Zuid-Frankrijk 2012
  

van 25-08-2012 t/m 16-09-2012

Onze route...

Zaterdag 25 augustus

Om 04:00 weggereden. Alles ging lekker vlotjes en het leek alsof we veel eerder aan zouden komen. We verbruiken met deze caravan wel veel meer diesel. Onze Skoda is niet zo 'groen' meer... 350 km op 3/4 tank. Iets om rekening mee te houden.

Om 08:45 reden we langs het vliegveld Charles de Gaulle en om 08:50 reden we de binnen periferique op. Onze laatste ervaring was slecht door al die suicidale scooterrijders, maar dat was periferique-nord. Wij deden nu periferique-sud. En daar gingen we om 09:00 al weer vanaf. Het ging dus prima.

Om 12:30 kwamen we aan op de camping. Onze Bea (navigatie) stuurde ons weer lekker verkeerd. Ten eerste wist zij niet van het bestaan van de straat van de camping af (Avenue Daniel Bernardet), ten tweede stuurde ze ons wel op een erg snelle manier naar de alternatieve straat Rue de Rochat. TomTom gebruiken had geen zin, die wist het waarschijnlijk ook niet.

Een half uur stonden we. Het ging een beetje druppen, dus deden we de luifel uit. En toen ging het om 14:30 regenen. En hard, heel hard. Dus in de stromende regen de teckels in de bench en in de auto. Luifel weer in en wachten tot het droog was. Dat was eigenlijk toen we klaar waren... Na 5 minuten dus... Verder bleef het mooi weer, zon en 24 graden. Wel een stevig windje. Maar dat was al die tijd heerlijk.

En toen wandelen met de teckels. Allebij in de trolley. Oh jee, wat een succes. Het was maar goed dat ze een tuigje aanhadden en geen riem. Dan zou het een collectieve zelfmoord zijn geweest. Nu bengelden ze grappig aan de trolley. Geen succes dus. Teddy eruit en aan een gewone riem, Lotje vastgesjord, want haar voorouders hebben een relatie gehad met Houdini en daar put zij wel eens ideeen uit. Helaas geen goede. Wel helemaal rond het meer gelopen, waarbij wij veel bekijks hadden met ons Lotje. Aan de gezichten te zien waren de meningen verdeeld. Opsluiten en de sleutel weggooien was helaas de meestvoorkomende :)

Gevraagd hoe laat het restaurant open ging en dat was pas om 19:00. Dus nog even op de camping wat gedronken en toen naar het restaurant. Wat lekkere droge witte wijn gedronken en toen aan tafel gegaan. Het mooie plekje met het mooie uitzicht was uiteraard mooi, maar stormachtig. Dus toch maar onder de tent gaan zitten. We hebben hier een overheerlijke entrecot van de barbeque gegeten. Mjammie!

Vervolgens terug gelopen, de teckels nog even uitgelaten en gaan slapen.

Zondag 26 augustus

Om 07:00 opgestaan, lekker rustig ontbeten, ingepakt en om 08:15 weggereden. Na wat geruzie met Bea, reden we Chateauroux daadwerkelijk uit om 08:30. Heerlijk rustig onderweg. En wat schetste onze verbazing? Om 09:45 reden we langs Oradour-sur-Glane. We gaan volgende keer dat we hierheen rijden het iets anders doen. We zoeken een camping voorbij Poix-de-Picardie, vervolgens een camping in de buurt van Oradour-sur-Glane. Dan kunnen we ook naar Limoges en dan naar Ruud en Lysch in Loste? Eventueel via de Pyreneeen en de Atlantische kust terug. Zomaar een idee voor 2013.

We reden over een brug en aan de rechterzijde zagen we een hele mooie boogbrug en bijbehorende dorp. Hoe het heet weten we niet, maar het was op de A20 voor afrit 40 Pierre-Buffire. Later hebben we gevonden dat het Pierre-Buffire zelf was. Dat ligt rondom de bruggen. Komt ook op onze lijst!

Bij Cahors van de peage afgegaan. Weer langs de heerlijke cave's gereden. Toen via een redelijke weg naar Loste gereden. Dit duurde tot het prachtige plaatsje Lauzerte. Dat lag heel hoog op een berg en zag er leuk uit. Maar wij werden door Bea (zij wordt steeds minder populair...) op een konijnepad gestuurd. Leuk om de omgeving te zien, maar niet met een caravan op een weg die anderhalve caravan breed is. Maar goed, we hadden geen keus meer. We zijn maar 2 tegenliggers tegengekomen, maar dat was voor onze zenuwen voldoende.

En om 13:30 kwamen we stomverbaasd aan. Het ging heel snel en we herkenden helemaal niets meer. De boer had een schuur met zonnenpanelen ervoor gebouwd en de weg D122 was in onze herinneringen veel breder. We werden door Ruud en Lysch hartelijk verwelkomd en we hebben snel onze caravan op zijn pootjes gezet. Uiteraard de hondjes geintroduceerd. Die mochten over hele terrein heen en dat vonden ze heerlijk. Lekker glaasje rose gedronken en daarna een uitgebreide rondleiding gekregen. Ze hebben op 2 jaar tijd ontzettend veel werk verzet. Het is nog lang niet af, maar de basis is gelegd. De Pigeonnier is bijna klaar en het atelier ziet er nu in de steigers al heel goed uit.

Na een heerlijke lunch met vers stokbrood en plaatselijke worsten, een wandeling gemaakt rond het landgoed om bramen te plukken voor de jam. Het uizicht is adembenemend en er is een plek waar je uren over het landschap uit kunt kijken, genietend van een heerlijk glas wijn.

