Normandie 2012
  

van 27-04-2012 t/m 07-05-2012

Onze route...

Vrijdag 27 april

Om 04:45 vertrokken en ondank de enorme drukte met vrachtwagens tussen Antwerpen en Gent (we gebruikten 2 van 3 rijbanen) kwamen we om 11:00 aan op de Municipal in Fécamp. We werden hartelijk verwelkomd en we mochten een leuke plek uitzoeken. Nou die hadden we redelijk snel gevonden hoor. Groot en met een panoramisch uitzicht op ongeveer 30 meter hoogte op de zee. We konden het niet beter treffen! Een half uur later stonden we compleet. Ze hebben hier Wifi, maar dat zullen we later nog eens proberen.

Een wandeling gemaakt naar het centrum, maar omdat we behoorlijk moe waren van de reis hebben we het kort gehouden. Het ziet er fantastisch uit en we gaan morgen zeker meer wandelingen maken. Druk, druk druk :)

Verder hebben wij een huismeeuw. Die komt vaak langs om te kijken of er iets te eten valt. En dat doet hij/zij luid klagend. Snap je dat nu? De gehele dag een beetje aan de Franse kust rondhangen en dat nog klagen?

Het weer is goed. Wel af en toe bewolking waardoor de temperatuur van "bakken" naar "fris" gaat. En af en toe een drupje regen, maar dat is erg weinig.

We kregen wel een waanzinnig mooie zonsondergang te zien. Geprobeerd foto's te maken, maar zonder statief, onder een paraplu omdat het begon te druppelen en nog geen tien minuten de tijd krijgen, maakte het behoorlijk moeilijk. We proberen het later nog wel een keer.

's Nachts regende het behoorlijk door en we hebben dan toch maar besloten om de luifel uit te zetten. Dan hebben we in ieder geval nog een beetje een droge plek.

Zaterdag 28 april

Uitgeslapen en ontbeten. Het is eindelijk droog. Dus eerst naar de Carrefour om allerlei lekkere dingen in te slaan. Ook vloeibare... Booschappen opgeruimd, luifel opgezet en een snelle lunch gedaan. En toen wandelen! Eerst een pad genomen richting Etretat. We hoopten bovenop de klif te kunnen komen, maar de weg kronkelde de andere kant op, dus weer terug gelopen. Binnendoor, via Palais Benedicte gelopen. Zag er mooi uit, maar de expositie van moderne kunst is niet voor ons weggelegd. Wat wel vreemd was dat het een soort kerk leek, met daartegenaan een fabriek van het een of het ander.

In de binnenstad was de zaterdagmarkt. Helaas waren ze die al weer aan het opbreken. Die doen we volgende week zaterdag weer, maar dan eerder. Dan zijn ook de winkels nog open.

We zijn nog de kerk binnen geweest om een kaarsje voor Justa te branden. De kerk zelf was vreselijk somber en donker aan de binnenkant. Jammer. Er was verderop nog een kerk met een soort paleis er tegen aan. Dat bleek een abdij te zijn met het Hotel de Ville er tegen aan. Bizar.

Na ongeveer anderhalf uur lopen kwamen we korter bij de caravan aan. Alles opgeruimd en Jolanda is het eten gaan klaar maken.

We zijn wel binnen blijven zitten, het is aardig gaan waaien.
En toen ging het regenen...
en regenen...
en regenen...

Om 23:00 de luifel in de stromende regen maar weer opgerold, want de wind was ook heftig.
Om 03:00 leek het ergste voorbij.

Zondag 29 april

Toch nog uitgeslapen. Eerst een wandelingetje op het strand en daarna ontbijten.

Wij hadden maar een aantal vide-greniers voor deze dag. De eerste was in Harfleur. Uiteraard niet gevonden, maar wel een grote weekmarkt. Daar een kaasschaaf (met instelbare plakdikte, jawel), een drietal escargotknijpers (tegen het verbranden van de vingertjes) en een kruiden-hakmes gekocht. Geen brocante, maar wel succes. Toen naar Honfleur. Eerst over de burg voor de Pont-de-Normandie en toen zagen we dat Pont-de-Normandie zelf E5.20 kostte. En daar moesten we 2 maal overheen. Maar omdat we Honfleur al eerder gezien hadden en dit keer ook alleen maar gingen kijken, dit maar niet gedaan. Wel foto's van de Pont-de-Normandie genomen natuurlijk.

Toen terug naar Fecamp want er moest daar ook nog een vide-grenier zijn. Op een handbalveld. Tsja, waar ga je die zoeken. Dus wij hebben door het dorp gecruised, op zoek naar aanwijzingen (borden). Resultaat: helemaal niets.

