze had gelijk, maar dat zullen we haar nooit vertellen. Tot aan Carpentras bleef ze namelijk ook de route corrigeren want de kortste, snelste en economische route was over de Mont-Ventoux. Zij was er nooit geweest en daar zou zij verandering in brengen. Wij waren daar wel geweest en dus ging dat feestje niet door.

Onderweg nog een mooi kasteel-achtig gebouw gezien in Le Barroux. Iets om naar toe te rijden, net as Malaucène, wat er ook heel leuk uit zag. Ondertussen werd het wel touristischer. Crestet had trouwens ook een flink kasteel. Aan de rand van Vaison-la-Romaine lagen een aantal campings. Wij hadden echter bij Camping du Théâtre Romain gereserveerd, want dat lag midden in het centrum. In eerste instantie leek het of we verkeerd reden, maar het bleek dat de camping ommuurd was. Om 11:45 reden we daar dan binnen.

We kregen een mooi plekje aangewezen met bomen en gingen uiteraard anders staan dan al die anderen. Dus met de dissel naar het pad en naar het westen. Maar we werden er vriendelijk op gewezen dat we dan last zouden hebben van de Mistral. Hebben wij weer. Eindelijk kunnen we zo onder de bomen staan dat we zo veel mogelijk schaduw hebben, staan we pal in de Mistral. Maar wij zijn slim en dus zetten wij de luifel niet uit! Want we hebben toch altijd schaduw! De opmerking van onze buren "dat de wind dwars door de caravan ging" begrepen we niet helemaal. Zeker niet na de benauwde periode in Villeneuve-les-Beziers en de wel erg hete dagen in Apt. Mochten ze gelijk hebben, zullen we dat uiteraard niet zeggen en heel zachtjes de caravan draaien.

Het is dus een vier sterren camping. Dat merk je in het toilet gebouw. Geen spinnen aan de binnenzijde van de deuren, geen haren op de vloer, kortom alles is perfect schoon. En dat voor ongeveer €22 per nacht. Voor meer dan €30 kun je van alle ranzigheid genieten in Villeneuve-les-Beziers. Maar wat die camping dan weer niet had waren Nederlanders en Belgen. Hier is zo'n 90% Nederlander, 10% Belg en de rest hopelijk Frans. Niet dat we anti-Nederlander zijn, maar dit is ons favoriete soort. De "wij-weten-het-beter" en zeurende oude vellen. Nog een detail nodig? Ze hebben hoezen over de auto's!!! Dan vallen er geen blaadjes op de auto. Wat moeten we nog meer zeggen? Wij werden volledig geinspecteerd door 2 hopelijk oudere vellen, of anders ouder uitziende vellen. Uiteraard zonder iets zeggen. Vervolgens kregen we een opmerking van een ander oud vel "Nou, nou, moet dat zo snel?". Jawel, wij reden waarschijnlijk harder dan 10 km per uur. Zucht. We weten nu al dat we dit nooit meer doen. Wij zijn duidelijk minder dan vier sterren :)

's Middags naar het centrum gelopen. Via het Theatre Romaine en het Office Tourisme. Het Theatre kon ons eigenlijk niet boeien en het VVV had niet veel meer te melden dan dat, behalve dat ze wijn verkochten van de cave cooperative. We waren niet echt onder de indruk.

Wat rond gewandeld en een Leffe blonde gedronken op een terras. De prijs voor 2 flesjes was bijna €9. Oops. Deze vakantie beginnen wij een probleem te krijgen en het fenomeen is dat zij denken dat wij Frans spreken. Dat gebeurde in Apt ook al en nu weer. Er kwam een man aangestrompeld op krukken en die had vanalles gebroken met auto-ongeluk en begon lekker tegen ons te babbelen. Het eerste gedeelte ging goed, maar het werd al snel te moeilijk voor ons. We moeten snel ons Frans bijspijkeren. Het is jammer dat we niet goed kunnen communiceren. Zij doen hun best.

We vonden Vaison-la-Romain een beetje troosteloos, maar kwamen in een heel leuk straatje terecht waarna we in het oude centrum terecht kwamen. Heel mooi gerestaureerd! Helemaal bovenin bij het Chateau zijn we niet geweest. We hebben wel weer een schildje van Vaison-la-Romaine gekocht voor op onze caravan.

Toen een cave bezocht (Domaine de Pierres Vieilles, famille Arnaud). Dit was een kleine cave, dus niet de cooperative. Die had alleen rose en rode wijn. De rose was van 2010 was gemaakt van 2 druivensoorten (oops, vergeten welke). De Cote du Rhone was ook van 2010 en was van 3 druivensoorten (oops, ook vergeten welke). Heerlijk! De Cote-du-Rhone hebben we in een BIB meegenomen.


Terug op de camping heeft Jolanda heerlijk gekookt, gedouched en lekker gehangen. Jolanda draagt een zwarte kaftan en dat schijnt toch vreemd over te komen bij onze Nederlandse oude vellen.

Om 20:30 werd het al donker.