Later aan tafel gegaan en genoten van een heerlijke maaltijd van eendeborstfilet, patattekes en een salade. De eendenborstfilet werd na het bakken van de 'niet-huid' kant en daarna de 'huid-kant' gefileerd. Om daarna nog even na te garen. Voor John werd de gefileerde huid in stukjes gesneden en in whiskey geflambeerd. Dat zag er heel feestelijk uit en smaakte hemels. Dat gaan wij thuis ook doen! Lekker uitbuiken en natafelen met een glas munt-thee (Marokkaanse munt uit eigen tuin).

Vervolgens de teckels thuis gebracht en gaan slapen. De planning voor 2013 is wederom aangepast. We komen terug en gaan hier langer staan om de boel te verkennen.

Maandag 27 augustus

Vroeg opgestaan (07:00) om de zonsopgang te zien. We hebben niet de beloofde herten gezien (gisteren hebben we er namelijk wel een gezien), maar het was wel lekker rustig en kalm. Heerlijk!

Aangekleed, opgetut en alles voorbereid voor het vertrek.

Om 08:30 gaan ontbijten bij Ruud en Lysch en om 10:00 reden we weg. Waarschijnlijk volgens onze laatste planning, maar je weet bij ons maar nooit, tot volgend jaar.

Wat wij niet gedaan hebben en wat we volgend jaar ook op de heenweg moeten doen is een alternatieve route nemen, namelijk afrit 57 bij Cahors nemen, dan de D653/D953 nemen richting Agen. En dan D122 nemen naar Beauville.

Dus onder Agen de peage op A62/E72 richting Perpuignan. Vervolgens de E9, voorbij Foix, de D117 op naar Puivert. Bea wilde namelijk anders, maar rode wegen hebben inmiddels onze voorkeur boven gele en zeker boven witte! En zeker met een caravan.

En om 14:00 kwamen we aan op de municipal in Puivert. Er was niemand, dus mochten we een plekje uizoeken. Dus namen wij lekker vooraan nr 5. De Fransen die er waren, waren heel erg vriendelijk. En we begrepen ze aardig, ook al is het accent hier voor ons onverstaanbaar.

Nog even boodschappen gedaan in Quillan, in een Carrefour Market en toen weer terug. Het uitzicht er naar toe was fantastisch!

Schijnbaar ligt hier vlakbij een vliegveld. We zagen heel veel sportvliegtuigen en zwevers.

We waren best wel moe en dus zijn we vroeg gaan slapen. We hebben besloten om vanaf nu nog maar maximaal 7 uur te reizen en maximaal 2 reisdagen achter elkaar. Het is en bijft vakantie, maar we willen wel heel erg graag op onze bestemming aankomen en dat is geen goede combinatie, kortom te vermoeiend.

Lekker gehangen in ongeveer 32 graden.

Het waaide wel lekker en 's nachts ging het regenen en tegen de ochtend zelfs onweren. Dat was wel erg veel water, maar het koelde lekker af.

Dinsdag 28 augustus

Uitgeslapen!!! Dus om 09:30 kwamen we er eindelijk uit. Na het ontbijt zijn we naar Montsegur gaan rijden. Dat was niet ver, maar wel met veel slingers. Het gebied werd wel steeds mooier. Het is als een groene versie van de Provence. Net voorbij het plaatsje Montsegur konden we naar het chateau lopen. Dus wij onze ontzettend lieve teckels in de hondenwandelwagen gezet. Teddy had het binnen 10 meter al voor elkaar gekregen om er uit te komen en het ding te slopen. Kleine correctie later zaten ze er weer in. Ditmaal met gemengde gevoelens. In het begin van de route kwamen we al een trap tegen en iets daarna een behoorlijk steile helling. En er kwam nog veel meer. Dus hebben we ons idee maar afgeblazen en besloten om volgend jaar terug te komen, zonder teckels. Zij vinden er niets aan en wij met hun ook niet.

We zijn nog even de Gorges de la Frau ingeweest, maar dat liep dood. We waren wel onder de indruk. Het geeft ideeen voor de komende vakanties om dieper dit gebied in te gaan. Toen terug naar de camping om onze onwillige teckels achter te laten en te lunchen. Hierna nog even Puivert ingegaan om te zien wat er allemaal is. Helaas niet veel, maar het Musée du Quercorb hebben we wel bezocht. Heerlijk om te zien hoe ze alcohol maken van druiven en nog meer onduidelijke spullen, maar voornamelijk het maken van de muziek instrumenten. En dat allemaal door het Chateau de Puivert.

Later bij de receptie een heerlijk glas Sangria gedronken en internet gebruikt. Zalig! We hebben ook nog een fles rode wijn gekocht van Merlot en Cabernet, maar die is voor later.

Woensdag 29 augustus

Dit maal niet uitgeslapen, want we wilden naar Alet-les-Bains. En wel zonder teckels. Maar helaas was het bewolkt. Om 10:00 eerst richting Quillan gereden om wat foto's te maken, die we maandag niet gemaakt hadden. En toen naar Alet-les-Bains. Daar aangekomen reden we er notabene voorbij zonder dat we er erg in hadden! De ruine van de abdij staat naast de huidige kerk, en die staat niet aan een plein, maar ingebouwd in het midden van het dorp. De ruine zelf is heel erg bijzonder. Het wordt de mooiste ruine genoemd en dat zou best wel eens kunnen. Bij de shop nog een boek "Pays Cathare, vu du ciel" gekocht met heel veel foto's en een DVD. We hopen iets meer te weten te komen over de Katharen.

Het was nog vroeg, dus zijn we naar Limoux gegaan. Rondom deze plaats wordt wijn gemaakt. We hebben geen cave cooperative gevonden, maar zijn wel langs een aantal domeinen gereden. Uiteraard was het 12:00 geweest en is alles dus dicht. Door het centrum gereden en het ziet er uit dat we nog eens terug moeten gaan, maar dan als de winkels open zijn.

