Zuid-Frankrijk 2014
  

van 17-05-2014 t/m 09-06-2014

Onze route...

Zaterdag 17 mei

Om 4 uur weggereden. Het ging allemaal erg goed en om 12 uur waren we al in Premeaux-Prissey. We zouden eerst naar Beaune gaan, maar de plaatsen hier zijn mooier en het is er altijd erg rustig. De eigenaar is net zo nors als vroeger, maar die zien we nog een keer, voor het brood en daarna niet meer.

Lekker gehangen in de zon, eten, drinken, foto's maken en lezen.

Nog een wandeling gemaakt naar een kunstmatig meer. Er stond wel een windje, maar dat was niet erg. Totdat de zon verdween rond half 7. Het was rond de 21°C.

We zijn maar vroeg op stok gegaan.

Zondag 18 mei

Heerlijk geslapen en toch weer vroeg wakker. We moesten wachten op het brood.

Buiten ontbeten en langzaam in gaan pakken om naar Hauterives te gaan. Onderweg een beetje ingedut en dus een afslag gemist. Oops, 30 km omrijden. Dus de afrit genomen net voor Tournon-sur-Rhône. Wat er daarna misging weten we niet, maar toen we de D114A in moesten zeiden wij "nee". Dat was echt een konijnenpad. Gestopt, kaart erbij en zelf een route uitgestippeld in plaats van onze navigatie. Dus door via de D67 en daarna de D538. Het was dus om, maar we hebben wel een mooie omgeving gezien. Echt de moeite!

Camping Le Chateau was netjes, mooie plekken en de dame bij de receptie bleek een Nederlandse te zijn die er bleef tot 31 augustus. Dan ging alles al weer dicht.

Er was een zwembad, chateau, restaurant en brood op 5 minuten afstand. Ideaal eigenlijk. We hadden zelfs Wifi! Eerste half uur gratis en daarna 16 uur betaald.

We hebben de caravan neergezet op plaatsje 51 onder de boom. 's Middags altijd schaduw. Dat is goed voor het blanke huidje van John. Jolanda had een paar meter verderop zon.

Na wat gegeten te hebben zijn we naar het plaatsje Manthes gegaan, waar een vide-grenier was. Onderweg daar naar toe zag John nog een mooie boom om later te gaan fotograferen.

Het was een leuk dorpje met veel kraampjes. Hele mooie spullen (en te duur) afgewisseld met gewoon mooie spullen en rommel. Jolanda had aardig wat gescoord. Een mooi schaaltje (cassé voor €1), een bakje om de afwasborstels in te doen (eigenlijk voor soeplepels, ook voor €1), een wasplank ofwel een broodplank XXL voor €1 en een uithangbord met reclame voor bier (€2).

John heeft wat kaas gekocht en een worst. De prijs ging per kilo, wat wilt zeggen dat het erg goed was (uiteraard hebben we geproefd) en het was nog geen €50. Goed hè!

Toen door naar Andancette. Dat bleek een wekelijkse brocante markt te zijn. John zag wat anders en ging dat fotograferen. Jolanda kocht een tafel met een blad van echt, echt, echt hout (massief dus, voor €20).

En toen weer terug naar Hauterives. Morgen een soort rustdag, boodschappen doen en Hauterives een beetje verkennen.

Maandag 19 mei

Echt uitgeslapen. Het is hier heerlijk rustig. Als eerste brood gaan halen voor het ontbijt. De bakker zat op de volgende hoek. En die had ontzettend lekker brood en gebak. Een mooie baguette genomen, 2 croissants en een sacristain. Volgens de bakkersvrouw was dat met amandelen en een hele maaltijd.

En hij was heerlijk! Ze serveren daar ook een petit dejeuner. Dat is iets voor de komende vrijdag voor we vertrekken.

   

Vervolgens om de boodschappen op de andere hoek, bij de Intermarché. Uiteraard met de auto en dat was dan ook echt nodig. Veel dingen voor thuis meegenomen. Ach ja, het is vakantie...

Als lunch hadden zo'n wereldgerecht van Knorr. Fantastisch! 7 Pannen, 5 schalen en een broek onder het vet later, hadden we eten. Kortom, nooit meer zoiets op een camping maken.

Na de bijbehorende gruwelijk grote afwas, via het chateau naar het dorp gelopen. In het chateau was een expositie van Bernard Pras. Deze was opgedragen aan de facteur Cheval. Hij maakte collages van echt allerlei dinge. Op eerste zicht een rommeltje, maar als je vanaf 1 specifiek punt er naar keek, zag je een lichaam of gezicht. Fantastisch en erg kunstzinnig! Een van de objecten was de facteur Joseph-Ferdinand Cheval. Een bekend figuur in Hauterives.

In de tuin stond een boompje dat geplant was door Henry IV. Jolanda wilde de boom omhelzen, maar ze kwam een behoorlijk aantal armlengtes te kort.

Toen naar Le Palais Idéal du facteur Cheval. Die heeft iets gebouwd in zijn tuin van stenen, schelpen en cement. Het was heel bijzonder, maar we vonden er helaas niet veel aan. Eerder bizar dan mooi.

   

Via de kerk weer naar de camping. Het is nog steeds mooi weer, tussen de 20 en 25°C met een beetje wind.

Oh ja, de dissel staat naar het noordwesten. Niet onaardig.

Dinsdag 20 mei

Vroeg op, want we wilden een lange route gaan doen. Om 10 over acht reden we al bij de bakker weg.

Eerst langs Grenoble naar de Alpe-d'Huez. Het rijden ging goed, we zater steeds te kijken hoe we er met een caravan zouden kunnen komen. Dat ging heel goed zelfs. Onderaan Alpe-d'Huez liggen zelfs campings!

