Versaille en Parijs 2012
  

van 25-05-2012 t/m 29-05-2012

Onze route...

Vrijdag 25 mei

We waren laat vertrokken, waren vergeten te tanken, maar om 06:30 reden we dan eindelijk de snelweg op.

Lekker doorgereden tot de periferique van Parijs. Een uur vertraging. Maar wat kregen we daarvoor? Een tweetal ongelukken en een gigantisch gekrioel van scooters met daarop mensen die niet perse ooit meer thuis hoefden te komen. Een ambulance en een politiebus die zich vastreden in het verkeer. Niemand kon een kant op, dus konden ze ook niet voor hun opzij. Een ervaring rijker, maar we hebben besloten om een andere route naar huis te nemen, als dat kan...

Vervolgens naar Versaille. Zag er leuk uit, maar de straatjes waren heel smal en ze stonden overal geparkeerd. Van een auto de spiegel ingeklapt, toen konden we er ook langs. Om 13:15 kwamen we zonder kleerscheuren op de camping aan. En toen moesten we wachten, want de receptie was gesloten van 13:00 tot 14:00. Dat kon er nog wel bij :)

Maar goed, om 15:00 stonden we. De Skoda heeft afgezien en begon behoorlijk te stinken. Even uitblazen en naar Parijs vertrokken. Het metro/treinstation Porchefontaine ligt heel dichtbij en was goed te lopen. De trein en metro is echt goed georganiseeerd, tickets kopen en instappen. Bij station Invalides uitgestapt, naar Assamble National gelopen (5 minuten) en daar de metro gepakt naar Abbasse. Even lopen zoeken naar Rue des Trois Frères. En jawel! Het poppenhuiswinkeltje gevonden. Maar daar hield ons geluk dan ook gelijk op. Hij had dat poppenhuis niet meer! Dat was echt balen. Hij had wel andere huizen, maar die vonden we niet mooi. Wel een boek gekocht, maar de teleurstelling was groot en we hadden troost nodig.

Gewandeld richting de Sacre Coeur. Maar dat was wel erg hoog en die klim zagen we niet zitten. Dus met het kabelliftje naar boven gegaan. Dat was nog grappig ook. Beetje rondgekeken en ons verbaasd over de grote hoeveelheid mensen.

En buiten kregen onze troost. Van een dame die lekker met een microfoon over een PA-installatie aan het preken was. Geen idee waar ze het over had, maar het voelde goed ;) En ze had nog fans ook, maar wat wil je na sudderen met met een biertje op het gras voor de Sacre Coeur.

Toen de Sacre Coeur binnengegaan. We mochten niets. Niet praten, moesten netjes gekleed zijn en geen foto`s maken. Flauw hoor, maar het is wel een heel mooi bouwwerk met een ontzettend mooi beschilderd plafond.

Er zat iemand te bidden met zijn iPad in zijn handen? Heeft zeker iPray of de iBible in een AppStore gekocht :)=)

Ondertussen rammelden we van de honger en hebben daar een pizza en een broodje genomen. Ze hebben hier ook meloenen, maar helaas zijn die te koop bij groentejuweliers in plaats van goenteboeren. Die halen we dus mooi ergens anders.

Toen nog even naar het Cemetere gelopen. Die ging om 18:00 dicht en wij waren uiteraard te laat.

Ondertussen waren we wel bekaf van het reizen en wandelen, dus dezelfde routes terug genomen. We hadden bij de receptie gehoord dat we lijn C moesten nemen en de trein heette `VICK` richting Château Rive Gauche. De andere is richting Versailles Chartiers en die moesten we niet hebben. En dat klopte perfect!

Eerst lekker douchen, uitrusten en eten. Het was vandaag vreselijk warm, 25 °C. Toen we werden opgegeten, zijn we maar gaan slapen.

Zaterdag 26 mei

Lekker uitgeslapen en ontbeten. Mochten we een pharmacie zien, dan hadden we alweer een aardig lijstje. Voornamelijk iets tegen insecten. En die was er, nog voor het treinstation.

Onderweg werden we ingehaald door een dame die schijnbaar haast had. Maar bij het station hielp zij mensen bij het ticketapparaat. Contant geld gaat niet, alleen creditcard, maar wel met... enz. Zij hielp ons bij het "inchecken" en wel in goed Engels. Een apparaat dat een half rondje uit onze ticket rammelt. Schijnbaar was dat nodig. Ook kregen we van haar de hint om 10 tickets in 1 keer te kopen. Scheelde € 0.55 per ticket! Die gingen we vanaf nu dan ook maar kopen. Ondertusssen ging de trein (met ons) al weer weg en zij was er nog niet. Ongelooflijk, wat een heerlijk vriendelijke vrouw.

