Bonnieux 2016

van 09/12/2016 t/m 18/12/2016

Onze route...

Vrijdag 9 december 2016

Om 4 uur vertrokken en bij Antwerpen kwamen we al de eerste verkeersproblemen tegen. Een tunnel dicht en het advies was om via de A12 naar Brussel te rijden. Dat was niet echt een prettige optie en dus hebben we iets later toch maar eens naar de navigatie geluisterd. Die stuurde ons een stukje binnendoor, maar daarna zaten we weer op onze vertrouwde route.
We hebben om en om gereden en ondanks de vele files waren we om 15:45 bij de Cave de Bonnieux. Een flesje, bibje en wat glazen meegenomen en om 16:15 waren we echt bij ons appartement.

De beheerder gebeld voor de code van de voordeur (2958) en de sleutel zat op de deur. Alle spullen naar boven gebracht (we hadden te veel bij ons, dus leek het eerder op een volksverhuizing) en gaan genieten van dit ontzettend mooie, schone en complete appartement. En de stilte!

Zaterdag 10 december 2016

Uitgeslapen en brood gaan halen. De bakker was helemaal in kerst sfeer en zag er geweldig uit. De slager ernaast zag er ook zeer goed uit, dus daar gaan we van de week ook langs. Toen gaan tanken bij de E.Leclerc. Dat was echt nodig, we hadden nog een paar liter over. Boodschappen gedaan (veel te veel uiteraard) en naar de markt. Er was veel veranderd. De depot-vente was verdwenen en Jolanda was in tranen. We hebben geen idee waar hij naar toe is gegaan. Er is een sporthal bijgekomen en de wegen zijn hier en daar aangepast. En de Dia was een Carrefour Market geworden, dus of de slager er nog is?
De markt was druk! Zelfs in de winter en ondanks de kou. En de koffiewinkel (Royal Moka) zat helemaal vol. Au Platane was er ook nog.
Ze hadden een goed lopende muziekwinkel, Arpège Musiques, waar we wat gitaarboeken gekocht hebben. En Jolanda zag een LP van Stevie Wonder. En een koffer draaitafel op batterijen met versterker. Geweldig! 33, 45 en 78 toeren! Dus draaien we de gehele vakantie Chti'vie Wonder. Ook nog olijven, tapenades zonder ansjovis en geconfijte citroenen gekocht, waarbij we een hele uitgebreide uitleg kregen. De olijven mochten niet bij elkaar en niet in de koeling. En de rest eigenlijk ook niet. En af en toe wat olijfolie erover doen.
Om 12:00 waren we weer terug in Bonnieux om lekker uit te rusten.

Zondag 11 december 2016

Op naar de markten! De eerste was in Carpentras. Daar kwamen we iets na 10:00 aan en dus waren ze allemaal uitgepakt. Mooie dingen gezien en Jolanda heeft een boutis, een stoffen doosje, LP's (John ook) en een stenen engel. Omdat het zo mistig was, was de temperatuur behoorlijk gedaald.
Toen naar Le Thor, maar die hebben we met al die vage beschrijvingen nooit gevonden en vervolgens naar Cavaillon. En die was er gewoon niet (later bleek dat hij pas om 14:30 zou beginnen). Dus weer binnendoor naar Bonnieux. De omgeving blijft fantastisch.

Maandag 12 december 2016

Vandaag via het massief Alpilles naar St. Remy-de-Provence. Een heel mooi gebied (vlaggetjes 23). Eyguières zag er heel leuk en daar moeten we nog eens langs gaan als er iets open is (niet op een maandag dus). Les Baux-de-Provence was mooi, maar ook bizar. Het waren veel rotspartijen, maar de mens had er ook veel gedaan. Het is vreselijk touristisch en ook als was er bijna niemand, moest je toch betalen voor een parkeerplekje. Ze waren zelfs bonnen aan het uitdelen. Gemengde gevoelens hierover, maar we gaan toch nog eens terug. St. Remy-de-Provence zag er leuk uit, maar we gaan ook hier nog eens terug als er markt is (woensdag).
We zijn ook even langs de camping Mas de Nicolas gereden om te zien of het iets was voor volgend jaar. Het heeft een zwembad! Helaas trekt de omgeving ons helemaal niet, dus gaan we volgend jaar toch ergens in de buurt van Apt en Bonieux staan. Die van Apt zouden we niet meer doen, want die heeft echt veel te kleine plekjes. Nog wat boodschappen gedaan bij de E.Leclerc en weer terug naar het appartement.

Dinsdag 13 december 2016

John is jarig en wordt 50! En in de omgeving die we het mooist vinden.

Brood gehaald en een Sacristain als taartje. Heerlijk! Naar Apt om te shoppen en te eten. Er was markt en het parkeren was een drama. Maar na zo'n 20 minuten hadden we de auto tegen een muur geplakt. Wat gordijntjes gekocht voor het atelier en klassieke LP's in dat winkeltje met als die spelletjes en stripboeken.Een paar koffie gedronken bij Royal Moka (Kenya en Bresil), waarvan de 2 pakken van de Kenya meegenomen hebben.
En toen naar Au Platane. Het menu was weer verukkelijk.