Toen nog even langs de E. Leclerc gereden. Nog wat ingeslagen, waaronder whiskey enzo, gelunched, getankt en toen de snelste weg terug. Wel met ongeveer 100 haarspeldbochten, maar echt wel de snelste :)

Van alles opgeruimd en toen maar gaan internetten met een glas Sangria. Je moet toch wat :)

Lekker een bbq aangestoken (zo'n kant-en-klare op onze gas bbq als standaard is ideaal) en kipchippolata op stok gegeten. Daarna ging het een beetje druppen. Maar wij zijn die-hards dus bleven we onder de luifel zitten. Totdat het wel heel erg ging regenen. Toen maar binnen gaan zitten en die DVD op onze TV bekeken. Later ging het ook nog onweren en bleef het de gehele nacht gieten. Kortom we hebben dus niet echt lekker geslapen.

Donderdag 30 augustus

Om half acht ging onze (digitale) haan. En het regende nog steeds. Dus teckels in de bench onder de luifel gezet, alles opgeruimd en het drogen komt op de volgende camping wel. Wel lekker rustig aan gedaan. De rit was niet zo lang. Toch reden we net na 09:00 uur weg. En dan hadden we ook nog ontbeten. We zouden een iets andere route nemen dan dan Bea aangaf. Wij haden gezien dat zij een route gebruikte met haarspeldbochten. Niet zo prettig met een caravan, ook al is de drempel inmiddels veel lager geworden. Dus reden wij de D117 helemaal af richting Perpuignan. De D117 zag er betrouwbaarder uit...

Dat was dus een foutje. In Quillan moesten wij een haakse bocht naar rechts nemen. Vlak daarna werd pas echt leuk. Heel erg smal met steile bergwanden. Maar mooi!!! Geen stopplaatsen voor foto's maar we zijn wel even gestopt om de camera in de aanslag te zetten. Vanaf hier zagen we ook steeds meer caves, zeker tot aan Maury. Ook was er in St-Paul-de-Fenouillet een toeristisch treintje. Moeten we een nakijken! Dit blijkt de Train du Pays Cathare et du Fenouillèdes te zijn.Veel stopplaatsen en schijnbaar veel restaurants onderweg (www.tpcf.fr)

Voor Perpuignan de Péage opgegaan en op een parking eventjes gestopt. Hier hadden wij een uitzicht op het Chateau de Salses. Hadden we deze nu ookop de DVD gezien? bij Sète er weer af en dan een stuk terug naar Loupian. Om 13:00 kwamen we op de camping, die leuk is met grote plaatsen. Wij gingen op nr 8 staan, waar zelfs de teckels veel ruimte hebben onder de bomen en nergens omheen kunnen draaien. We hebben brood besteld en het restaurantje heeft heel wat te bieden, coquilles, moules en nog veel meer. En we hadden wifi op de plaats zelf! Geweldig, maar alleen voor de laptop.

Maar wij begonnen het slaapgebrek van de afgelopen nacht goed te voelen en hebben niet veel meer bewogen.

Vrijdag 31 augustus

Via een alternatieve route naar Pézenas gereden. Niet met Tomtom, want die leek ter ziele te zijn, maar met Bea. Geen alternatief... Met veel pijn en moeite geparkeerd op de grote parking, want het was ontzettend druk. En toen door de straat ingelopen met al die antique / brocante winkels. Maar schijnbaar was 10:00 echt veel te vroeg, want er was nog veel gesloten. Dus de oude binnenstad ingelopen. Onze monden vielen open. Pézenas is veel groter dan dat we dachten en de binnenstad is echt heel erg leuk!

Een beetje rondgewandeld en een winkeltje Le Monde de la Miniature binnengelopen die van alles had voor miniaturen, ofwel poppenhuizen.


We keken voor een grappige teckel, maar we liepen naar buiten met een hangoortafel, hoekkast, schaal met eieren en klopper, kaars, schaaltje, 2 stoeltjes, droogrekje en een broodrooster. We vonden veel meer leuk, maar je moet toch een keertje stoppen met kopen. Ook al was de verleiding heel erg groot.

In een ander winkeltje een leuk ge-emailleerd bord voor in onze buitenkeuken gekocht.

Toen toch nog door die straat gelopen met al de antique / brocante winkels. Niet echt fantastische dingen en met te hoge prijzen. Jolanda heeft wel een aantal oude magazines gekocht met alleen maar illustraties. Behang papier?

Toen naar de Abbaye de Valmagne gereden. Hier waren we een paar jaar geleden ook al eens langsgereden. Het was 12:30, dus eten! Het restaurant heet volledig La Ferme-Auberge Frère de l'Abbaye de Valmagne en daar werden we hartelijk verwelkomd.


De plat-du-jour was alleen het hoofdgerecht van de kaart. Dat was couscous met verse rozemarijn, gebraden stukjes kalkoen en zelfgemaakte ratatouille met een heerlijke olijfolie met kruiden. Zalig! Zo eenvoudig en zo lekker. Voor de wijn riep de jongedame al snel hulp in van de jongeman die wel Engels sprak en het aan ons kon uitleggen. Dus na wat uitleg, zaten we heerlijk te eten met een glas witte wijn, Cuvee de Turenne. Een heerlijke wijn van Roussanne en Viognier druiven die 6 maanden in een vat gezeten heeft. Heerlijk! Honing, kruiden, peper, vanalles.

De andere wijnen degusteren en eventueel kopen, kon na het verlaten van de toer in de abdij.

Dus bij de toer gedaan in de abdij. We kregen het hele verhaal op papier in het Nederlands. Wat een gruwelverhalen. Deze streek, net als die van de Katharen heeft toch een partij afgezien. Nou ja afzien... "Oh laten we de laatste monniken ook maar afslachten..." De Romeinse kerk is zo vuil als het maar zijn kan. Mischien niet nu, maar voor hun geschiedenis mogen ze toch vele malen nederiger overkomen dan dat ze nu zijn.