Dus terug naar de camping. Nog wat gegeten en nog wat vide-greniers opgezocht. Dus naar Gommerville. Die stond in Jolanda's agenda, maar niet (meer) op internet. Die was verplaatst naar 13 mei. Maar ze maakt wel reclame voor de vide-grenier in Saint-Gilles de la Neuville. Dat was herkenbaar zoals we het gewoon zijn. Je rijdt een dorp binnen en tot ver buiten het dorp staan auto's aan beide kanten van de weg geparkeerd. Het entree was E1,- per persoon. We zagen leuke, hele oude kinderskies en stokken, maar die waren E60,- Dat vonden we iets te veel voor aan de muur. Wel hebben we voor E7,- een staand droogrekje gekocht.

Terug naar de camping. Even nagevraagd hoe dat Wifi werkte. Nou, alleen op het bankje achter de receptie. Met het huidige weer, leek ons de Mac een betere oplossing.

De zon heeft een knipperlicht relatie met een paar rijkelijk met water gevulde wolken. Maar in het zonnetje is het heerlijk!

's Avonds nog heel veel foto's gemaakt van de zonsondergang. Niet helemaal in de zee, want er hing nog aardig wat bewolking.

Maandag 30 april

Jawel, weer uitgeslapen.

Met de auto naar de overkant, Cap Fagnet gereden. Dat moest een geweldig uitzicht zijn. Eerst wilden we lopen, maar het blijkt verder weg te zijn dan dat wij dachten. Boven was een grote parking, met speciale details voor Fécamp. Eerst naar de Chapelle Notre-Dame de Salut geweest. Zag er aan de buitenkant groter uit dan dat hij was. Het hing helemaal vol met schilderijen van schepen. Ook een hele mooie van de schipbreuk van Robert the Magnificent, Duke of Normandy (1027-1035). Nog een kaarsje aangestoken voor Justa en toen naar de klif gelopen. Daar stonden nog de resten van bunkers. En inderdaad een heel mooi zicht op de zee, de kliffen en Fécamp. We konden zelfs onze caravan zien staan!

Nog even naar de E.Leclerc gereden om vervolgens naar de Mac te gaan. Niet voor de culinaire hoogstandjes, maar gewoon voor internet. De bediening in een Franse Mac is ietsjes anders. Een beetje chaotisch en systeemloos. Maar goed, we hebben gemailed en de weersvoorspellingen bekeken. Het was een kwestie van "wat wil je horen". Het was overal anders, dus wordt het gewoon afwachten. Toen terug naar de camping. Lekker hangen in de zon. En het was nog warm ook!

Om 16:00 werd het weer bewolkt en hebben de de bbq maar aangestoken voor de komende bui(en). We hadden dus geen teckels bij, maar onze huismeeuw kan er ook wat van. Sneaky liep hij om de auto heen naar de bbq, maar we waren net op tijd.

Ook voor de regenbui waren we net op tijd, maar dan ook maar net. Het vlees was net klaar.

Heerlijk gegeten, filmpje gekeken en slapen.

Dinsdag 1 mei

Vreselijk vroeg opgestaan. 08:30! Het is een nationale feestdag in Frankrijk, dus op naar de eerste vide-grenier in Thérouldeville.

Het was behoorlijk onduidelijk, maar na wat rommelen kwamen we aan. Hier zijn wij weer een typsiche Fransman tegen gekomen. Samengevat een eikel. Hij bleef op het midden van de weg lopen, "want hij had daar recht op". Als ons Frans beter was geweest hadden we hem verweten een Nederlander te zijn. Maar goed, de entree was een Euro (iets wat vaker voor komt) en ze hadden ontzettend leuke spulletjes!

Onze buit:

      

      

Maar we hadden nog een vide-grenier in Bréauté. Hiervan hadden we al flyers gezien onder de ruitenwissers in Fécamp. Ook een Euro entree, maar dat was voor het opknappen van de kerk. Een goed doel dus.

Ook hier weer wat buit:

      

      

De luiken waren zwaar, maar de verkoper hielp ons zelfs met het dragen. Heerlijk hier, die vriendelijkheid.

Jolanda liep nog uren daarna te glimlachen.

Op de camping nog even wat gegeten, een strandwandeling gemaakt en verder lekker genoten van het mooie weer. We zijn zelfs verkleurd!

Woensdag 2 mei

Weer uitgeslapen en we konden de zee niet zien! Het was heel erg mistig. Totaal anders dan de dag daarvoor. Mist, dat hadden we hier nog niet gehad. Dus een wandelingetje gaan doen na het ontbijt. Nog wat brood gehaald bij de Carrefour.

De mist trok een beetje op, maar niet voldoende om foto's te gaan maken in Étretat. Jammer... We zouden toch pas rond 2 uur wegrijden, maar hebben besloten om te gaan winkelen in het cetrum van Fécamp.