Het is een mooi gebied en heerlijk om rond te kijken. Behalve op de top zelf natuurlijk. Hotels, barretjes en wat al niet meer aan commercie. Heel anders dan de Mont-Ventoux. We hebben wel een heerlijke (Franse) koffie gedronken. Foto gemaakt van het podium (1860 meter volgens Wikipedia) en toen naar les Deux-Alpes. Dat was ook een mooie route, maar we vonden het bovenaan vreselijk met al die hotels endergelijke. Oh ja, net als op Alpe-d'Huez was vrijwel alles gesloten. Onderweg kamen we nog een mooie, met sneeuw bedekte, berg tegen. Dat was de Grand Armet van 2792 meter hoog.

Toen via een omweg terug naar de camping, namelijk de D26 door Valbonnais. Daar was iets bijzonders! Iets wat we gezien hadden tijdens een Tour-de-France, maar wat we vergeten waren. Het bleek dus Le Viaduc de la Bonne te zijn. Het was en aardig stuk omrijden voor de foto, maar vlaggetje nr 46 van onze reisdoelen is volbracht.

Vervolgens via Route Napoleon richting Grenoble. Er was een stukje voor Vizille dat je echt beter niet kon doen met een caravan (was verboden trouwens). Het was een 3 kilometer lange afdaling van 12%! Een stukje met de caravan had gekund, maar 3 kilometer was te zot.

Het stomme is, dat er geen alternatief is, behalve via de péage vanaf Aix-en-Provence. Maar goed, dan maar niet met de caravan naar Gap. Om half 5 kwamen we al weer aan in Hautetrives. Het was een mooie rit.

Onderweg nog kersen gekocht. Het blijkt een enorme fruit- en asperge-streek te zijn. Als we in september gaan mogen we blij zijn met die heerlijke pompoenen.

Woensdag 21 mei

Brood gehaald met heerlijke kleine taartjes met fruit bij onze favoriete bakker. En toen de normale dingen gedaan. Afwassen, wassen, toilet verschonen en dat soort dingen gedaan.

En om half 11 reden we dan naar Grenoble. De auto in de parkeergarage gezet bij het museum. Het zicht buiten blijft ons verbazen. Een stad, bergen en bergen met witte toppen.

Grenoble is geen arme stad. Alles zag er goed en netjes uit en de mensen hadden duidelijk geld (of in ieder geval uit gegeven). Overal liepen ze te flyeren. De dames van de Fnac hebben ons wel 3 keer iets aangeboden. En we hebben iets voor gehandicapten gegeven.

In een leuk hobby winkeltje nog wat spulletjes gekocht voor ons poppenhuis. Lijstjes voor foto's en ponzen! Een met hartjes en een met blaadjes.

In Les Halles ons weer lopen vergapen aan de mooie spullen. We hebben een Tielle meegenomen en gerookte sprotjes. Heel benieuwd hoe die smaken, want dat kunnen we eventueel thuis ook. Tielle spreek je hier ook echt uit als "Tiejelle" en daat is dus weer anders dan in Sète zelf. Zucht...

In een ander winkeltje nog 2 schaaltjes gekocht om quiche in te maken en 2 van Jolanda's favoriete soepkommen.

Door het centrum gelopen (het oude deel) en besloten om het kabelliftje naar La Bastille maar niet te nemen. Het zag er wel leuk uit, maar een beetje hoog.

Teruggereden en lekker genoten van de rust en het mooie weer. Het is hier 25°C geworden.

We zijn trouwens anders terug gereden. Een echt konijnenpad, maar met een waanzinnig uitzicht. We gingen via de D1532 naar Vinay, D155 en D71 naar Roybon en dan de D20 naar Hauterives.

Donderdag 22 mei

De afgelopen nacht hebben we het ontzettend warm gehad. Er stond wel veel wind, maar niet door onze caravan. Onze bakker "Le Petit Mitros" was helaas gesloten. Maar iets verderop zat een ienie-mienie bakker en die had ook heerlijk brood.

Vandaag een route langs een drietal plaatsjes die we gezien hadden in de Tour-de-France.

Eerst een foto van dee boom gemaakt richting Manthes. Vervolgens naar Roman-sur-Isère (vlaggetje nr 15). Even rondgereden, maar we haddeb geen idee wat er nou zo bijzonder was. Dan maar door naar Chabeuil (vlaggetje nr 16). Dit was een leuk plaatsje. Nog even naar boven gelopen naar de kerk en van het uizicht genoten.

En toen door naar Charmes-sur-Rhône (vlaggetje nr 17). Daar vlak naast lag een mooi dorp tegen de bergwand aan. Helaas hebben we geen foto kunnen maken, want er stond altijd wel iets voor. Via het centrum van Valence terug gereden. Dat zag er wel aardig uit. Iets voor den volgende keer?

En om kwart over 2 waren we al weer op de camping. Helaas begon het te regenen. Na het eten alles ingepakt. En uiteraard werd het daarna weer droog.

Vrijdag 23 mei

Afgelopen nacht heeft het een paar uur geonweerd. En geregend natuurlijk. En niet te zachtjes ook. Om half 8 opgestaan, een beetje opgetut en een petit déjeuner gaan doen bij de bakker. Het was heerlijk en het vult prima. Een croissant, stokbrood met jam, koffie naar keuze en een jus d'orange.

Om 9 uur reden we de camping af. Het was maar 160 km naar Jonquières, dus binnendoor. Het adres klopte niet helemaal. We konden geen camping vinden. Ook geen bordjes enzo, dus maar een beetje rond gereden en jawel! Vlakbij de stade en gemeente zwembad. We werden echt heel erg vriendelijk ontvangen en hadden al snel een plaatsje uitgezocht (nr 72). Hier heeft het schijnbaar al lang niet meer geregend... Het adres was trouwens Avenue Pierre de Coubertin (voor de volgende keer?).