Uitgestapt bij de Eiffeltoren. Wat een overweldigende bouwwerk! We wilden naar boven gaan, maar er stonden meters lange rijen voor de kassa`s voor de liften. Er was 1 lift defect, maar dat resulteerde in nog langere rijen. Er stond zelfs een hele lange rij voor de kassa voor de trappen. We waren duidelijk te laat. We denken dat je er om 09:00 moet zijn om vlotter naar boven te kunnen. Volgende keer dan maar.

Van de Eiffeltoren naar de Arc-de-riomphe gelopen. Wat een vreselijk druk en chaotisch plein. Fantastisch om vanaf een bankje naar te kijken. Dat hebben we dan ook maar gedaan...

Daarna de Champs-Élysées afgelopen. Heerlijk. De dames hebben geshopped in H&M en we hebben een Frappuccino genomen bij StarBucks. Met caramel! Zoiets moeten we thuis ook hebben. Dus moeten we op zoek naar koffie met caramel...

Terug gelopen naar de Eiffeltoren langs de Seine. Mooi maar vreselijk warm. Een boottocht gedaan van een uur vanaf de Eiffeltoren om het eiland met de Notre-Dame en toen weer terug. Helaas zaten we aan de verkeerde kant en hebben dus weinig meegekregen van het eiland of de Notre-Dame. Maar dat komt goed, want morgen gaan we er toch heen. Wat ons wel opviel was de vriendelijkheid en het eindeloze geduld van het personeel. Er was een dame die wel 50 keer heeft uitgelegd hoe de tickets met de barcode (naar boven) ingescanned moest worden. Een prachtig voorbeeld waren de 2 aapjes die er ook bij waren. De tickets inscannen konden ze niet, maar hun smartphone bedienen wel...

Het was een leuke boottocht en we hebben een aardige indruk gekregen van dat stukje Parijs. Er zijn veel mooie bruggen en ook hier van die bruggen waar geliefden een hangslotje aan de brug hingen. Wij zijn onze slotjes vergeten. Hoe dom van ons... De bekendste is de Pont des Arts.

De trein terug ging iets minder soepel. We konden maar 1 ticket tegelijkertijd kopen Het toetsenbord deed het niet lekker zodat ik de verkeerde pin intypte, waardoor die niet meer wilde. De andere pas weigerde ook en het contantenapparaat was vastgelopen. Dan maar naar een balie.

Lekker fruit gehaald en op het terras van de camping Hoegaarden gedronken. Heerlijk met zo`n weer. Ze hebben hier ook lekkere gedroogde worst. Die nemen we morgen mee. En daarna lekker in de schaduw gehangen.

Zondag 27 mei

Vroeg opgestaan om naar het Louvre te gaan. Ons doel was om daar rond 09:00 te zijn, want we hadden gehoord dat het vreselijk druk kon zijn en gisteren bij de Eiffeltoren zagen we dat dat best wel eens zou kunnen kloppen. Maar we hadden net de trein gemist en de volgende ging pas om 08:58. Dus onze planning helemaal in duigen. Al onze passen deden het gewoon, dus de problemen van gisteren lag aan dat apparaat bij station Champ de Mars. Bij Musée d`Orsay uitgestapt en de Seine overgestoken. Het was eigenlijk nog best rustig en we konden heel vlot naar binnen. Het Louvre is gigantisch, verdwalen was een peuleschilletje. We hadden ons voorbereid, dus wisten we wat we moesten zien. De Mona Lisa, Venus de Milo, de steen van Hammurabi, de Renaissance en de Nederlandse en Vlaamse schilders. De eerste 3 is gelukt. Daarna sloeg de vermoeidheid toe. We hebben nog nooit zoveel gelopen op 3 dagen. Wel hebben we nog een aantal sphynxen gezienn een beeld van Ramses II. We hebben maar een boek gekocht, veel handiger.

Het was aardig druk in het Louvre. Het ergste waren de Japanners. Busladingen vol. En allemaal fotograferen. Maar dan ook echt alles fotograferen en poseren voor ieder beeld of schilderij. Als je ergens een foto van wilde maken, moest je snel zijn, anders sprong er weer 1 voor om te poseren. Een asociaal volkje eigenlijk...