Het winkelcentrum van Fécamp is ronduit triest. We hadden iets gezien van Coccinele, maar dat is hier een supermarkt, en geen hobby winkel. Wel een paar mooie boekhandels gezien, maar die hadden niet wat wij zochten. Nog even bij de MonoPrix binnengeweest, maar die rook al naar Hema "1970". Dus wij waren snel klaar met het centrum. Vervolgens nog even naar het nautische winkeltje gereden en die hadden mooie spullen. We hebben ons beperkt tot een Bretons shirt voor Jolanda en een vissersbootje.

Had ik al verteld dat wij GEEN poppenhuis hadden? En dat Jolanda en ik afgesproken hadden dat we geen boten meer zouden kopen. Gewoon om de reden dat we geen vensterbanken meer over hadden? Maar dat we een poppenhuis gingen kopen, geeft ons weer meer "drive". Een lam excuus voor: "We hebben er vensterbanken bij!".

Het weer is ronduit deprimerend. Somber, miezer en grijs.... We nemen er maar een wijntje op...

Donderdag 3 mei

Na het ontbijt naar Yport gegaan. Yport is heel klein, maar heel schoon en netjes. Jammer dat het weer mistig was. We konden Fécamp niet zien.

Vervolgens naar Etretat. Daar staat die rotspartij als boog in het water en daar moest een foto van genomen worden. Jammer dat het weer mistig was. Maar die rots in de mist is ook heel speciaal. Nog even door het dorp heengelopen waar het markt was. Een leuk plaatsje.

Maar wij zouden mosselen gaan eten, dus terug naar Fécamp. Op de boulevard geparkeerd en restaurant "Le Reidroc" ingedoken. Het was een overdekt terras met van die terrasverwarmingen. Heerlijk warm dus. Als apperatief een Kir Peche genomen. Dat blijft altijd lekker. Jolanda nam de Moulin de Normande en John de Moulin Piquante. Heerlijk en meer dan genoeg. Ieder een vol pannetje met frietjes en stokbrood. Koffie na en toen kregen we nog een borreltje na. Het leek op amoretto, maar smaakte naar caramel. Het was een vierkante bewerkte fles met verder niets op de fles, maar we gaan morgen eens kijken in de supermarkt.

Lekker uitbuiken in de caravan, binnen want het weer is nog steeds nattig.

Vrijdag 4 mei

Vandaag een route gereden. Het was bewolkt en het regende per ongeluk niet. We zijn op de snelste manier naar Criel-sur-Mer gegaan. Helaas vonden wij er niet veel aan. Toen teruggereden naar Dieppe via al die kustplaatjes. Onze indruk was dat het niet echt een spannend gebied was. Het centrum van Dieppe was echter heel anders. Een grote haven met allerlei restaurants. Wij wilden gewoon een broodje eten en dat vonden we aan de boulevard aan de zee. Wij hebben een Americain Steak genomen. Een stokbrood met frites en een steak. Je kon ook ham nemen of worst nemen. Heerlijk!

Verderop nog een souvenirswinkeltje bezocht en een paar dingetjes voor het poppenhuis gekocht, dat wij nog niet hebben. En olijven-prikker-setje met een vuurtorens, meeuwen en bootjes.

   

En nog een losse meeuw voor aan het plafond van het poppenhuis, wat wij nog niet hebben.

Terwijl we door Dieppe heenreden, zagen wij een mooi oud centrum en overal hele mooie huizen. Architectuur! Te veel voor 1 dag. We zullen hier eens 3 dagen in de buurt moeten gaan staan. Mischien in combinatie met een overtocht naar Engeland?

Ook in Pourville-sur-Mer en Varengeville-sur-Mer prachtige huizen gezien in mooie omgeving. Dit sprak ons wel aan. Verder weer langs alle kust plaatjes naar Fécamp gereden. Die waren weer vele malen minder spannend.

Nog even wat foto's gemaakt in de haven en toen naar de E.Leclerc gereden om voor de laatste maal eten te halen en tegelijkertijd voorraad voor thuis mee te nemen. Wat we gisteren in restaurant "Le Reidroc" gekregen hebben, konden we niet vinden. Hmmm... Terug in de caravan lekker lopen experimenteren met het maken van een Kir Peche. Later zagen we dat op de achterkant van de fles Crème de Pêche het recept stond en dat we eigenlijk een verkeerde fles wijn erbij hadden. Wij hadden een vin mousseux demi-sec. Dat was veel te zoet. Het recept was:

En apéritif
1/5 Crème de Pêch ou 4/5 vin blanc sec
ou 4/5 vin rosé sec
ou 4/5 cidre brut

In de film Intouchables wordt gezegd dat er geen Miss France uit het noorden komt, dat ze lelijk zijn en niet al hun tanden hebben. Hahaha. Helaas is het ook zo. De vrouwen in het noorden zijn echt lelijk. Gelukkig zijn de mannen ook lelijk, dus dat maakt voor deze streek veel goed. John mocht dan ook zonder begeleiding rondlopen. Absoluut geen risico. Jolanda loopt wel een risico om besprongen te worden, want ze is niet lelijk en heeft al haar tanden nog.