Uitgestalt en omdat het nog vroeg was (en we hadden wifi!) iets opgezocht in Châteauneuf-du-Pape. Daar was iets over de geschiedenis van Châteauneuf-du-Pape, een kelder en uiteraard wijn om te proeven. Het plaatsje zelf is heel bijzonder. De ene caveau na de andere. Elk huis of gebouw was een wijnmaker of een wijnhandelaar. Heel moeilijk kiezen dus. Datgene dat we gevonden hadden bleek dus een wijnhandelaar te zijn (van 90 wijnmakers had hij wijn) en niks geen museum niet te zijn (later bleek dat er wel een museum is: Museee du Vin Brotte in de Avenue Pierre de Luxembourg). Jolanda had iets gezien in een keldertje. Erg leuk. Daar stonden een paar Britten te degusteren en vielen net niet om toen ze de prijzen lazen. Wij hadden al een vermoeden en was de schok dus niet al te groot. We hebben 3 wijnen geproefd. Eerst een jong die heerlijk was, een wat oudere die minder was en een oude die heerlijk was. Van de jonge 3 flesjes genomen (à €23) en 1 van die oude (€60). De laatste maken we open op Jolanda's verjaardag met een entrecote van de grill en een kaassaus van blauwe kaas.

Toen nog "even" wat water gehaald. Overals wijn, maar supermarkten blijken hier dus schaars te zijn. Onderweg nog een bordje gezien van een vide-grenier die morgen in Roquemaure is. En toen weer terug.

Op de camping lekker buiten zitten en genieten van de zon bij 25ºC, maar met een behoorlijke wind.

We mochten een bbq neerzetten als we voorzichtig waren, maar hebben besloten om het niet te doen met die wind.

Later ging het hier ook onweren. Ach ja, nu is alles echt schoon...

Zaterdag 24 mei

Uitgeslapen, brood gehaald in het dorp en ontbeten.

Vandaag eerst dus naar die vide-grenier in Roquemaure, dan naar Pont-du-Gare en dan naar het château in Uzès.

Die vide-grenier was dus helemaal niet in Roquemaure, maar in St-Genies... Dat laatste konden we niet goed lezen, want we zagen dat ene bordje maar tijdens het rijden. St-Genies ingetypt in onze navigatie en dat bleek vreemdgenoeg best ver weg te zijn. Daar klopte dus iets niet. Dus dan maar naar Pont-du-Gare.

Onderweg bij een plaatselijk stalletje wat groente en fruit gehaald.

Bij Pont-du-Gare schrokken we wel even want we moesten €18 betalen om te parkeren. En dat voor een bruggetje? Maar ach, we waren helemaal hierheen gereden en het was vakantie. Het bleek een enorm mooi park te zijn en Pont-du-Gare zelf was indrukwekkend. Veel foto's gemaakt en een souvenier gekocht van een bouwplaat van Pont-du-Gare. Iets om neer te zetten in de toekomstige treinbaan die John wilt gaan bouwen? En toen door naar Uzès.

Onderweg kwamen we nog een fantastisch antiek en brocante winkel tegen "Le Sabot Rouge". Hele, hele, maar dan ook hele mooie spullen voor een veel, veel, maar dan ook veel te hoge prijs. Maar als je geld hebt, moet je hier zeker gaan kijken.

   

In Uzès moest een château zijn. En dat bleek dus niet waar te zijn. In Uzès bleek dus een cathedrale te zijn. En er was een markt door het hele stadscentrum heen. Maar het was 1 uur en gingen al inpakken. Tsja, een volgende keer dan maar weer. Het vlaggetje van Pont-du-Gare kon weg, maar deze laten we maar staan en zullen de tekst erbij een beetje aanpassen.

Terug via een andere route. Vanuit Uzès via de D982 naar Ponzilhac. Deze weg heeft mooie rechte stukken met aan beide kanten van die mooie lindes. John wilt ooit een foto maken van zo'n weg, maar dan laag op de weg. Deze weg zou daar perfect voor zijn! Maar eerst maar gaan oefenen in de Provence.

Daarna via de D101 naar St-Laurent-des-Arbres. Deze route is echt mooi. Onderweg kom je een mooi château tegen op een berg (La Costella in St-Victor-la-Coste). Weer een doel voor de volgende keer! In Jonquières nog nagenieten van deze dag en foto's bekijken.

Zondag 25 mei

Weer vroeg op. Er zou een vide-grenier zijn in Jonquières zijn (laten we daar nu zijn :) ) en de weekelijkse in Carpentras. Wij hebben nergen borden gezien voor die in Jonquières en zelfs bij de sportvelden gebeurde er niets (da's naast de camping) en in het centrum was ook geen hint te vinden. Dus gelijk door naar Carpentras. Daar waren we iets te vroeg, half 10, en ze waren nog aan het uitpakken. Dus een beetje heen-en-weer gewandeld tot er wat meer stond.

Een goede jacht!

Jolanda had een lammetje (€10), een juwelendoos (leeg, €10), een sprei (€10), een vogelkooi (€20), een boutie (antiek quilt, €10) en John een houten model van een Canadees brandblusvliegtuig (€40), zoals we die gezien hadden in Clermont l'Herault.

Jolanda had gemakkelijk nog een rondje kunnen wandelen, maar we hadden onze handen al vol, dus verlieten we om 11 uur de markt al weer.

Er zijn hier trouwens behoorlijk veel Noord-Afrikanen die, net als bij ons, overal aanzitten en zeuren dat het te duur is.

John had voor de terugreis nog een route bedacht door "Dentelles de Montmirail". Dat zijn mooie bergen die boven Carpentras liggen, naar de Mont Ventoux. Het idee was om vanaf Carpentras naar La Roque Alric, Suzette, Séguret, Sablet, Gigondas, Lafare/Beaumes de Venise terug te rijden. La Roque Alric is echt een mooi dorp om te zien. Helaas ging het van Suzette naar Séguret al mis. De navigatie wilde dat we er helemaal omheen reden en ook stond Séguret op geen enkel bord. Waarschijnlijk waren de wegen op de kaart in werkelijkheid ienie-mienie-konijnepaden.