Aan het einde zijn wij nog even gaan degusteren. Alleen wit en rood. Maar wel overheerlijke wijnen! Dus hebben we 6 flessen witte Cuvee de Turenne, 6 flessen rode Coteaux du Languedoc AOC, 6 flessen witte Le Secret de frère Nonenque en een 5 liter BIB rode Vin de Pays gekocht. Het kostte wel wat, maar hier gaan wij de gehele winter van genieten.

En toen via de Carrefour in Pézenas naar de camping in Loupian gereden. Oh ja, tegen over de Carrefour zit een Cave Coöperative waar we zeker deze week nog eens langsgaan.

Verder lekker genieten van onze aankopen in de zon, bij een behoorlijk sterke wind. Positief denken, je haar is droog voordat je bij de caravan bent (bijna 10 meter!).

Zaterdag 1 september

Het waait nog steeds behoorlijk, maar dat was wel lekker. Vandaag zouden we twee vide-greniers bezoeken. De eerste was in Frontignan. Maar helaas voor ons bleek dit een gewone markt te zijn. Wel heel groot, door het hele centrum door. Maar goed, daar kwamen we niet voor, dus zijn we doorgereden naar de volgende in Palaves-les-Flots. De omgeving langs de kust doet ons helemaal niets en het plaatsje Palavas-les-Flots bleek ontzettend groot te zijn, maar helemaal volgebouwd met residences endergelijke. Wij vinden dit walgelijk. En we konden de vide-grenier niet vinden. Een dubbele fout dus. Maar na vele omwegen reden we er weer uit en langs de vide-grenier. Verderop was een gigantische parkeergarage "gratuit". Ze hadden heel veel kleding en maar een paar leuke dingetjes. We hebben 2 mini-parfum potjes gekocht voor E3,- en een kistje met schildjes van bekende koningen/koninginnen van Frankrijk voor E10,-. Beide te gebruiken voor ons poppenhuis. En nog een boekje voor E5,- met daarin 360 graden panoramafoto's van Frankrijk.
   
We hebben ook nog een grappig bootje gezien en een reclamebord voor wijn, maar daar wisten ze de prijzen wel van. Dus die hebben we achtergelaten.

Vervolgens naar de Cathédrale de Maguelone gereden vanuit Palavas. Dit heet volledig Cathédrale Saint-Pierre et Saint-Paul de Maguelone en ligt op een soort eiland tussen Palavas-les-Flotes en Frontignan. Dit liep vreemd dood op een parking waar je moest betalen. Maar dan was je nog erg ver van de Cathédrale af. Dus nog een keer van de andere kant geprobeert, via het plaatsje Villeneuve-les-Maguelone. Hier kwamen we veel verder, maar ook op een betaalde parking. Geen probleem, maar we vonden de cathedraal nou niet echt indrukwekkend en een bezoek leek ons dan ook niets.

Terug naar de camping en lekker in het zonnetje gaan hangen, want door de wind vonden we het wel erg fris worden.

Later nog even Loupian binnengelopen om de boulanger te bezoeken. Als we die konden vinden. Bij de niet al te fraaie kerk van Loupian was een bruiloft. Dat zag er vrolijk uit. De boulanger bleek in een ander straatje te zijn, dan dat het bord hing... Maar toch een baguette gescoord, een worstenbroodje en een tielle. De uitspraak van een tielle is weer typisch Frans. 'ie' is 'ei', 'll' spreken ze niet uit, waarom zou je. Dus 'tielle' wordt 'teije'. Logisch toch? Maar het smaakte er niet minder om.

Zondag 2 september

Vandaag stonden er weer twee vide-greniers op het programma. Omdat we er gisteren een niet konden vinden, hebben we het nog even gecontroleerd op internet. Dus eerst naar Marseillan-la-Plage. Het was daar gigantisch druk en hij was 2 keer zo groot als de laatste keer dat we hier kwamen. Lekker rondgesjokt. Onze buit? Een kaaskastje, openhaardset met bezempje en schepje, aardenwerk pot, kleedje, houten speelgoedpaard, een blaasbalg voor de haard en een olielamp.

Verder hebben we weer zitten lachen om allemaal Harley-Davidson rijdende mannen en vrouwen. Wat takelen die mensen zich toe.

Toen naar Clermont-l'Herault. Het landschap werd al beter toen we die kant op reden. Maar na een kwartiertje rondtoeren in het toch wel grote plaatsje hadden we niets gezien wat op een vide-grenier kon lijken. Jammer... Dus ons verdriet maar verdronken in een beker coco-colo (om in stijl te blijven met de Franse taal) en een hamburger bij dat bedrijf met die M. Toen weer terug. Dat was binnendoor en we reden weer langs de Abbaye de Valmagne. Dat bleek dus heel erg dicht bij te zijn en het terras zat helemaal vol.

Ondertussen was de wind gaan liggen, maar bleef de temperatuur een lekkere 24 graden C.

Maandag 3 september

Eerst boodschappen gaan doen in Sète. En wel omdat we ook nog bij de Bricolage wilden kijken. En die sluit tussen de middag. Onze jacht bestaat uit houten letters van zo'n 25 cm hoog, en wel de P, A, R, I en S. What's that spell? Juist ja, een grappig idee. We wilden deze letters met de plattegrond van Parijs (foto) beplakken. En naar aanleiding van ons bezoek aan de Auberge de Valmagne zijn wij ook op zoek naar een drietal hanglampjes voor buiten onder onze nieuw te (laten) bouwen luifel. Helaas was het een ieni-mini brico.

Dus daarna naar de Carrefour. Een kleintje met maar 44 kassa's. Beneden onze stijl, maar je moet toch wat, niet? Vervolgens alles even thuis gebracht om vervolgens terug te gaan naar Ste Centre. Het blijft een mooie stad. Toen we, langs de andere kant dan normaal, Sète binnenreden we waren erg verbaasd over een tweetal ferries en een behoorlijk cruisschip. Blijft toch indrukwekkend. Welke nationaliteit konden we niet ontdekken... jammer.