Het weer: 29°C, onbewolkt en een heerlijk windje.
Onze kinderen: Teddy is rot, rot, rot vervelend met zijn gepiep. 's Avonds zijn het weer engeltjes.

Dinsdag 13 september

Niet naar de markt gegaan, maar hadden zin om de omgeving te verkennen. Schijnbaar is het een mooie grote markt en iedereen is er lyrisch over. Maar wij hebben lekker al Apt en Bonnieux gedaan.

De route ging eerst naar Malancène. Het was nog niet zo druk, maar was erg touristisch. Toen via Suzette, Lafare, Gigondas (een echt wijndorp), Séguret, Roaix, Rasteau (gigantische cave), Cairanne naar Suze-la-Rousse. Dit is een echte Cote-du-Rhone wijnstreek. We hebben meer dan honderd Domaines en Caveaux gezien. Gigantisch.

Het is een heel mooi landschap en bevalt ons wel. In Suze-la-Rousse zijn we bij La Suziette geweest. De eerste keer waren we veel te vroeg, maar zijn toen nog even naar de L.Eclerc in Valréas gereden. Chris en Arlette komen hier elk jaar of soms twee maal. En ze hadden daar ook heerlijke Cote-du-Rhone. Daar hebben we 15 liter van meegenomen, net als nog een 5 liter BIB rode wijn van Syrah en nog een 5 liter BIB met een variant van de Cote-du-Rhone. Het was inmiddels heel warm geworden en dus zijn we snel terug gereden. Mochten we hier nog eens langskomen, moeten we er even rekening mee houden dat ze gesloten zijn tussen 12:00 en 14:00, maar wel elke dag open zijn.

Natuurlijk luieren en zweten.

Het weer: 31°C, onbewolkt en geen zuchtje windje
Onze kinderen: Opgesloten en buiten gehoor bereik zijn ze heel lief.

Woensdag 14 september

Een echt rustdag. Een pain cereal gehaald. Die was zwaar en heerlijk! Die nemen we vrijdag weer als we weggaan.

Nog een keer door Vaison-la-Romaine gelopen, wat cadeau's en eieren gekocht. Verder lekker rondgehangen, gegeten, gedronken, rondgehangen, gegeten, gedronken en omdat we moe waren maar gaan liggen.

Het weer: de dag begon met een heerlijke wind, maar die was rond 12:00 weer verdwenen en dus werd het weer 28°C.
Onze kinderen: vandaag hebben ze de gehele dag met de tuigjes rondgelopen en ze zijn echt veel liever. Schijnbaar vinden ze de gewone riemen vervelend. Onthouden!

Donderdag 15 september

Vroeg opgestaan, want we wilden een route gaan doen, boodschappen en nog rondhangen.

De route ging via Mornas naar Bollène en weer terug naar Vaison-la-Romaine. Mornas is het dorpje met het chateau hoog bovenop een berg, wat duidelijk te zien is vanaf de péage. Het was moeilijk te bereikene en notabene nog gesloten ook. Van het chateau is er zo dichtbij weinig te zien, dus hebben amper foto's kunnen nemen of kunnen filmen.

Bollène is geen kleine stad met uitzicht op 3 windmolens en een kerncentrale. Helaas hebben we niet echt een binnenstad kunnen ontdekken. We hebben wel wat rondgewandeld, maar alles was gesloten en verder niet aantrekkelijk. We zullen het leuke gedeelte wel gemist hebben, zullen we maar zeggen.

Dan maar weer terug. De caveau Domaine de Pierres Vieilles waar wij eerder wijn hadden gehaald was door de rode wijn heen! Hij had alleen nog maar wat rosé. Dat was nou jammer. En wij zaten ons net af te vragen wat ze met de wijn deden die over was. Nou deze caveau had dit probleem niet. Het is een kleine caveau maar moet wel heel erg goed zijn. Dan maar naar de cave cooperative La Romaine. 15 liter Cote-du-Rhone meegenomen en een BIB Ventoux. Die ventoux is heel erg fruitig.

Daarna maar weer gaan rondhangen en gelunched met een flesje Blanc-de-Blancs van La Romaine. Heerlijk, maar we gingen wel bijna gestrekt.

Vervolgens langzaam af en toe iets opruimen en om 18:00 pizza gehaald. Die kwam op de camping! Gemakkelijk voor zo'n laatste dag. En was uiteraard te veel, maar altijd gemakkelijk voor de volgende dag als we aan het rijden zijn.

De auto en caravan hebben nog nooit zo start-klaar gestaan. Willen we graag weg ofzo?

Vrijdag 16 september

Weer vroeg opgestaan, en we waren inderdaad zeer snel weg (08:30). Het is dat we moesten wachten op het brood (heerlijke cereal overigens), want anders waren we nog sneller weg.

Het reed heerlijk en onze Skoda doet het prima! Er liggen 4 stoelen achterin, een aluminium picknic setje (vermoedelijk was deze goedkoper dan de kunststof versies doordat deze zwaarder is), een mandje groente, wat flessen water, camera's, statief en olijventakken. Oh ja, en iets meer dan 90 liter wijn. Gelukkig was de kogeldruk lager, doordat we de caravan iets anders hadden ingedeeld. Dus hing hij lekker in de achtervering, zullen we maar zeggen.