Dus maar direct terug naar de camping gereden. Eerst op internet nog eens nagelezen waar die vide-grenier moest zijn in Jonquières. Dat hadden we gevonden en we zijn er gelijk heen gereden. Daar waren ze al weer aan het opruimen. Het bleek eigenlijk een vreemdelingenmarkt te zijn, zoals we die in Antwerpen ook hebben. Brocante? We denken niet dat daar ooit iets brocante-achtigs is geweest.

Dus weer terug, foto's van de buit genomen en lekker buiten gezeten. Het heeft nog wat geregend, maar het viel erg mee.

Maandag 26 mei

Op ons gemakje ontbeten en opgeruimd en om kwart over 10 reden we richting Cavaillon / Apt. De navigatie had een kortere of snellere route gevonden, maar dat zagen we niet echt zitten.

Om kwart voor 12 kwamen we aan op de camping in Apt. Lucy was er nog steeds en we mochten een leuk plekje uitzoeken. Het is nr 5 geworden onder een grote boom. Schaduw voor John en zon voor Jolanda. Ideaal. Uitgepakt en een pizzaatje gegeten die we vanochtend bij de bakker in Jonquières hadden meegenomen.

En toen naar de E.Leclerc voor de vaste boodschappen en bij Ed (tegenwoordig ook Dia) voor groentes en vlees. De Dia was om half 2 al weer open, maar de directie van de slager heeft bepaald dat zij dicht zijn van 12 tot half 3.

En er is pizza op de camping op woensdag-, zaterdag- en zondagavond. Ook lekker!

Verder gewoon gehangen. Jolanda is nog even door het centrum heen gelopen, maar veel was gesloten. Lekker tot 9 uur buiten gezeten.

Over mensen met campers kunnen we weer kort zijn. Het zegt niets, kan niet rijden met de camper, ook niet fatsoendelijk op een plekje parkeren en lopen helemaal in hun eigen wereldje rond. Onvoorstelbaar.

Dinsdag 27 mei

Jolanda gaat hulp zoeken. We gaan op zoek naar de ASV ofwel de Anonieme Soepterrine Verzamelaars. Komt goed!

Eerst naar het centrum voor een kopje koffie en een stokbrood. De koffie namen we op een terrasje bij Royal Moka. De koffie kwam uit Brazilie en was heerlijk, dus hebben we 500 gram gemalen koffie meegenomen. Van de week of volgende week weer een andere proberen.

En er was een marktje op het grote plein. Vis-paëlla-achtig iets gezien, verse kruiden en een vigneron die tussen Coustellet en Apt zit (we rijden er altijd voorbij). Volgende week gaan we dat allemaal uitproberen.

Tussen de middag warm gegeten en een stoofpotje gemaakt. Die kan de hele middag pruttelen. Het koelt wel snel af als de zon even verdwijt. Dus om 7 uur zaten we al weer binnen. Het is net iets te fris.

Woensdag 28 mei

En we zijn weer opgestaan. Goed hè? Maar omdat het anders een heel saai verhaal zou worden, zijn de de stad maar ingelopen. Nog niet alles was open, maar de apotheek wel en we hebben gelijk onze supplementen maar aangevuld.

Toen zagen we de Bialetti koffiepotten bij Viguier, dat is de winkel schuin tegenover de cathédrale. En die waren heel duur, maar dat was dan ook voor meer dan 10 kopjes. Voor Ingo een exemplaar gekocht voor 1 kopje en voor Ingo en Maureen samen een mooi set voor 3 kopjes met 2 espresso kopjes en schotels. Jolanda wilde thuis ook wel eens espresso drinken en dus hebben wij er ook nog eens een genomen voor 4 kopjes (een design Bialetti). De verkoper was erg blij en we moesten hem vertellen dat we niet de camionette zouden halen.

En toen het boekje gekocht om vanalles in te schrijven, zoals dit verslag. De PDA heeft op dag 1 al de geest gegeven. John liep lang te twijfelen tussen een kleiner gelinieerd model en deze. Maar het idee dat je hier lekker in kunt schetsen gaf de doorslag.

Voor Jolanda nog een schetsboekje en een grafiepotlod gekocht bij de behang, verf en schildersspullen winkel (Station Peinture Fernandez).

En vervolgens lunchen. Onze stoofpot met friet en stokbrood met een wijntje.

Het gaat prima zo!

Het weer is trouwens heerlijk. Nog geen 25ºC in de schaduw. Nadeel van ons plekje is dat we tegen het eind van de middag alleen nog maar schaduw hebben. En dan kan het fris zijn met een windje.

De pizzaman was er weer! Dezelfde als bijna 2 jaar geleden. En we hebben een Sud-Ouest genomen. Eentje met canard! Heerlijk, tomatensaus en Ementaler met echte grote stukken canard.

   

   

Donderdag 29 mei

Weer vroeg op, want we hadden 2 to 3 vide-greniers. Eerst op zoek naar die in Apt bij l'hopital. Die was er dus niet, maar toe we naar de volgende wilden rijden, kwamen we hem tegen bij la gare. Onze buit daar was een stalen wokpan (€2) en een metalen speelgoed opwind zeppelin (€10). Grappig spul!