Maar eerst moest er gegeten worden en wel een pain kebab frites op dat ene pleintje van vorig jaar. We moesten het nog snel corrigeren want hun wilden in plaats van een pain een gallette geven. Wij hadden honger! Na volledig volgevroten te zijn, liepen we nog eens naar de Ocean Princess. Wel door de wat iets minder charmante wijken van Sète, maar niettemin leuk. De Ocean Princess was van dicht bij groot en mooi. Vervolgens nog een rondje door het centrum gelopen, Een Tielle en een tarte pommes gekocht. Oh ja, hier wordt het weer anders uitgeproken: 'Tiejeile' Bijna zoals je het schrijft! Vervolgens nog even wezen pootje baden in de Middellandse zee. Tot onze verbazing was het water erg koud! Maar wel lekker, die verkoeling. Jolanda heeft nog wat schelpen gevangen en toen weer naar de camping. Afgerekend en zoveel mogelijk opgeruimd. Morgen naar Apt. Dit in tegenstelling tot onze eerdere plannen, maar het leek ons lekkerder om een dag in Apt te hangen, dan in Loupian. De camping is mooi, schoon en niet duur, maar Loupian heeft zo goed als niets. Mèze daarentegen wel, maar dan moet je weer de auto pakken, dat is net te ver.

Dinsdag 4 september

Nog een keer brood gescoord en om 09:30 reden we weg. Onderweg begon er een lampje te branden in de Skoda met de bijbehorende melding dat de remlichten van de caravan het niet meer zouden doen. Dat kan niet, want we hadden alles gecontroleerd. Dus op een parking gestopt en jawel de remlichten deden niets. Wat blijkt, de kabel van de caravan naar de auto was over de straat gesleept. De befaamde krul had het dus niet gered. Maar goed, daar stonden we dan met 4 doorgesleten aders. Weer McGuyver gespeeld met plakband, tangetjes en in dit geval het snoer van onze strijkbout. Een half uur later was het improvisorisch voor de rest van de rit gerepareerd. En nu wel het snoer zo kort gemaakt dat het nooit meer over de grond kon slepen. Als we de kabel hebben vervangen of laten vervangen willen we het op dezelfde manier hebben als de Beyerland. Die had twee lussen. Een onder de dissel zelf en een naar de auto toe.

Om 12:30 kwamen we aan op de camping bij Lucy. Uiteraard was de receptie gesloten... Dus wij een rondje gewandeld over de camping. Hij was niet vol, maar er stonden heel veel stoelen met "reservé" op plaatsen. Vervelende daarvan was dat er weinig overbleef aan plaatsen naast of onder een boom. We hebben plaats 35 maar ingenomen, die is het minst slechte. Nadeel van deze plaats is dat we half op plaats 32 staan omdat we niet lekker in konden steken. Privacy was ook niet helemaal je van het, want op de plaats naast ons stonden een paar Duitsers recht op onze plek te kijken. Maar daar was dan onze auto weer heel gemakkelijk voor. Die was we er zo tussen gezet. Ondertussen hebben we Lucy ook al gezien en alles was meteen geregeld. Ze wist de plaats en dat we 'Pauw' heten. Gemakkelijk!

Op zaterdagavond en zondagavond is er weer een pizza te krijgen! Dat gaan we zeker doen!

Verder ons geinstalleerd en een beetje rondgehangen. De temperatuur was 31 graden in de schaduw en in de caravan was het nog warmer. Rond 17:00 ging het in de verte donderen, maar het begon ook een beetje te druppen. Later ging het iets harder druppen, maar het koelde wel lekker snel af. Heerlijk.

Op de camping waren er uiteraard ook Duitsers. Niet ons meest favoriete ras en dan hebben we het nog niet over de oorlog gehad. Dus die zijn hier ook. Met hun campers. Waar je groot rijbewijs voor nodig hebt! De ene is een echte vrachtwagen met camper opbouw. En dan 15 meter lang. En dat moet ook wel als je met zijn tweeen bent en de scooter en fietsen mee wilt nemen. De ander is een camper met dubbele achteras. Ook zo'n kleintje. Ook hier was de behoefte duidelijk. Een jong gezin met twee ooit nog op te voeden kinderen (maar dat stellen ze nog een paar jaartjes uit...) en al hun speelgoed. Die kunnen verstoppertje spelen en echt niet binnen het uur gevonden worden. En dat allemaal op een municipal camping met hele kleine plekjes. Die gebruiken dus gewoon 2 plekjes...

Woensdag 5 september

Redelijk bijtijds opgestaan, omdat de teckels in de caravan moesten als wij boodschappen gingen doen. Dus via de omleiding naar de E. Leclerc want Avenue Victor Hugo was op meerdere plaatsen opgegebroken. Humor, want dit is een gigantische drukke straat. Boodschappen gedaan, Marc (!!!) en een takkenzaag/schaar op een verlangde arm gekocht voor onze plataan en vlier. Ook nog naar de verschillende brico's geweest om een ventilator te kopen. Degene die we bij hebben, is een beetje klein en is echt niet meer afdoende. Bij Mr. Bricolage hadden we die gevonden, met een beetje retro-look.

Ook hebben we hier wat leuke hanglampjes gezien met druivenrankjes en blaadjes. Die waren eigenlijk voor binnen en zouden dan aangepast moeten worden voor buiten. Ook hebben we hier alles gezien om de kabel van de caravan te repareren. Dat gaan we zelf doen en dan is het ook in orde. Maar we wilden morgen toch naar de Leroy Merlin in Avignon om te snuffelen en daar kijken we er ook nog even naar. Mocht dat niets zijn, kunnen we altijd nog even terug.