Wat wij wel gevonden hebben is zo`n Arago medaillon. Dit zijn medaillons die de Meridiaan van Parijs aangeeft, die En wel A046 "Achter de Tiber is een trappenhuis, plaatje 91 ligt, voor we de trap opgaan, aan de linkerkant."

De Parijse Meridiaan verloor van Greenwich als de Eerste Meridiaan, de basis voor alle metingen van de lengtegraad. Het werd opgericht in 1667 en herzien / uitgebreid meerdere malen, het meest beroemde van François Arago (1786-1853). Om Arago te herdenken een 'onzichtbare monument' is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets, in 1994/95. Ogenschijnlijk het bestaat uit 135 bronzen medaillons, die elk 12 cm in diameter, ingelegd in de grond langs een 9,2 km stuk van de Parijse Meridian Line. "Ogenschijnlijk" omdat, terwijl de "officiële" documentatie over de monument stelt dat er 135 medaillons zijn, hun eigen Arago Medallion lijst slechts gegevens bevat van 121 items.
Bron: Paris Meridian / Arago Medallions

Nog maar een Frappucinno genomen bij Starbucks. Da`s heel lekker! En nog een oude kaart gekocht van Parijs. Toen door het park terug naar de trein gegaan. En in Porchefontaine naar de camping gesjokt.

Nog een Hoegaarden gedronken op het terras en zo`n droge worst gekocht. Geld verdampt hier wel snel. Zal wel door het warme weer komen.

Maandag 28 mei

Heerlijk uitgeslapen, gegeten en ons voorbereid op de trip naar Versaille.

Het Château de Versailles blijkt op maandag gesloten te zijn en ook op bepaalde feestdagen. In het slechtste geval is hij dus zelfs dubbel zo dicht als normaal. Maar ze hebben ook nog heel veel andere mooie dingen. Voor de deur geparkeerd en het château was inderdaad gesloten, maar de tuinen waren vrij toegankelijk. Wij hebben heel wat tuinen gezien, maar onze zonnekoning kon er wel wat van! Gigantisch! Het hield niet op. Als je alles wilde zien, kon je zo`n golfwagentje huren. Zo groot was het. We hebben veel foto`s gemaakt van de vijvers. Die deden het niet, wat erg jammer was, maar nu zag je de figuren veel beter. En die waren allemaal heel erg bijzonder. Bij de grote vijver verhuurden ze bootjes en we zijn daar lekker aan de waterkant gaan zitten. Uiteraard hadden ze veel eenden, maar de karpers kregen het meest te eten. Bijzondere dieren en een plaatselijke attractie. Hun motto leek te zijn: "eerst happen, is het niet lekker, later uitspugen". Verder naar de andere kant gelopen en daar stond een ijskraam met een heel oud vrachtwagentje en de "Parmentier". Deze had warme maaltijden. De basis was een enorme gepofte aardappel. John had een Mexicain (met chilisaus), Jolanda had een Indiènne (kip in pittige kerriesaus) en Laura had een Parmentier (stoofvlees met peentjes en doperwtjes). Een complete maaltijd.

Toen rustig het park verlaten en een beetje ruzie gekregen met een parkeer betaalautomaat, maar we waren gelukkig niet de enigste.

Toen naar een Auchan om te tanken en een beetje in te slaan. Die was zo groot dat we verdwaalden en de weg naar Parking 9 verte moesten vragen. Het is allemaal gelukt, maar leuk was anders.

Op de camping een lekker biertje gedronken, gegeten en gaan slapen.

Dinsdag 29 mei

Om 08:00 opgestaan, brood gehaald, ontbeten en ingepakt.

En om 09:00 reden we de camping af. We hadden geen zin in de binnen-periferique, dus wilden we de A86 tot Nanterre volgen en dan verder rijden op de navigatie. Helaas waren de tunnels maar 2 meter hoog, dus moesten we via de N186 doorrijden tot Le Port-Marly, dan de N13 en N184 richting Pontoise. Daar in de buurt de navigatie weer aangezet en toen richting vliegveld Charles de Gaulle de A1/E19 naar Lille genomen. Een beetje om, maar het reed wel door. Een paar stops en om 15:30 stonden we voor de deur!

We gaan zeker terug naar deze camping en op deze manier Parijs doen gaan we ook zeker vaker doen!

De routes rondom Parijs:
Normaal via de binnenperiferique: 399km, 4:15
Via de A86 (Colombes / Saint-Denis): 408km, 4:15
Via de N186/N13/N184: 434km, 4:50