Toen naar Bonnieux. Die was weer vanaf place Gambetta helemaal naar beneden rondom de kerk. Bij de eerste stal zagen we heel veel oude poppenhuisspulletjes. We gingen verzamelen en mochten alles meenemen voor €15. Toen zag John nog een design espressomaker die hij persé wilde hebben (€20) (later hebben we ontdekt dat het een Nuova Mignon 2 Tazza van Brevetti Bialetti te zijn uit ongeveer 1960-1970, maar dan zonder de electrische verwarming). We mochten alles voor €25 meenemen! Nog rondgezworven en we hadden 2 antieke fotoijsten (€15), 2 antieke voetenbankjes (€15), een trompet (cassé, €15), een klein kamerscherm (€15), een oestermand (€6) om de bouties in te doen, 3 kleine cognacglazen (€2), een barbapappa puzzel oor Ronja (€2) en balletschoentjes die ze aan kan doen als ze iets grotere voetjes heeft (€0.50). Kortom, zeer succesvol.

Op de camping weer gehangen, bbq aangezet en weer verder hangen.

Vrijdag 30 mei

Een beetje vreemd geslapen en toch uitgeslapen. Dus gingen we pas om 10 ur stokbrood halen voor onze p'tit déj.

Toen een ronde gereden langs een aantal plaatsen die we nog wilden bezoeken. Eerst Rousillon om het oker museum te bezoeken. Maar de depor-vente in Apt was open, dus snel gestopt en naar binnen gegaan. Leuke dingen gezien maar het is allemaal een beetje te groot om mee te nemen. Een hoofdeind voor een bed, een mooi bed zelf, en een kastje dat als je de klep opendeed, het marmeren blad naar voren kwam. Erg leuk. Jolanda heeft een regaal meegenomen voor €5.

En toen gingen we echt naar Rousillon. In het oker museum (Sté coop d'intérêt coolectif: ôkhra) ontzettend veel boeken gezien over kleuren en de theoriëen er over. Mooi, maar in het Frans. Wij willen alleen weten hoe we met de okers, oxyden en pigmenten een mooie acryl of waterverf konden maken. Nou daar hadden ze vloeistoffen voor ("liant") die je met water en de oker kunt opmengen en ndan kreeg je verf voor aquarel of acryl. Dus van ieder een potje gekocht. En nog een mooi boek voor Jolanda gekocht "Recupé et brocante".

Toen richting Gordes, naar de abbaye de Notre Dame de Seranque gereden. De abdij was een echte trekpleister. Het is dan ook het bekendste plaatje van Frankrijk. Als ze het over de Provence hebben, hebben ze het over lavendel en deze abdij. Alleen stond de lavendel nog niet in bloei toen wij er waren. Wel stond er iets anders tussen in wat ook mooi paars is, maar niet DIE kleur. Foto's genomen en doorgereden naar Bonnieux. Daar was een camping "Le Vallon" dat mischien een alternatief is voor die van Apt. We vroegen ons al af hoe we daar konden komen. Nou één manier was door de nauwe straatjes dwars door Bonnieux. Niet echt een succes dus. Maar er waren nog meerdere wegen er naar toe. Helaas was de camping zelf vie een erg slechte weg te bereiken en stonden daar de grotere campingjongens en ook hutje op mutje. Niet echt verder gekeken omdat de eerste indruk slecht was en dit alternatief dus maar afgeschreven.

Terug in Apt konden we kiezen. Of fruits de mer gebakken in knoflook en een stokbrood of een americain halen bij de baraque à frites (Friterie ch'ti chez Vince). Het werd het laatste. We hadden beide een demi baguette, steak, frites et mayonaise. Een demi-baguette is dus de helft van een baguette, maar de lengte van de baguette was meer dan een meter? Een echt complete en heerlijke maaltijd. Het was zelfs zoveel dat we 's avonds ook nog hadden. Toen nog wat boodschappen gedaan bij €. Weer veel geld kwijt, dje polodenus daar gaan we niets meer halen deze vakantie.

Op de camping weer uitpakken en rondhangen. De onweer ging weer eens rondom Apt heen, maar kan ook terugkomen, maar dan er dwars door heen. We wachten maar af. 's Avonds ging het wel regenen, maar het viel allemaal mee.

Zaterdag 31 mei

Mooi weer en we gingen de markt van Apt bezoeken. Het was druk. We hebben hele leuke haarspeltjes gekocht voor Ronja. Twee met snoepjes en 1 met een setje kleurpotloden. Die had ook erg leuke ringen, met donuts, maar over 2 jaar komen we terug en dan kunnen we een ring voor Ronja meenemen. Dan is ze groot genoeg. Toen kwamen we bij een kraam die armbanden endergelijke verkocht uit China. Jolanda heeft hier een armband gekregen die uit allemaal ringetje in elkaar gezet is.

Weer langs de lampenzaak gelopen Falbala Luminaires, waar we altijd naar binnenkijken en afvragen wat die mooie dingen kosten. Dit maal naar binnen gelopen om te vragen. We hadden een mooie lamp in de etalage zien hangen. De lamp zelf was een grote bol en de gloeidraad liep van boven naar onderen. De lamp was 60W en kosten iets meer dan €28. De keramische fitting hadden ze niet, maar ze hadden wel een mooi alternatief. En dan nog 5 meter donkergrijd snoer (voor meer dan €5 per meter). Dus hebben we 3 lampen gekocht voor in onze gang. Daar kan nog een lichtdimmer tussen als dat nodig is.

   

   

Jolanda heeft op haar vaste plek nog een tweetal blousjes gekocht. Ze werd nog herkend ook!

Toen zijn we arm teruggegaan naar de camping.

Toch nog even naar Goult gereden voor de vide-grenier. Maar die was dus op zaterdag 17 mei. Internet heeft ons weer eens voorgelogen.

Daarna nog even foto's gemaakt van Pont-Julien, maar dit keer vanaf het water. Erg mooi geworden.

Via Lacoste en Bonnieux weer terug naar de camping. Afwassen, wassen en weer hangen.

De camping was "complet", maar het lijkt nu weer wat rustiger te worden. Gisteren witte Bordeaux gehaald bij E.Leclerc. Deze is echt goed!

En het ging regenen. Dus luifel uit en wasrek eronder. Onder de boom bleef het ook goed droog.