Vervolgens warm gegeten en lekker luieren. Het is een beetje bewolkt, maar wel boven de 30 graden.

Omdat we ietwat suf waren, toch nog even met onze kinderen in de kar een rondje gaan doen door het centrum Apt. Het bleef een beetje regenen, maar het was een leuk rondje. Le / La Platane heet nu Au Platane en bestaat nog steeds. Helaas ziet het er niet naar uit dat we daar gaan eten. Mischien dat we zondag in de routier gaan eten.

De temperatuur was lekker gezakt en we zijn nog lang buiten blijven zitten.

Donderdag 6 september

Vandaag naar Avignon. In eerste plaats om naar de Leroy Merlin te gaan. We hebben daar een paar letters gekocht, behalve de A. Die moeten we dan maar bij Lille gaan halen. En een gassoldeerbout van Dremel met was gasflesjes. De soldeertin en vulcaniserende tape hebben we later in Apt bij Mr. Bricolage. En we hebben een tweetal leuke hanglampen voor onder onze luifel! Precies degene die we hadden gezien bij de Auberge de Valmagne. Een succesvolle dag dus. Nog even bij Galarie Lafayette geneusd bij de aanbiedinkjes, maar dat was niet veel :) En bij Virgin hadden ze geen DVD's over de Katharen en ook geen CD's van OC. Jammer, volgend jaar dan maar halen in Puivert?

Op de terugweg nog even ergens een broodje gegeten en via La Coste en Bonnieux naar Apt gereden.

Verder lekker luieren op de camping bij 32 graden in de schaduw. Nog even op internet gekeken bij de receptie en dat was het weer!

Vrijdag 7 september

Bijtijds opgestaan, want we wilden rond 10:00 op de markt zijn in Bonnieux. We hadden hem vlakbij dat pizza restaurant gezet en toen zijn wij naar boven gelopen. John met Teddy aan de lijn en Jolanda met Lotje in haar mobiel. Maar er lopen een aantal wegen parallel in Bonnieux en een aantal komen duidelijk niet uit op de markt. Waaronder degene waar wij in liepen. En de volgende naar beneden. Maar die volgende naar beneden liep langs de Gendarmerie waar wij ooit een gite gehuurd hebben. Het was een leuke markt en leek uitgebreider dan de voorgaande keren. Bij de man waar we ooit voor het eerst worsten gekocht hadden, weer een 4-tal heerlijke worsten meegenomen. En een bosje van die wit/rode sperziebonen gekocht. Heel duur, we hebben geen idee waarom en of we ze uberhaupt wel lekker vinden. En uiteraard was die dame met die Duitse achternaam er ook. Zij maakt mooie zwart/wit foto's van de omgeving.

Toen naar Lourmarin. Daar was het waanzinnig druk! Bij de eerste kraam was het al raak. John wilde een mooi zakmes hebben. We hadden al eerder prijzen gezien, maar €89,- voor een zakmes vonden we te gortig. Hier echter hadden ze een aanbieding. En mes, een houder, een miniatuur zakmes en een messenslijper voor €20,-!!!

   
Ook kwamen wij een kraam tegen stevig linnen. Hartstikke mooi, maar hij had ook een voorbeeld van een kussen bij dat gemaakt was van de stof na het wassen. Heel mooi! En hij had deze met touw en ijzeren ogen dichtgemaakt. Dat kunnen wij ook gebruiken! Wij hadden nog geen oplossing voor het dichtmaken van de hoezen.

Dus gaan we hierna weer op jacht naar dat touw. Verder was er nog een dame met kleuren en zwart/wit foto's van de omgeving. Zij had bijvoorbeeld van Gordes een enorm mooie en scherpe foto en een mooie foto van dat fonteintje in Gordes in de sneeuw. Een plaatje.

Via een andere route teruggereden, de D113 langs Les Angles. Deze ging ook langs een lavendel destilleerderij. Nooit geweten dat die hier was. Op de camping was het inmiddels bijna 34 graden in de schaduw en vrijwel geen wind. Puffen dus.

Zaterdag 8 september

Wat kan het leven toch mooi en gemakkelijk zijn. John ligt voor de caravan en doet helemaal niets en Jolanda is in Apt aan het shoppen op de markt. Ze heeft heel wat leuke kleding gekocht, onder andere Marrokaanse jurken met Klu-Klux-Klan capuchons. En groente en een stukje kaas wiens-prijs-wij-niet-zullen-noemen, maar wel ontzettend lekker is.

Omdat het nog voor 12:00 was zijn we naar de Cave van Bonnieux gegaan. Weer heerlijk geproefd en vertrokken met 30 liter rode Ventoux (Grenache en Syrah), 20 liter rode Vaucluse (Syrah) en 10 liter witte Ventoux. Zalige wijnen en we scoren hier altijd in Bonnieux. We proefden ook nog een rode Luberon, ook met Grenache en Syrah, maar dan proef je echt verschil tussen de plekken van waar de druiven staan. De wijnen van de Ventoux heeft altijd meer karakter.

En verder hebben we helemaal niets gedaan, behalve zitten puffen in het erg warme weer zonder zuchtje wind.

Vandaag zou er pizza zijn op de camping. Rond 18:00 stond hij bij de ingang van de camping. John nam een La Provencale en Jolanda een L'Armeniere (ofzo).

Ondertussen staat de camping weer bomvol. Alle plaatsen met electra zijn bezet. Het plaatsje naast ons, wat we gereserveerd hebben voor Chris en Arlette, is ook voor een nacht bezet. Ongelooflijk. We zijn benieuwd over 2 jaar als we hier in het voorjaar komen...

Zondag 9 september

Redelijk vroeg op om naar een vide-grenier bij de gare in Apt te gaan, bruiswater halen in Coustellet bij de Super U en dan gelijk de vide-grenier daar meepakken. Ook nog langs het Laveldel Museum te gaan om dan langs de belle-brocante te gaan in Oppède.