Boven Dijon zakte de temperatuur van 26 naar 23°C en werd het bewolkt. Om 15:30 kwamen we aan op Camping Du Chateau in Montigny-le-Roi. Daar werden wij hartelijk ontvangen door een Nederlandse dame, die hier inmiddels als woont. Het is toch wel heerlijk om in eigen taal over een streek te praten en ervaringen uit te wisselen. We kregen heel veel informatie mee en ons plan om alleen Chaumont te bezoeken werd al snel veranderd. En toen nog een keer en toen nog een keer. Kortom, we moeten hier eens langer gaan staan. Bijvoorbeeld de week in mei, zaterdag heen, zondag terug. Ze hebben hier wel wat wijn, maar voornamelijk champagne. En eau de vie! Nogent, Langres, Chaumont en Bourbonne-les-bains moeten mooie steden zijn.

Even op internet onze mail gelezen en toen maar gaan hangen en genieten van het uitzicht. Wij stonden op plaats 32 en die heeft het mooiste uitzicht.

Het weer: 21°C met af en toe wat regen en bewolkt.
Onze kinderen: zijn dolgelukkig met nat gras. Ongelooflijk.
De richting van de dissel: NO want dan konden we mooi de vallei inkijken.

Zaterdag 17 september

Beetje uitgeslapen en een rondje gaan rijden om de buurt te verkennen. Eerst naar de Abbaye de Morimond. Die zou veel regionale producten verkopen. Na lang zoeken en Beatrix vervangen door TomTom en jawel, gevonden! Jammer dat het "propriete prive" was en geen melding maakte van "we verkopen ook dingetjes". Dus dan maar door naar Source de la Meuse. Lang gezocht, niets gevonden. Het lijkt alsof ze wel touristische dingen hier hebben, maar vergeten aan te geven waar ze die hebben. Later zagen we een bord dat het achter ons was. Nou ja.

Toen maar even langs Coiffy-le-Haut. Volgens onze informatie was deze gesloten, maar dat bleek niet zo te zijn. We kwamen binnen in een proeflokaal, feestzaal, schildersclub ruimte. We mochten gaan zitten aan een van de tafeltjes en het degusteren kon beginnen. Oh ja, het was 11:15... We zijn begonnen met een Pinot Gris. Deze was fris en licht. Vervolgens een Auxerrois. Deze was ook zo, maar had een lekkerdere afdronk.

Vervolgens een Gamay, maar die leek te veel op een Beaujolais. Daar houden wij niet zo van. Vervolgens een Pinot Noir en die smaakte wel! En als afsluiter een Prestige Cofféen Blanc (Brut). Een "methode tradionnelle", ofwel een Champagne, maar dan niet uit de Champagne streek. Heerlijk! Zalig met hele kleine bubbeltjes, dus geen opgeblazen gevoel enzo. Dus toch nog maar wat flesjes gekocht. Hoe konden we al dat lekkers achterlaten?

En toen binnendoor naar Langres. De omgeving is wel heel mooi, maar de meeste dorpjes zien er erg armoedig uit. Nu was het ook flink bewolkt en dat maakte het er niet beter op natuurlijk. We zijn door de binnenstad gereden en zagen veel mooie gebouwen en muren. Waarschijnlijk was het ooit een flinke vestingstad. Maar er moest gegeten worden en dus zijn we chique uit gaan eten. In het restaurant van de E.Leclerc. Heerlijk gegeten en voor weinig geld. We namen beide een Saucisses du Cowboy. Een speklap, Mergez en 2 kippenboutjes op houtskool gebakken. Dat proefde je goed!

Vervolgens teruggereden en lekker gaan zitten genieten van een flesje Prestige Cofféen Blanc.

Er staat op het plein van Montigy-le-Roi een klein vrachtwagentje van "Le Chai de la Croisette" die schijnbaar ook Bag-in-Box wijnen heeft. Uiteraard zonder adres, dus volgende keer eens navragen.

Ondertussen stroomt de camping weer goed vol en hebben we "animation", zoals Nederlanders die na een uur, nog niet weten waar ze moeten gaan staan.

Zondag 18 september

Vroeg op en vroeg weg. Het had vanacht geregend, maar toen we om 08:00 wegreden was het weer droog. Beetje somber allemaal met die bewolking, maar het reed wel lekker door. Om 11:00 waren we in Luxemburg en hadden (tot 3/4 tank) getankt. Nog even wat gegeten en toen met frisse tegenzin Belgie door. De eerste parking net over de grens in Belgie is derg mooi, heeft ook een shop en vele malen rustiger dan die 2 in Luxemburg. Onthouden!

Maar om 14:30 waren we er! Uitpakken ging lekker vlot en toen nog nagenieten van de afgelopen dagen.

De wijnen (om te bottelen):