Voor vanavond hadden we mosselen. Helaas waren dat er veel te weinig, zodat we nog een pizza nodig hadden. De canard was op, dus voor Jolanda een l'Arméniere en voor John een la Ch'ti met maroilles. Heerlijk en veel te veel. En ons nog even geergerd en geschaamd voor Nederlanders die het beter weten, maar in de Franse taal een nul zijn.

Zondag 1 juni

Uitgeslapen en naar de eerste vide-grenier gereden in Apt bij het hospitaal. Net als zoveel jaar geleden, een kleine markt met normale dingetjes, maar geen rommel. Onze buit? Een kroonluchter (wit en blauw aardewerk) voor €15 en 2 grappige huisjes die msichien weer te gebruiken zijn voor de toekomstige treinbaan (€6).

Toen naar Villars. Daar hadden we nog nooit van gehoord en waren we dus ook nooit geweest. Het is richting les Saturnis-les-Apt en dan naar rechts. Het bleek dat we deze gehele hoek nooit bezocht hebben.

Villars zelf is niet veel aan, maar van een afstand zit het er gaaf uit. Een klein dorpje op een bult. De vide-grenier was erg mooi en door het gehele dorp heen. Bij een man (die we ook in Bonnieux hadden zien staan) een Renault 4 en een Renault 16 gekocht die mischien klein genoeg zijn om op de treinbaan te gaan gebruiken. Jolanda had nog 2 gordijnen voor €2 en een poppe nwagen voor €10. Geen slechte dag dus.

Nog een bbq gedaan, maar de hoeveelheid merguez was te veel voor hem, dus op de grillplaat weer verder. Dit is de laatste wegwerp bbq.

's Avonds nog de resten van de pizza van gisteren opgegeten...

Maandag 2 juni

Vroeg opgestaan om naar Cassis te rijden. Om kwart voor 9 reden we weg en hadden besloten om geen tolwegen (uiteraard), maar ook geen snelwegen te nemen. Dan zien we het meest.

Het was een lange rit, maar prachtig en we hebben ervan genoten. Vlak bij Apt blijkt dus een lavendel destilleerderij te zitten. En ze verkopen vanalles. Daar gaan we eens kijken in plaats van la Château du Bois.

Casis viel een beetje tegen. Het was ontzettend touristisch en druk. We zijn maar de auto een rondje over de promenenade gereden een toen doorgereden naar La Ciotat. Dat was minder druk (tegen het saaie aan, want het was maandag) en we hebben daar een rondje gelopen.

Bij Cassis zagen we "Route des Crètes" die "ouvert" was en liep tussen Cassis en La Ciotat. Dus hebben we die route genomen terug naar Cassis. Die was ontzettend mooi en was echt de kers op de taart. We hebben ook ontzettend veel foto's gemaakt. Later zagen we ook dat dit de weg was in het begin van de film "Bienvenue chez les Ch'ti".

Toen via de "snelle" route terug naar Apt. Wel via snelwegen. Het was inderdaad sneller, maar zeker niet korter.

We blijven verbaasd over het aanbod van kersen en de overvolle kersenbomen. We hebben nooit geweten dat dit zo'n fruitstreek was.

Oh ja, we hebben weer zo'n Bob de Bouwer op de camping staan. Eerst stonden ze op een plekje met 2 campers tegenover elkaar en dan een zeil ertussen gespannen. Maar nu staan ze ergens anders met die 2 campers en een gigantisch boogtent in het midden. Geen idee wat ze er allemaal mee willen. En toen waren ze ook nog bezig om daar weer een zeil tussen te spannen. Je blijft lachen. Oh ja, ze hebben 2 satelliet schotels, 2 honden, 2 fietsen, 1 kat en een motor.

Dinsdag 3 juni

Na het ontbijt een rondje gaan lopen door Apt. Eerst weer een lekker kopje Costa-Rica koffie gedronken bij Royal Moka. En die was ook zo goed dat we daar 500 gram gemalen van meegenomen hebben. En toen nog even over dat marktje gelopen. Geen vis gekocht, dat hadden we gisteravond al, maar wel even gedegusteerd hij het stalletje van Domaine de Coulet Rouge. Eerst een paar witte, een Chardonnay en een Viognier. Die smaakten erg goed. Dus van beide een flesje. En van de rode een Terra Ocra genomen. Ook zo lekker dat we daar maar 2 van genomen hebben. Niet veel, maar om te proberen voldoende. En uiteraard kersen gekocht.

   

Later nog boodschappen gedaan bij Dia, E.Leclerc (nog niet iets te lang...) en de brico zodat we nergens meer naar toe hoefden.

Na het eten hoorden we een vreemd gebrom. Wat blijkt, er zitten wel honderd bijen in de boom waar wij onderstaan die druk bezig zijn met de bloesem.

Het wordt nu al weer drukker op de camping. Afgelopen week kwam dat door Hemelvaart, nu door Pinksteren. We hadden nooit gedacht dat dit zo'n effect zou kunnen hebben.

Woensdag 4 juni

Een beetje bewolkt, maar de voorspellingen zijn goed. En toch ging het een beetje druppelen. Dus tijd voor een fotorondje! Eerst een van de brug bij de cave, en toen naar Forcalquier. Ergens op deze weg is een recht stuk met aan beide kanten lindebomen. En daar wilde John een foto nemen, zo laag mogelijk bij de grond. Dat stuk was natuurlijk 6 km vanaf Forcalquier. Maar het is gelukt. John nam de foto's en Jolanda lette op het verkeer.