De vide-grenier in Apt was best groot en had echt vanalles. Onze buit bestond uit een hoop lakens en kussenslopen voor rolkussens, een 5-persoons deurbel en een glazen fles. Iedereen krijgt dus bij de voordeur een knop, John, Jolanda, Teddy, Charlotte en Laura. Uiteraard met allemaal dezelfde bel :)

Toen water gehaal in Coustellet. Daar was het enorm druk. Ergens geparkeerd en via de gewone weekmarkt (aan de andere kant van waar we normaal parkeren), die behoorlijk groot is, naar de vide-grenier. Veel leuke spulletjes gezien en onze buit was hier een bloemisten vaas (verzwaard aan de onderkant), een scooter (zonder Barbie) voor naast het poppenhuis en een lavabo (zonder schaal).

   
Halverwege had Teddy geen zin meer om te lopen en dragen vonden we ook niets, dus mocht hij naast Lotje in het wagentje. Normaal wilt hij niet, maar staande op het randje, als een soort boegbeeld rondgereden worden, vond hij niet meer zo erg.

Nog even langs het Lavendel Museum gegaan om voor de komende 2 jaar zeep endergelijke te kopen. Ondertussen was het behoorlijk warm geworden en 12:00. En dus hebben de de belle-brocante in Oppède maar niet meer gedaan.

Terug op de camping wat opgeruimd en weer gaan hangen. We worden steeds luier. Heerlijk!!!

Maandag 10 september

Weer redelijk vroeg op omdat John de kabel moest repareren en het hier altijd snel warm wordt. Ondertussen ging Jolanda de booschappen doen. Toen zij terugkwam was de kabel ook bijna klaar.

Uitpakken en lekker gaan hangen. Chris en Arlette zouden rond 14:00 op de camping aankomen. Het plekje naast ons werd door hun goedgekeurd en meteen ingenomen.

's Avonds lekker karbonade, aardappelen en door Jolanda zelfgemaakt ratatouille gegeten. En smakelijk gelachen om onze Belgische buurtjes aan de andere kant van ons. Die hadden hun camper dusdanig gezet, dat als ze hun luifel uitzette er een meter tussen die van hun en ons zat. En wij waren zo onvriendelijk om daar de Skoda nog eens tussen te plakken. En als sfeerlamp hadden ze geen kaarsen, nee, een soort van bouwlamp, die ze ook nog eens tergend lang aan lieten staan. Morgen gaan ze weg. Jammer...

Dinsdag 11 september

Alles opgeruimd en toen een rondje gaan rijden. Het eerste plaatsje was Simiane-la-Rotonde. Dit is een stadje dat tegen een berg aanligt met daar bovenop een chateau. Zag er heel erg leuk uit.

Vervolgens naar Banon. Ook dit was een mooi plaatsje met een fantastisch uitzicht over het gebed rondom. En vandaag was er markt! Verder een gezellige drukte met volle terrasjes.

Toen naar Sault. Schijnbaar hebben ze daar ook een lavendel museum. Langs de weg ernaar toe hebben we inderdaad heel veel lavendel gezien. Op een bepaald punt hebben we foto's gemaakt van het (afgeknipte) lavendel en als achtergrond de Mont-Ventoux. In het voorjaar van 2014 wilden we toch nog eens terugkomen om de lavendel te zien. Dan doen we deze route nog eens, halen een lekker kippetje met aardappels op de markt in Banon en maken deze foto nog een keer. Sault zelf ziet er leuk uit, maar we moeten de binnenstad eens te voet gaan doen. En toen via de mooie slingerende weggetjes via Saint Saturnin-les-Apt naar Apt.

Daar hebben we weer gedaan waar we het beste in zijn geworden. Helemaal niets in de schaduw bij een temperatuur van 29 graden in de schaduw.

Later hebben we gegeten bij Arlette en Chris. Patattekes met Tomates Farcie. Heerlijk! Het is niet zo laat geworden, dus op tijd maar gaan slapen.

Woensdag 12 september

Uitgeslapen, ontbeten en toen het dorp in om een kaarsje voor Justa te gaan branden in de kerk. Helaas was daar een begrafenis en dus hebben we maar een rondje gedaan. Nog een café Costa Rica gedronken op het terras van een koffie en thee zaakje. Daar hebben ze erg veel soorten en accessoires! Vervolgens nog even terug naar de kerk, maar ze nemen voor begrafenissen en de bijbehorende diensten de tijd. Dan maar terug en het morgen nog een keer proberen. Ondertussen hadden we de smaak van de koffie nog in ons mond. Heel goed dus. We zagen later dat ze ook cafe frappe hadden. Hmmmm. Voor de volgende keer maar.

Het was bewolkt en het ging af en toe een beetje druppelen. Uiteraard heel weinig. De temperatuur is echter lekker, 25 graden en we vonden het zelfs af en toe fris!

Om 15:00 ging Jolanda met Arlette shoppen bij de Defi en E. Leclerc. John zat lekker buiten met een glaasje rosé te wachten tot ze terugkwamen. Wat een ellende allemaal. Later ging het een beetje doorregenen. Jammer, nu zat John wat dichter tegen de caravan met een wijntje te wachten tot ze terugkwamen.

Donderdag 13 september

Voor de laatste keer boodschappen bij de E. Leclerc. En natuurlijk de auto ook volgooien voor de reis terug. Natuurlijk ook langs de slager bij de Dia (voorheen Ed). Die had weer ontzettend lekker vlees. Maar we hebben genoeg meegenomen wat in het vriesvak past. Bij Chez sylla nog even wezen degusteren en daar 25 liter rode Ventoux wijn meegenomen. Ze zijn groter dan de Cave in Bonnieux en dat merk je aan de manier waarop ze overal mee omgaan. In Bonnieux wordt alles pietje-precies gedaan, hier een beetje de Franse slag.