Het voorafje was een lekkere pate met salade, een kerstomaatje en een gurkje. Het hoofdgerecht boterzacht varkensvlees, pasta en ratatouille. Uiteraard was alles vers. Jolanda had als nagerecht een frambozenmouse en John Brie met salade. Vol en voldaan naar de Cave de Bonnieux. Die was nog net dicht, dus moesten we even wachten. Gelukkig waren we niet alleen. Een paar flesjes meegenomen en terug naar het appartement.

Woensdag 14 december 2016

Een heerlijk broodje gehaald en op naar Aix-en-Provence. Dat was een uurte rijden van hier. Ditmaal hadden we een plattegrond en een parkeerplaats uitgezocht, omdat het nogal onduidelijk is daar. Op Place Bellegarde was een parkeergarage en heel dicht bij het centrum. Veel leuke winkels, waaronder Pandora, waar Jolanda weer wat mocht uitzoeken. Even ruzie om de parkeergarage weer uit te komen, maar verder ging alles goed. Op een gevalletje steenslag na. Onderweg viel er een stuk steen van de berg tegen de auto aan. Zucht...
Besloten om vanavond lasagna te eten met kastanjes, champignons en artisjokken. Gewoon om eens uit te proberen. Omdat we dus niet echt een saus hadden bleven de plakken een beetje taai en was het dus ietwat mislukt. Jammer, volgende keer beter.

Donderdag 15 december 2016

Naar de markt in Rousillon. Deze viel een beetje tegen met de 3 kraampjes. Dus niet eens uitgestapt, maar doorgereden naar het conservatoire des Ocres om een kleurtje uit te zoeken voor de nieuwe doorgang naar de tuin. Maar die was ook dicht.
Dan maar via de kortste route naar Isle-sur-la-Sorgues, daar was ook markt. Onderweg nog een camping Arc en Ciel tegengekomen die mischien iets is voor volgend jaar. En in Isle-sur-la-Sorgues hebben ze ook veel winkels. En antiek, waarvan de meeste gesloten zijn. Dat schijnt heel normaal te zijn in de winter. Toch is het een leuke stad, als het niet zo ontzettend druk is, wat we 's zomers ook meegemaakt hebben. En ook hier hebben ze een camping. Een alternatief voor volgend jaar?
In Bonnieux bij de slager kippenpoten en carbonades gehaald. De kippenpoten hadden onder hun velletje de kleur van wildvlees. En we hebben het klaargemaakt zoals de dame van de citroenen in Apt had aanbevolen. Kruiden, olijfolie, citroen, gesnipperde ui en nog meer olijfolie erover. En dat in de oven. Heerlijk!

Vrijdag 16 december 2016

Ons laatste rondje shoppen. E.Leclerc en de Cave de Bonnieux. Bij de cave namen we zoveel dat we er zelfs een doosje bubbel bijkregen. Maar ook de vin-a-vrac was heerlijk. We hadden Ventoux blanc en Mediterannee rouge. Ergens waren we de sleutel van het appartement kwijt geraakt, dus moesten we wachten tot de beheerder een nieuwe bracht. Stom. De markt van Bonnieux was zo'n 10% van wat het 's zomers was. En de restaurants waren zo goed als allemaal gesloten. Bij de antiekwinkel nog een flessenrack gehaald.

We moesten kiezen uit een tweetal restaurants, maar bij de ene was de plat du jour ver boven ons gemiddelde en dus zijn we geeindigd bij de Brasserie Les Terrasses. Die hadden behalve heerlijke pizza's ook heerlijke maaltijden. Een bakje kleine ravioli met een kaasssaus en schijfjes parmazaanse kaas als voorafje. Machtig. Het hoofdgerecht was plakjes vlees met aardappeltjes en ratatouille. En toen weer rusten / uitbuiken in ons appartement. Later die avond ging de bar verderop bij ons appartement open!

Zaterdag 17 december 2016

Voor de laatste keer naar de markt in Apt. Voor de winter is het moeilijk om een parkeerplaatsje te vinden. Jolanda had bij Odette nog wat leuke oude spulletjes gekocht. In de kerk van Apt (eigenlijk een cathedraal) nog een kaarsje gebrand. Ze hadden weer een mooie stal met Santons poppen. Echt mooi en typisch voor hier. Uiteraard nog wat koffie gedronken bij Royal Moka en 2 pakken meegenomen, Papaousie en Costa Rica.
Vervolgens naar de kerstmarkt in Gordes. Dat stond met veel spandoeken aangegeven. Maar het was zo ontzettend stil, dat we toch zeker 15 minuten rondgelopen hebben. Het was waarschijnlijk nog te vroeg en uiteraard was er de markt in Apt nog. Dus maar weer terug naar het appartement.

Zondag 18 december 2016

Alles kon maar net in de auto. Die zat echt tjokvol.
Om precies 08:00 vertrokken. Het was bijna de hele weg naar huis mistig. Maar voor een reisdag... En om 18:00 waren we thuis. Sneller dan op de heenweg.