Omdat het nog een beetje bewolkt was, toch maar de "lavendel route" gedaan die we een paar jaar geleden ook gedaan hadden. Toen hadden we ergens een foto gemaakt van de lavendel (compleet afgeknipt) met de Mont Ventoux op de achtergrond. Dus via de D22/D51 naar Banon gereden en via de D950 naar Sault. Helaas hebben we de plek van de foto nooit gezien. Dus toen maar direct naar Apt via de D943. Die hadden we schijnbaar nog nooit gedaan. Weer een prachtig gebied. Onderweg kwamen we zelfs een château tegen (Javon). Weer veel foto's gemaakt en via St Saturnin-les-Apt naar Apt zelf.

Gelunched en lekker gehangen.

Onze nieuwe Nederlandse buurtjes hebben hun caravan onder een tak van een plataan gewigd. En toen pas de mover gebruikt om hem daar weer ondervandaan te krijgen. Eigenwijs? Dom? Beide vragen moeten met "jazaker" beantwoord worden.

Het is zonnig geweest, maar het wordt toch weer bewolkt. Om 6 uur kwam onze pizzaman het terrein oprijden en stak zijn houtoven aan. Heerlijk die lucht. En dus wat eten we? Een pizza "La Ranch". Maar we hebben maar de helft opgegeten. Morgen de rest. En hij heeft beloofd dat hij zaterdag canard bij zou hebben.

Gisteren zijn er ontzettend veel kermis wagens aangekomen in Apt. Nu zijn ze zich aan het installeren op place du Lycee en op heit plein tegenover.

Donderdag 5 juni

Na het ontbijt naar Royal Moka voor een "moka". Die is weer anders dan die uit Brazilie of Costa-Rica. Niet zo zwaar, maar met een lekkere nasmaak. Dus weer een pak van 500 gram gemalen koffie genomen. En ook maar een koffiebus die goed afsluit. Alles voor goede koffie.

En nu maar weer wachten tot we kunnen gaan lunchen.

Na de lunch naar de Mines de Bruoux gegaan. We werden hartelijk verwelkomt en kregen tekst en uitleg.

Alleen John ging naar binnen, want Jolanda dacht dat het ietwat claustrofobisch zou zijn. We hadden een haarnetje gekregen, want we moesten een helm dragen. Met een groep van zo'n 20 man gingen we met de gids de mijnen in. Het was binnen zo'n 10ºC, maar we waren gewaarschuwd en hadden ons er op gekleed. Het was niet echt krap, maar wel ontzettend donker, wat op hetzelfde neerkomt. De gids was echt nodig, want verdwalen was eenvoudig te doen. De gids brabbelde zo snel in het Frans, dat John er ook niets van kon maken. Maakt niet uit, want het was een hele ervaring. Haar verhaal ging over water, doden die gevallen waren omdat ze iets te spontaan aan het "mijnen" geslagen waren. Daardoor werden de gangen te breed en toen stortte het in. En uiteraard vielen er doden. Vanaf toen kwam de regel dat de gangen niet breder dan 3 meter mochten zijn, maar ze waren wel 15 meter hoog. Ze vertelde ook iets over de verschillende stijlen in het "mijnen". Dat was dan ook echt te zien aan het dak. En er was een kathedraal. Ook dat was te zien aan het dak. Om de acoustiek te testen moesten een een aantal malen "Oh" roepen. En het geluid was inderdaad erg mooi. Het leuke was dat iedereen echt blij was om de zon weer te zien en buiten te komen.

Foto's maken lukte niet echt in het donker en John heeft dan maar wat gefilmd, wat ook niet echt succesvol te noemen was. Dus maar een paar foto's gekocht. Net zo goed. Ook nog een tweetal pigmenten (luchtblauw en oud groen, zeer mooi) en een boekje waarvan we dachten dat dat de beschrijving was. Oops, het was een boekje voor kinderen.

Met een ijsje terug naar Apt, waar de kermis nog steeds opgebouwd wordt.

Vrijdag 6 juni

Er staat weinig op het programma. Wat wijn inslaan en dan weer wachten tot we mogen gaan lunchen. Wat een drama!

Dus naar Coustellet voor de Super U. Die zou heerlijke eigenmerk wijnen moeten hebben, maar dat schijnt alleen in midden- en noord-Frankrijk te zijn. Maar we hebben wel nog een 2-tal bib's meegenomen van Domaine du Coulet Rouge. En een thermometer voor de rookoven thuis en een oestermes!

Alles in de koelkast gezet en nog een fotorondje gedaan. Eerst richting Loumarin (via de D113?) om een watermolen te fotograferen en een ontzetten leuk kapelletje. Omdat Jolanda nog wat lavendel wilde plukken zijn we doorgereden. En toen kwamen we weer bij die lavendel distilleerderij (Distillerie Les Agnels). Toch nog even in de shop kijken. Die hadden totaal andere producten dan la Château du Bois. Heel veel luchtjes en olieëen. Voor Jolanda nog een lekkere eau-de-toilette gekocht.

Toen nog naar de gare van Apt gegaan. Dat is nu geen echte gare meer, want de spoorlijn is al lang vervallen en vervangen door een fantastisch fietspad van Cavaillon - Apt - Forcalquier (sinds 1995?). De foto's zijn voor de nieuwe treinbaan, uiteraard...

De opbouw van de kermis gaat prima. Er staat op het place du Lycee een echte rollercoaster! Heel veel werk voor een kernmis van 3 dagen (zaterdag t/m maandag). Dit is namelijk pinksterweekend.

's Middags na de bbq nog een rondje door het centrum gelopen. Het is erg rustig en mooi. Maar we waren eerst begonnen met een kopje "Brezil" omdat we een beetje loom waren. En we waren weer wakker. Heerlijke koffie! Nog even bij die behang, verf en schildersspullen winkel (Station Peinture Fernandez) gaan kijken voor een staande koffer ezel. Die zagen we in eerste instantie niet staan, maar in het magagzijn zagen we een doos met die ezel "Monet" Het bleek dus dat we er langs gelopen waren (de doos dus). We vonden de prijs heel erg meevallen en dus heeft Jolanda haar tweede verjaardagscadeau gekregen. Een "typical classic French easel".