Bij de Dia hadden we entrecot meegnomen voor op de BBQ (500 gram per stuk!). Veel en lekker!. En dat met de Gorgonzola saus die we voor het eerst gehad hebben in Dinan. Deze maken we inmiddels zelf met als basis Hollandaise saus en verkruimelde Gorgonzola kaas (au bain marie). De tweede kaskraker van deze vakantie (de eerste was de ratatouille).

Hiet is nog steeds zonnig, maar er staat ook een windje waardoor het afkoeld. En verder natuurlijk een beetje opruimen.

Toen nog een keer naar de kerk gegaan. Die was dicht. Dan maar een rondje lopen en foto's maken. Bij de moeder van Lucy afgerekend en de rest opgeruimd. Alleen de wijn konden we nog niet doen, want het was te warm in de auto. Toen die afgekoeld was hebben we weer alles staan passen en meten.

Ondertussen waren er al stevige windvlagen, waardoor we vroeg naar binnen gingen. Het koelt snel af. En ondertussen was het ontzettend druk geworden op de camping.

Voor de volgende keren moeten we waarschijnlijk ook reserveren. Onze voorkeursplaatjes zijn plaats 35, 11, 12, 13, 21 en 22 (in volgorde van voorkeur).

Vrijdag 14 september

Om 07:00 opgestaan, het is 14 graden en wij vinden het dus ronduit koud. De laatste dingetjes opgeruimd en aangekoppeld. Helaas was het brood er nog niet, dus moesten we even wachten. Toen het er was hebben we Lucy verteld dat we volgend jaar niet komen, maar juni 2014.

Om 08:30 vertrokken en werden we uitgezwaaid door Chris en Arlette. De weg naar Beaune vonden we saai en we hadden veel tegenwind. Maar om 14:30 kwamen we aan. We kregen plaats 95 tegen het sanitair gebouw aan. Da's luxe.

Eerst even door Beaune gewandeld om foto's te maken van alle details van de woonhuizen. En tevens ideeën op te doen voor ons poppenhuis. Die moet aan de buitenkant ook nog afgewerkt worden. Op een terrasje een glaasje brut gedronken. Heerlijk. Bij een ander winkeltje hebben we nep druiven gekocht voor onder ons toekomstige luifel op het balkon.

Eindelijk hebben we kans gezien om kaarsjes te branden voor Justa en Jan. Dat had lang genoeg geduurd.

Terug op de camping een tafel gereserveerd voor 19:00. Ondertussen lekker gehangen bij onze teckels die inmiddels zijn gaan glimmen. En we hadden Wifi voor de caravan! Maar inderdaad alleen voor laptops en niet voor smartphones. Jammer, het had leuk geweest als we WhatsApp hadden kunnen gebruiken.

En het was weer heerlijk in het restaurantje. Jolanda had een entrecote met poivre en John had een boeuf bourguignon. En daar hoorde weer een Pinot Noir erbij. Die smaakte heerlijk en dus hebben we er nog een meegenomen hebben voor in de caravan. Op het terras zaten er lekker gezellige mensen uit Zaandam. Een beetje mee zitten babbelen en hij deed ook boten verhuren in Amsterdam. Zijn website is www.milandra.org en hij was ook te vinden op marktplaats bij "bootverhuur" en onder de naam Zorran. In tegenstelling tot die hele leuke mensen hadden we een stel bizarre mensen uit Belgie aan de andere kant zitten. Het soort Nederlanders met nieuw geld. Hij keek steeds van ons weg, zo'n type. Zij probeerde het nog goed te maken...

Zaterdag 15 september

Lekker uitgeslapen en om 09:00 reden we weg. Het was opvallend warmer dan in Apt.

Helaas begonnen we bij de oprit naar de péage te twijfelen tussen Bea en de borden. Gevolg? We gingen direct de verkeerde kant op, richting Parijs. Dat was dus 30 km omrijden. Jammer. Maar wij reden dus naar het westen via de A6, richting Dijon via de A38 en vervolgens de D700 door Dijon zelf. Maar het was wel een mooie route en Dijon ziet er niet onaardig uit.

Om 15:30 kwamen we dan eindelijk aan in Vianden. We kozen plaatsje 37 naast water. De vorige keren waren deze plaatsen bezet, maar nu was de camping behoorlijk leeg. Hier een hoop rondlopend wild, zoals allerlei soorten eenden, zwanen en een reiger. Onze teckels gingen helemaal door het lint.

Nog een rondje gelopen door Vianden op zoek naar een restaurant voor onze kaasfondue. Helaas bleek dit in 2004 er wel te zijn, maar nu hadden alle restaurants ongeveer dezelfde "normale" gerechten. En daar kwamen wij dus niet voor. Dus uit pure ellende maar een frietje met frikandel speciaal en fish and chips genomen...

Terug op de camping ons gemis maar verdronken. Wel nog kunnen genieten van balonnen, waarvan het leek of er eentje neerstortte. Maar dat ging maar net goed.

Later kwam een van de zwanen ons bezoeken. Dat vonden onze teckesls helemaal te gek, maar is wel gevaarlijk voor ze. Toen de teckels er opaf gingen begon deze zelfs te blazen. Da's een bijzonder geluid voor zo'n beest.

Het was vroeg donker en koelde heel snel af, dus zijn we maar snel naar binnen gegaan.

Zondag 16 september

Om 08:00 opgestaan.

Het was mistig en leek daarom wel Apocalypse Now maar dan met eenden. Maar 09:00 weggereden en via een andere route dan normaal. Via de E421, de E42 en Luik. En om 13:00 waren we al weer thuis. Een uurtje later waren we al weer uitgepakt...

De wijnen (om te bottelen):