Zaterdag 5 mei

Vroeg opgestaan om naar de markt en de brocante markt te gaan. Het was in het centrum, dus wij gingen met de auto. Ze hadden mooie dingen. Onze buit bestond uit een vijftal oude postkaarten voor E8,-. Waaronder een aantal van de kerk van Apt. Leuk! Jawel, ook deze gaan we gebruiken in het poppenhuis. Inscannen, verkleind afdrukken, lijstje erom et voila! Een kunstwerk.

Op de markt een drietal klosjes afzetband gekocht. Nutteloos om te vertellen waar dit voor gaat dienen.

Verder natuurlijk meloenen gehaald bij een Marokkaanse kraam. Uiteraard kende hij Nederland, zijn tante woont in Veghel.

Ook nog gekeken voor een Djembee, maar die gaan we waarschijnijk toch niet gebruiken en dan is E 100,- te veel.

Terug naar de caravan om even op te warmen.

Later nog even naar de ingang van de haven gewandeld om wat foto`s te maken.

Om het verhaal van gisteren af te maken: We zagen in één groep, drie generaties inteeld! Bijzonder.

Zondag 6 mei

De grote dag! Vroeg op om al die vide-greniers af te gaan. Nou ja, drie dan.

Eerst naar degene die werkelijk overal aangplakt staat. In Bénouville. De entree was E 1,- per persoon. Dit blijkt inderdaad overal zo te zijn. De parking mochten we niet op, maar dat bleek door de modderpoel bij de entree te komen. Onze auto was nog te schoon?

De vide-grenier was in een soort van woonwijk. De buit was hier:

ps: Wij hebben nog steeds geen poppenhuis.

      

Vervolgens naar Criquetot-l'Esneval. Het was druk in het dorp, maar niet voor de vide-grenier. Die konden we dus niet vinden. Dus toen we het adres van de volgende hadden ingevoerd, kwamen we hem wel tegen. Gewoon op een grasveld. Ook hier veel parkeergelegenheid in een nabij gelegen veld. Maar de mensen glibberden daar vanaf, dus hebben we hem maar verderop geparkeerd. Lopen is goed. De buit was hier:

      

En dolgelukkig doorgereden naar Augerville-l'Orcher. Deze was om de Salle de Fete heen. Bij de tweede kraam al prijs:

   

Verder helaas helemaal niets. Maar goed, we hadden ze allemaal gedaan, dus naar de Mac, want Jolanda wilde haar E-mail checken. Helaas reden wij door Epreville en daar zagen wij ook bordjes staan met "vide-grenier". Nou ja, omdat we ons anders zouden gaan vervelen, even naar binnen gegaan. Het was in de plaatselijke sportzaal. En met ontzettend veel kleding. Toch is onze buit:

      

En toen gingen we echt naar de Mac. Even gegeten, mail gechecked en toen naar de caravan. Beetje opruimen, de buit bewonderen, afrekenen, de buit bewonderen, lekker zitten en de buit bewonderen. De plaats op de camping is fantastisch, maar verder vonden we het gebied niet geweldig en denken dan ook nooit meer hier terug te komen. Helaas is dit wel de streek voor vide-greniers en heel veel leuke (vooral betaalbare) dingen. Ons plan is om volgende keer gewoon in Poix-de-Picardie te gaan staan en dan dagtochtjes te maken naar de vide-greniers. Leukste periode is de zondag voor 1 mei, 1 mei zelf, de zondag voor 8 mei, 8 mei zelf en de zondag daarna. Er is hier ontzettend veel.

Het ongelooflijke is gebeurd. Op de laatste avond, terwijl wij weer naar "Bienvenue chez les Ch'tis" zaten te kijke, uit ellende van de kou en de grauwheid, ging de zon schijnen! Nou wij waren heel erg teleurgesteld en dat hebben we door middel van een protest actie aangetoond. We hebben de film afgekeken. Dat zal ze leren.

Maandag 7 mei

We waren 2 uur eerder wakker dan gepland. Ach ja, dan maar opstaan, inpakken en wegwezen. Dus om 07:45 reden we weg. Het was heel erg mistig en somber. Dus doorrijden, wie weet of het beter wordt. Na Amiens werd het uiteraard beter. Maar goed het doorrijden ging lekker en om 14:30 stonden we voor onze deur. En een uur later stond alles binnen!

Een heerlijke warme douche genomen en lekker nagenieten.