Ondertussen is het enorm warm geworden (30ºC?).

Zaterdag 7 juni

De wekker gezet want we moesten weer naar de vide-grenier in Loumarin. Eerst konden we hem niet vinden, maar het bleek op het kleine pleintje te zijn in het centrum. Het was eigenlijk een brocante en antiekmarkt te zijn met hele mooie spullen. John werd betrapt bij het "stiekem" fotograferen. De buit viel mee, omdat het geld snel op was. Een ouderwetse waterkoker (€12) en een metalen eend (€55). John heeft een dure smaak (zie eend) en mag niets meer kopen. We hebben ook nog poppentheaterpaarden gezien voor €280. Heel mooi en echt waard wat ze vragen, maar te duur voor ons.

In Apt ging Jolanda nog een keer over de markt en John deed een fotorondje buitenom de markt. We zagen veel mannen van het vreemdelingenlegioen rondlopen totdat ze bij die ene bushalte bij de brug opgehaald werden.

Het is inmiddels 26ºC in de schaduw en dus kunnen we alleen maar wachten tot de lunch.

En toen dat eindelijk zo ver was, zijn we weer naar de baraque à frites (Friterie ch'ti chez Vince) gereden voor 2 americain. Ze wist nog hoe we de steak wilden hebben. Heerlijk.

Die americain kregen we dus niet op, maar de rest was voor vanavond.

En het werd nog warmer en we hebben het inruimen maar een paar uurtjes uitgesteld. Om half 4 hoorden we kermisachtige geluiden. Het was eindelijk begonnen! De rollercoaster die ze in 3 dagen hadden opgebouwd stond er maar stilletjes bij. Niemand wilde er in. In het algemeen was het er erg rustig. Wanneer gaat de Fransman naar de kermis?

Er staan ontzettend veel attracties, op het place du Lycee en het plein tegenover. Ook het plein richting de supermarkt Intermarché stonden er attracties. In het algemeen zijn het veel schiettenten en gokhuizen. Allemaal bieden ze fantastische prijzen aan, maar de winkans zal dan ook nagenoeg nul zijn. Drie botsauto's, waarvan er 1 voor de kleintjes zijn. Trampolines waar ze met een soort bungee dump tuigje op kunnen springen. We hebben zelfs meer dan 5 suikerspin verkooppunten gezien (in echt alle kleuren). Er is dus echt wel concurentie. De prijzen leken ons een beetje hoog. €5 voor wat dan ook. Mischien dat dat afschrikt. Daar kunnen we ons iets bij voorstellen.

Ze hebben trouwens de D900 helemaal afgesloten! En dat voor een kermis! Na het rondje weer sudderen voor de caravan. Het is echt heet, zelfs de Fransen hebben het er over. Maar aan de andere kant... het zijn net zulke zeikerds als Nederlanders. Daarna alles opgeruimd. Daar blijven we lekker snel in.

De pizzaman was er ook weer en hij had inderdaad canard bij. Dus weer een Sud-Ouest pizza besteld. Helaas alleen om aan te snuffelen, want hij moest afkoelen, in stukken gesneden worden, zodat we hem morgen op konden eten. Jammer!

Gelukkig hadde we nog van die americain over. Een demi baguette van 60 cm lang? En wel met steak hachee en een gigantische berg frites, dat is meer dan een volledige maaltijd.

Het koelt af...

Zondag 8 juni

Om 7 uur opgestaan en eigenlijk konden we al heel snel weg. Jammer dat het hek nog dicht was. Na ons ontbijt reden we om tien voor 8 weg. Een record. Het was nu al 22ºC dus dat beloofde wat. Het rijden ging goed, de pizza smaakte heel erg goed en om half 4 reden we de camping in Montigny-le-Roi op. Grote plekken voor maar €14! Op het plein in het dorp zagen we zelfs nog een baraque à frites. Zelfs hier zijn de Ch'ti doorgedrongen.

Onderweg hebben we nog de 33ºC gehaald en hebben we ons verbaasd over de gigantische aantal Nederlanders met caravan op de weg.

Ook op de camping stond het goed vol met ze. Dat is iets heel anders dan in september. Zelfs de snackbar is open! En wel vanaf de Nederlandse voedertijd: 5 uur.

Van onze nieuwe Nederlandse buurtjes gezien hoe je een levensverzekering int.

Je wilt de caravan achteruit op een plek zetten. Zet je vrouw daarachter an als ze "stop" roept, rij je gewoon 2 meter door in de hoop dat ze er onderligt. Poging 2 is soortgelijks, maar rij dan 2 keer 1 meter naar door.

Bij falen, laat je haar een gezellig bakje koffie zetten en probeer je het op de volgende camping weer.

Maandag 9 juni

Niet echt lekker geslapen. Het was bijna 30ºC in de caravan. Maar de laatste 5 uur toch nog wat geslapen.

Om half 8 reden we al weg, omdat het kon en omdat we naar hui

s wilde. Alles lekker uitpakken en genieten van wat we allemaal gekocht hadden. Onze moorzuchtige buurtjes gingen eerder weg. Maar wel nadat hij met ducktape de caravan aan de voorkant dicht gemaakt had. Een zijkant was al van voor naar achteren dichtgeplakt. Sommige mensen zijn echt een gevaar op de weg.

Het laatste benzinestation in Luxemburg voor je Belgie inrijdt (de tweede dus in heel Luxemburg vanaf deze kant) is een Q8 en heeft een Delhaize shop. Geen kant en klare broodjes voor goudprijzen, maar gewoon even boodschappen doen!

En na bijna geen stops waren we om 2 uur thuis. Eindelijk!

Alles uit de caravan gehaald en gaan zitten. Het zit er al weer op. Het nagenieten kan gaan beginnen...